Pompoen risotto recept

Mijn favoriete risotto is pompoen risotto. Dit recept staat ook al een paar jaar op mijn website en is in de herfst mijn best bezochte recept. In mijn recept zit roomboter en Parmezaanse kaas verwerkt, waardoor het niet geschikt is voor veganisten. Daarom vond ik het ontzettend leuk om eens een plantaardige pompoen risotto te maken waar je de kaas niet in mist.

Plantaardige romige pompoen risotto
Vegan pompoen risotto

Hoe maak je vegan risotto?

In deze risotto is de kaas dus achterwege gelaten. Dat kan prima, want er zit genoeg smaak in de pompoen en de champignons. De noten geven wat extra bite en zijn natuurlijk ook goed voor ijzer, vitamine E en B1. Om de risotto extra smeuiig te maken, heb ik de pompoen gepureerd. Je kunt de pompoen ook in blokjes laten en aan het eind van het recept door de risotto roeren. De puree maakt het extra romig. Wil je vaker plantaardig eten? Klik dan hier voor meer vegan recepten.

Vegan pompoen risotto

Deze vegan pompoen risotto is lekker romig van smaak en lekker verwarmend. De champignons en hazelnoten maken het helemaal af. Een lekker plantaardig herfstrecept.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Oventijd: 30 minuten
Totale tijd: 55 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenVegan
TrefwoordPompoen, Pompoenrisotto, Risotto, Veganistisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 1 pompoen
  • 300 gram risottorijst
  • 250 gram kastanje champignon
  • 1 theelepel balsamico azijn
  • 100 gram hazelnoten
  • 2 eetlepels agavesiroop
  • 1,25 liter groente bouillon
  • 1 theelepel tijm
  • zout
  • peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Was de pompoen en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in blokjes van 2cm.
    Leg de pompoen op de bakplaat en besprenkel met olijfolie, zout en peper. Zet in de oven en rooster in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Haal de pompoen uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 175 °C.
    Meng dehazelnoten met de agavesiroop en verdeel deze over een met bakpapier bekledebakplaat. Rooster de hazelnoten 10 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.Schud de hazelnoten halverwege de kooktijd een keer om.
  • Doe de bouillonblokjes in een blender, of in een pan. Voeg een scheutje groentebouillon toe en pureer de pompoen.
  • Verhit ondertussen twee eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem en voeg hier Lassie risottorijst aan toe, roerbak de rijstkorrels totdat de korrels glanzen. Voeg ongeveer een soeplepel bouillon toe aan de pan en wacht tot de bouillon is opgenomen voordat je een nieuwe lepel bouillon aan de risotto toevoegt. Herhaal deze stap totdat de risotto gaar is en de bouillon op is, dit duurt ongeveer 20 minuten. Roer tot slot de pompoenpuree door de risotto.
  • Verhit ondertussen een eetlepel olijfolie in een koekenpan en roerbak hier de kastanje champignons in op hoge temperatuur, dit duurt ongeveer 5 minuten. Blus af met de balsamico azijn en breng op smaak met tijm, zout en peper.
  • Verdeel de pompoenrisotto over de borden en garneer met gebakken paddenstoelen, rode ui en geroosterde hazelnoten.

Kidsproof tips

  • Door de pompoen te pureren wordt deze risotto al behoorlijk kindvriendelijk
  • Laat de champignons eventueel achterwege. 
Plantaardige romige pompoen risotto
Vegan pompoen risotto

Hoe maak je vegan risotto?

In de traditionele risotto zit meestal roomboter en (veel) kaas verwerkt. Dat is niet plantaardig. Een vegan risotto maak je met plantaardige boter. Je laat de kaas achterwege. Deze kun je vervangen door wat miso, vegan geraspte kaas of edelgistvlokken. Als je lekker romige groente gebruikt (zoals pompoen) is het niet nodig om kaas te vervangen.

Wanneer is pompoen in het seizoen?

In Nederland komen de pompoenen in september en oktober van het land. De herfst is dus het beste seizoen om pompoen te kopen en te eten. Pompoen is in Nederland het hele jaar door verkrijgbaar.

Hoe zorg je dat risotto lekker romig wordt?

Romige risotto krijg je op verschillende manieren. Zorg er allereerst voor dat je de risotto regelmatig roert. Hierdoor komt de zetmeel goed vrij en dat zorgt voor romigheid. Daarnaast wordt risotto lekker romig door er aan het eind (vegan) boter of (vegan) creme room aan toe te voegen. Tot slot is (vegan) kaas onmisbaar om risotto romig te maken.