In de categorie soep heb ik hier weer een heerlijke soep voor je! Een lekkere vegetarische wortelsoep, met harissa als smaakmaker.
Wat is harissa?
Harissa is een pittige Noord-Afrikaanse pasta, of saus, die gemaakt is van oa pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook. Het is een soort kruising tussen sambal en chilisaus, maar dan met Noord-Afrikaanse kruiden. Harissa wordt in Noord-Afrika vaak gebruikt als smaakmaker in soepen, couscous en stoofpotjes. En in deze wortelsoep proef je de harissa ook goed! Voeg de harissa naar smaak toe aan de soep. De ene harissa is namelijk wat pittiger dan de andere, dus proef goed hoe pittig je de soep wilt hebben! Ik ben uitgegaan van 1-2 eetlepels, maar in sommige gevallen is een halve eetlepel voldoende!
Ingrediënten wortelsoep
- olijfolie
- 1Â ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 cm verse gember
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- 750 gram wortel
- 1-2 eetlepels harissa pasta naar smaak
- 500 ml groente bouillon
- 400 ml kokosmelk
- 1 eetlepel citroensap
Groentekalender
Het liefst kook ik met groente en fruit van het seizoen. Nu zijn wortelen het hele jaar door wel verkrijgbaar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld witte asperges. Ik heb een hele handige tool voor je gevonden; de groentekalender. Hier zie je in één oogopslag wanneer welke groente het best verkrijgbaar is!
Meer vegetarische soepen
Recepten met wortel
Ben je geïnspireerd geraakt door deze lekkere oranje groente? Bekijk dan vooral ook eens mijn andere vegetarische recepten met wortel.
Wortel harissa soep
Ingrediënten
- olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 cm gember
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- 750 gram wortel
- 1-2 eetlepels harissa pasta naar smaak
- 500 ml groente bouillon
- 400 ml kokosmelk
- 1 eetlepel citroensap
Optioneel om te garneren
- bosui
- pitten en zaden
- verse tuinkruiden
Instructies
- Schil de ui, knoflook en gember en snij in grove stukken. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een soeppan en bak hierin de ui, knoflook en gember een paar minuten.
- Schil de wortel en snij in plakken en doe in de pan. Bak de wortel ongeveer 5 minuten mee. Voeg de koriander, komijn en harissa toe en blus af met de groente bouillon, kokosmelk en een eetlepel citroensap. Kook de soep in ongeveer 15 minuten gaar.
- Pureer de soep en breng eventueel op smaak met wat zout en peper.
Optioneel om te garneren
- Garneer met wat ringetjes lente ui, pijnboompitten en wat verse kruiden.
Kidsproof tips
- Harissa is gemaakt van peper en is dus spicy. Je kunt gerust wat minder harissa gebruiken om de soep meer kidsproof te maken.
Review