Onlangs kreeg ik van de Green Food Lab een prachtige Stay Positive at home box thuisgestuurd. In de box zaten 12 heerlijke recepten, inclusief prachtige producten, van merken waarmee zij werken. Er zat onder andere een recept bij voor vegan pompoen risotto. Als risotto liefhebber werd ik hier natuurlijk ontzettend blij van.
Pompoen risotto
Mijn favoriete risotto is pompoen risotto. Dit recept staat ook al een paar jaar op mijn website en is in de herfst mijn best bezochte recept. In mijn recept zit roomboter en Parmezaanse kaas verwerkt, waardoor het niet geschikt is voor veganisten. Daarom vond ik het ontzettend leuk om het recept van Lassi uit de #staypositive box te maken en een vegan risotto te eten.
Vegan risotto
In deze risotto is de kaas dus achterwege gelaten. Dat kan prima, want er zit genoeg smaak in de pompoen en de champignons. De noten geven wat extra bite en zijn natuurlijk ook goed voor ijzer, vitamine E en B1. Om de risotto extra smeuiig te maken, heb ik de pompoen gepureerd. Je kunt de pompoen ook in blokjes laten en aan het eind van het recept door de risotto roeren. De puree maakt het extra romig. Wil je vaker plantaardig eten? Klik dan hier voor meer vegan recepten.
Ingrediƫnten
- 1 pompoen
- 300 gram risottorijst
- 250 gram kastanje champignon
- 1 theelepel balsamico azijn
- 100 gram hazelnoten
- 2 eetlepels agavesiroop
- 1,25 liter groente bouillon
- 1 theelepel tijm
- zout
- peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
- Was de pompoen en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in blokjes van 2cm. Leg de pompoen op de bakplaat en besprenkel met olijfolie, zout en peper. Zet in de oven en rooster in ongeveer 20 minuten gaar.
- Haal de pompoen uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 175 °C.Meng dehazelnoten met de agavesiroop en verdeel deze over een met bakpapier bekledebakplaat. Rooster de hazelnoten 10 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.Schud de hazelnoten halverwege de kooktijd een keer om.
- Doe de bouillonblokjes in een blender, of in een pan. Voeg een scheutje groentebouillon toe en pureer de pompoen.
- Verhit ondertussen twee eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem en voeg hier Lassie risottorijst aan toe, roerbak de rijstkorrels totdat de korrels glanzen. Voeg ongeveer een soeplepel bouillon toe aan de pan en wacht tot de bouillon is opgenomen voordat je een nieuwe lepel bouillon aan de risotto toevoegt. Herhaal deze stap totdat de risotto gaar is en de bouillon op is, dit duurt ongeveer 20 minuten. Roer tot slot de pompoenpuree door de risotto.
- Verhit ondertussen een eetlepel olijfolie in een koekenpan en roerbak hier de kastanje champignons in op hoge temperatuur, dit duurt ongeveer 5 minuten. Blus af met de balsamico azijn en breng op smaak met tijm, zout en peper.
- Verdeel de pompoenrisotto over de borden en garneer met gebakken paddenstoelen, rode ui en geroosterde hazelnoten.
Kidsproof tips
- Door de pompoen te pureren wordt deze risotto al behoorlijk kindvriendelijk.Ā
- Laat de champignons eventueel achterwege.Ā
Voedingswaarde
* Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer hierover in de disclaimer
Review