Heerlijke Mexicaanse tofu wraps: een TexMex feestje
Of je nu een doorgewinterde veganist bent of gewoon op zoek bent naar een smakelijk en gezond gerecht, deze TexMex sticky tofu wraps gaan je echt verrassen. Dit gerecht is de perfecte balans tussen knapperige groenten, hartige tofu en smaakvolle TexMex kruiden.
Toppings voor de lekkerste vegetarische wraps
Als wij wraps eten, zorg ik er altijd voor dat het een echt Mexicaans feestmaal is. Verschillende schaaltjes met lekkere toppings op een gezellig gedekte tafel. Iedereen mag zijn/haar wraps zelf beleggen. Deze toppings serveer ik meestal bij de wraps:
- zelfgemaakte guacamole
- zelfgemaakte tomatensalsa
- kidney bonen
- mais
- sla
- (plantaardige) creme fraiche
- taco saus
- (plantaardige) geraspte kaas
En natuurlijk: sticky tofu!
Je kunt zelf varieren met de toppings die je op tafel zet. In deze blog leg ik je uit hoe de lekkerste wraps maakt met sticky TexMex tofu.
De kunst van sticky tofu
Tofu, ik weet het. Niet bepaald een populair ingredient voor de meeste mensen. Als je tofu niet lekker vindt, lees dan vooral verder. Want ik wil je laten zien hoe je tofu echt lekker kunt bereiden.
Sticky tofu is knapperig gebakken tofu met een lekker sticky sausje. In dit geval een lekker TexMex sausje. Het heeft een heerlijke bite en fijne structuur. En een fantastische TexMex smaak.
De kunst is om de tofu eerst knapperig te bakken. Daarna is de tofu klaar om sticky te maken.
Meer vega TexMex recepten
Met deze Mexicaanse Tofu Wraps breng je een eerbetoon aan de TexMex keuken. En het is nog eens gezond ook. Deze knapperige, pittige en hartige wraps zullen zeker een hit worden bij je familie en vrienden. Smaakt dit naar meer? Probeer dan ook eens een van mijn andere vega TexMex recepten.
TexMex sticky tofu wraps
Ingrediënten
Sticky tofu
- 400 gram tofu blok. Als je kunt kiezen tussen firm en silky, kies dan firm (stevig).
- 3 eetlepels maïzena
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 3 eeetlepels sojasaus
- 3 eetlepels water
- 100 ml tacosaus
- 1 snufje zout
- 1 theelepel TexMex kruiden Ik maak het altijd zelf. Je kunt het ook in de supermarkt kopen
Guacamole
- 0,5 rode ui
- 1 handje verse koriander of peterselie
- 0,5 eetlepel limoensap
- 2 avocado
- 1 tomaat
- 0,25 chilipeper
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- tabasco
- zout
- peper
Tomatensalsa
- 0,5 rode ui
- 1 handje verse koriander of peterselie
- 0,25 chilipeper
- 0,5 eetlepel limoensap
- 4 tomaat
- 1 eetlepel olijfolie
- tabasco
- zout
- peper
Overig
- 400 gram kidneyboon blik van 400 gram, 240 gram uitlekgewicht
- 150 gram mais blik van 150 gram, 140 gram uitlekgewicht
- 4 eetlepels tacosaus
- 4 eetlepels (plantaardige) creme fraiche)
- 4 handjes sla
- 8 (volkoren) tortilla wraps
Instructies
Knapperige tofu
- Snijd de tofu in de breedte doormidden of in 3 plakken. Leg de plakken tofu op een stuk keukenpapier. Leg een ander stuk keukenpapier op de tofu en leg er vervolgens iets zwaars op (ik gebruik altijd 2 kookboeken). Laat de tofu 15-20 minuten rusten zodat het vocht eruit trekt. Hierdoor wordt de tofu straks lekker knapperig.
- Snijd de tofu vervolgens in blokjes van 1×1 cm. Doe in een kom, strooi de maizena, snufje zout en TexMex kruiden erover en schudt goed zodat alle tofu blokjes met maïzena bedekt zijn.
- Doe de olie in de pan. Voeg de tofublokjes toe als de olie goed heet is. Bak de tofu in ongeveer 15-20 minuten goudbruin. Schudt de pan regelmatig door zodat de blokjes aan alle kanten bruin worden.
Sticky tofu
- Blus de tofu af met de sojasaus, water en de tacosaus. Laat 1 minuutje pruttelen en haal de tofu dan van het vuur. De sticky tofu is klaar!
Guacamole & tomatensalsa
- Snij de rode ui fijn en verdeel over 2 schaaltjes.
- Hak de koriander fijn en verdeel over de 2 schaaltjes. Voeg de limoensap en zonnebloemolie toe aan beide schaaltjes.
- Was alle tomaten en snij in kleine stukjes. Doe 1/5 deel tomaat in het ene schaaltje en de rest van de tomaat in het andere schaaltje.
- Snij de chilipeper doormidden. Verwijder de zaadlijsten en de zaadjes. Snij super fijn. Verdeel over beide schaaltjes.
- Snij de avocado fijn. Doe deze in het schaaltje waar het minste tomaat in zit.
- Roer beide schaaltjes nu goed door. Breng op smaak met tabasco, zout en peper en eventueel wat extra limoensap.
Overig
- Giet de kidneybonen af. Spoel ze af en doe in een schaaltje.Giet de mais af. Spoel ze af en doe in een schaaltje. Doe de sla in een schaaltje.
- Verwarm de wraps. Ik doe ze zelf 1 voor 1 kort in een koekenpan. Het kan ook met de hele stapel tegelijk in de magnetron. Vind ik zelf iets minder lekker.
Monkey platter feestje
- Zet alle schaaltjes op tafel: de sticky tofu, de guacamole, tomatensalsa, wraps, kidneybonen, mais, creme fraiche, tacosaus, sla. Laat iedereen zijn/haar eigen wraps samenstellen. Eet smakelijk!
Kidsproof tips
- TexMex monkey platter is een van de favoriete maaltijden in ons gezin. De kinderen vinden het geweldig om hun eigen wraps samen te stellen.
- Zorg ervoor dat er een aantal dingen op tafel staan die je kind erg lekker vindt. Misschien kun je nog een schaaltje komkommer en cherrytomaat toevoegen? Geraspte kaas vinden kinderen ook vaak heerlijk op een wrap.
- Ik zeg altijd dat ze minimaal 3 toppings op hun wrap moeten kiezen. Ze mogen zelf kiezen wat ze erop willen.
Review