Salade seizoen
Vandaag deel ik een vegetarische maaltijdsalade met orzo, tuinbonen en groene asperge tips. In de zomer eet ik graag veel salades. In alle vormen en maten, van bijgerecht tot hoofdgerecht. Deze salade met orzo ontstond doordat ik een grote zak met verse tuinbonen in mijn groentetas van tuinderij de Lijsterbes had. Ik ben gek op tuinbonen, maar dan wel op een lekkere manier bereid. Daarover hieronder meer! Deze seizoens bonen verdienden een lekker recept en daar was ineens deze ‘s zomerse maaltijdsalade.
Orzo
De salade maakte ik met orzo, een pastasoort in de vorm van een rijstkorrel. Orzo wordt in verschillende landen gebruikt. Zo zie je het vaker terug komen in ItaliĆ« onder de naam ‘risoni’ en wordt het ook gebruikt in Griekenland onder de noemer ‘Griekse rijst’. Orzo kun je gebruiken als vervanger van risotto. De kooktijd is iets minder lang en dat maakt het voor veel mensen een aantrekkelijk alternatief voor de arborio rijst. Heb je het nog nooit geprobeerd? Zeker doen, want orzo is echt ontzettend lekker! Maar goed, naast risotto kun je de orzo ook op andere manieren bereiden, bijvoorbeeld als basisingrediĆ«nt voor een maaltijdsalade.
Tuinboontips
Dan via de orzo even door naar een ander hoofdingrediƫnt van deze salade: de tuinboon. Tuinbonen worden van april t/m september geoogst. Deze seizoensgroente kom je dus tegen in de lente en de zomer. Tuinbonen kun je vers, gedroogd, ingevroren of pot of blik in bonennat. Ik ga voor dit recept uit van verse tuinbonen, maar je kunt ook ingevroren of ingeblikte bonen gebruiken (in dat geval zijn de bonen al enkel gedopt).
Enkel gedopt
Verse tuinbonen kun je op verschillende manieren bereiden; enkel gedopt of dubbel gedopt. Voor beide manieren moet je de tuinbonen eerst uit de peul verwijderen. Dit doe je door het topje van de peul af te snijden en vervolgens de twee helften van de peul van elkaar af te halen. De tuinbonen komen er dan vanzelf uit. Je hebt nu enkel gedopte tuinbonen. Deze bonen kun je koken en in gerechten verwerken. Voor dit recept kun je ook enkel gedopte tuinbonen gebruiken, maar dubbel gedopt is wel echt lekkerder!
Dubbel gedopt
Ben je nou geen fan van tuinbonen? Dan is de kans groot dat je het hebt over enkel gedopte tuinbonen. De schil van de boon smaakt namelijk wat stug en dat vind niet iedereen lekker. Ik vind zelf dubbelgedopte tuinbonen veel lekkerder. Met dubbel doppen hou je de kern van de boon over en dat is echt een delicatesse. Dubbel doppen is niet moeilijk, maar wel een zeer tijdrovend klusje. Je was namelijk net blij dat je alle peulen open hebt gekregen en nu moet je er nog een keer tegenaan. Voor het dubbel doppen is het handig als je de enkel gedopte bonen kort kookt, ongeveer 3 minuten. Spoel de bonen dan af met koud water. Nu kun je voor de tweede keer doppen. Ik vind dat het makkelijkst om te doen door de bovenkant van de boon af te snijden en de boon van onderaf uit de schil omhoog te duwen. En voilĆ : daar is die heerlijke tuinboon! Wat ik al zei: een flinke klus, maar ontzettend de moeite waard qua smaak.
Kidsproof
Joppe (bijna 4 jaar) loopt meestal even langs in de keuken als ik aan het koken ben en daar zag hij dat ik bezig was met heel veel groen. Nu is hij best een goede eter, maar veel groen associeert hij helaas toch met ‘niet lekker’. Dat kreeg ik dus ook meteen te horen. Ik heb dat opgelost door een deel van de gekookte orzo apart te houden. Joppe mocht kiezen wat hij er lekker in vond. Hij koos voor mais, paprika, komkommer en gewone kaas. En zo ontstond een kidsproof variant op onze maaltijdsalade. Dit was weinig extra werk, want ik heb de groente gewoon rauw door de salade gedaan, dus ik was best blij met deze kidsproof oplossing. Zo hadden wij namelijk een heerlijke ‘s zomerse maaltijdsalade en was Joppe ook tevreden.
Orzo salade met tuinbonen en groene aspergetips
Ingrediƫnten
- 320 gram orzo
- half bakje verse dille (ongeveer 5 takjes)
- 0,5-1 limoen
- 3 eetlepels olijfolie
- 1,5 kilo tuinboon Je houdt ongeveer 500 gram over als je ze enkel gedopt hebt. Dus bij diepvriesbonen neem je 500 gram.
- 200 gram groene asperge tips
- 3 stengels bosui
- 150 gram feta
- 30 gram amandelschaafsel
- zout
- peper
Instructies
- Kook de orzo gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak in de tussentijd een dressing van 3 eetlepels olijfolie, sap van een halve limoen en de fijngesneden dille en wat zout en peper. Giet de orzo af als het gaar is en roer de dressing door de orzo. Proef de orzo. Wil je de orzo nog iets frisser hebben? Pers dan ook de andere helft van de limoen erover uit. Zet de orzo even apart.
- Als de orzo nog kookt, ga je ook alvast aan de slag met de tuinbonen. Dop de tuinbonen voor de eerste keer. Dit doe je door het topje van de tuinboon af te snijden. Nu kun je de boon openen en komen er een aantal bonen uit. Doe deze bonen en de aspergetips in een pan met kokend water en kook ongeveer 2-3 minuten totdat de asperges beetgaar zijn. Giet de groente af en spoel af met koud water.
- Nu kun je beginnen met het dubbeldoppen. Dit kost even tijd, maar is niet moeilijk. Snij het bovenste felgroene puntje van de tuinboon af en druk nu vanaf onderaan de boontjes uit de schil.
- Snij de feta in kleine blokjes en de bosui in dunne ringen. Bak de amandelschaafsel in ongeveer 2 minuten lichtbruin.
- Voeg nu de groente en de feta toe. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Strooi de amandelschaafsel erover.
Kidsproof tips
- Joppe vond deze orzo maar niks. Het was iets te groen voor hem volgens mij. Ik heb daar een kidsproof oplossing voor bedacht!
- Ik heb een deel van de gekookte orzo apart gehouden en aan Joppe gevraagd wat hij lekker vond bij de ‘rijst’. Hij wilde graag paprika, komkommer, gewone kaas en maĆÆs. Dus dat heb ik voor hem gemaakt! Ik heb dus niets extra’s gekookt; gewoon wat rauwkost toegevoegd. De bordjes van zowel Joppe als Jolijn gingen helemaal leeg!
Review