Vegan alternatief voor roerei

Scrambled eggs, maar dan volledig vegan? Dat kan! Binnen een handomdraai maak je zelf de lekkerste plantaardige versie van roerei, scrambled tofu noem ik het! De grote hoofdrolspeler hierbij is natuurlijk tofu. Een 100% plantaardige vleesvervanger, die zeer geschikt is voor een vegetarisch of veganistisch dieet. Het is rijk aan eiwitten, makkelijk verkrijgbaar in de supermarkt en je kunt er oneindig veel lekkere gerechten mee maken!

Veganistisch roerei van tofu
Tofu scramble: vegan roerei

De lekkerste vegan ontbijt- of lunchmaaltijd

Vegan roerei, plantaardig roerei, vegan scramble, scrambled tofu, tofu scramble…er zijn allerlei benaming voor dit heerlijke recept! Ik houd het voor nu even bij scrambled tofu ;). Het is een simpel, eiwitrijk en super smaakvol gerecht voor zowel ontbijt als lunch. Daarnaast is het ook nog eens super snel klaar! Het enige wat je hoeft te doen is een blok tofu tot brokjes te ‘prakken’ met een vork. Dit bak je even kort aan en vervolgens giet je er een mengsel van melk, kurkurma, knoflookpoeder, mosterd en edelgistvlokken bij. Dit laat je nog even kort meebakken/pruttelen en dan is je scrambled tofu klaar! Breng eventueel op smaak met zout en peper en je hebt de lekkerste plantaardige versie van roerei die je maar kunt bedenken!

Scrambled tofu met brood

Ik serveerde mijn scrambled tofu op twee boterhammen met een bedje van sla en tomaat. Maar je kunt scrambled tofu op allerlei manieren serveren! Wat dacht je bijvoorbeeld van scrambed tofu op een avocadotoast? Of simpelweg op een geroosterde boterham, een broodje of zelfs een wrap! Je kunt er op allerlei manieren de lekkerste vegan maaltijd mee maken. Ideaal als je op zoek bent naar een uitgebreid ontbijt of een lekkere hartige lunch!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Geheime ingredient: edelgistvlokken

Edelgistvlokken worden veel gebruikt in de plantaardige keuken. Het is een inactieve gistvorm. Het wordt ook wel vegan Parmezaanse kaas genoemd. Dat komt omdat het een beetje kazig smaakt. Scrambled tofu kun je ook maken zonder edelgistvlokken, maar voor een extra volle smaak, raad ik je aan om de edelgist wel toe te voegen. Je kunt het kopen bij de natuurwinkel, zoals Ekoplaza. Let wel op, want soms wordt het verkocht onder de Engelse naam ‘nutritional yeast’.

Meer vega(n) gerechten met tofu

Ben jij op zoek naar meer inspiratie voor de lekkerste vega(n) tofu gerechten? Ik heb er een aantal voor je op een rijtje gezet! Stuk voor stuk mega lekkere recepten die zeker het proberen waard zijn.

Vegan springrolls met gerookte tofu
Springrolls zijn een plaatje om te zien en zijn ook nog eens erg gezond. Deze vegan springrolls met gerookte tofu kun je zelf thuis maken en zijn een heerlijk gezond voorafje, lunch of snack.
Bekijk recept
Vegan pasta met tomatensaus en tofu
Dit is een heerlijk plantaardig recept voor pasta met tomatensaus. De saus is rijkelijk gevuld met groente en lekker op smaak gebracht met Italiaanse kruiden. De tofu zorgt voor de nodige eiwitten en een extra bite. Garneer eventueel met wat (vegan) geraspte kaas en je hebt een top Italiaanse maaltijd!
Bekijk recept
Snelle udon noedels met snijbonen, broccoli en tofu
Dit is een snel, makkelijk en super lekker vegetarisch roerbakgerecht met udon noedels. Veel groente, knapperige tofu en heerlijk dikke mie. Voor dit gerecht heb je geen ingewikkelde sauzen of specerijen nodig. Een perfecte doordeweekse vegetarische maaltijd voor het hele gezin!
Bekijk recept

Meer informatie over tofu

Wil jij liever eerst wat meer te weten komen over tofu en de bereiding hiervan? Lees dan eens mijn tofu blog! Hierin deel ik alle belangrijke informatie over deze geweldig vleesvervanger. Ik vertel o.a. hoe je tofu het allerlekkerst kunt bereiden en ik laat je mijn 10 favoriete tofu recepten zien!

Tofu scramble: vegan roerei

Wist je dat je in een handomdraai vegan roerei kunt maken van tofu? Zowel qua smaak, als structuur lijkt het net alsof je een echt roerei eet. Maar dan dus volledig plantaardig. Dus wil je vaker vegan eten, verwen jezelf dan beslist eens met deze tofu scramble.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 3 minuten
Bereidingstijd: 6 minuten
Totale tijd: 9 minuten
GangBijgerecht, Lunch, Ontbijt
KeukenFusion
TrefwoordKidsproof, Plantaardig, Roerei, Tofu, Vegan, Veganistisch
Porties2 personen

Ingrediënten

  • 250 gram tofu een blok
  • 1 eetlepel olijfolie of vegan boter

'saus'

  • 75 ml plantaardige melk
  • 2 eetlepels edelgistvlokken (nutritional yeast)
  • 0,5 theelepel kurkuma
  • 0,5 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel mosterd
  • zout
  • peper

Optioneel

  • 4 boterhammen
  • 1 tomaat
  • 1 handje veldsla

Instructies

  • Verwarm de olijfolie in een koekenpan.
  • Doe het blok tofu in een kom en prak met een vork zodat je mooie 'brokjes' krijgt. Doe de tofu in de pan en bak ongeveer 5 minuten, totdat de tofu licht goudbruin kleurt.
  • Doe de melk, edelgistvlokken, kurkuma, knoflookpoeder, mosterd in een schaaltje en meng de ingrediënten. Breng op smaak met zout en peper. Schenk de saus bij de tofu en bak nog even een minuut mee. Heb je je roerei liever wat droger, laat dan nog even wat langer pruttelen. De 'saus' kookt vanzelf in.
    Breng het roerei eventueel nog extra op smaak met zout en peper.

Optioneel

  • Doe de roerei op de boterhammen en garneer met veldsla en plakjes tomaat.

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen zijn gek op ei en op tofu, dus hier maak ik ze wel blij mee. Dat geldt niet voor ieder kind natuurlijk. 
  • Serveer het favoriete rauwkost van jouw kind erbij.