Curry: de ideale vegetarische maaltijd
Een curry is het ideale gerecht als je graag een vegetarische maaltijd op tafel wilt toveren. Een goede curry zit bomvol smaak, voedzame ingrediënten en kun je gemakkelijk zelf maken. In deze blog wil ik je laten zien hoe je gemakkelijk de lekkerste vegetarische curry kunt maken en deel ik mijn 10 favoriete curry recepten!
Wat is het verschil tussen Indiase en Thaise curry?
Curry is oorspronkelijk een Indisch gerecht, dat zich later verder verspreidde door Azië. Zo heb je veelal Indiase curry’s, maar bijvoorbeeld ook Thaise curry’s. Wat is nu precies het verschil tussen beide curry’s?
Het verschil zit ‘m voornamelijk in het kruidenmengel dat wordt gebruikt. Waar Indiase curry’s voornamelijk gemaakt worden met gedroogde specerijen, worden Thaise curry’s vaak gemaakt van currypasta’s. Toch kun je ook genoeg Indiase currypasta’s in de supermarkt vinden.
In Thaise currypasta’s zit vaak trassi verwerkt. Dit is een pasta die gemaakt wordt van garnalen en is dus niet vegetarisch. Ik vermijd daarom ook de Thaise currypasta’s in de supermarkt of zorg dat ik de etiketten goed lees. Zo voorkom ik dat ik per ongelijk met een niet vega variant thuis kom.
De lekkerste curry
Als groot curryliefhebber maakt het mij in principe niet uit welke curry ik eet, als het maar lekker is! Curry’s zijn zó rijk van smaak, dat je geen vlees nodig hebt om er een smaakvolle maaltijd van te maken. Voor zowel vegetariërs als vleeseters is het een gevaarlijk lekker gerecht. Daarnaast kun je eindeloos variëren met de ingrediënten die je aan je curry toevoegt. Een super veelzijdig gerecht dus!
Hoe maak je zelf curry pasta?
Ik gebruik zelden pakjes of zakjes voor mijn curry recepten. De lekkerste curry saus en pasta maak je namelijk heel gemakkelijk zelf! De basis voor curry bestaat vrijwel altijd uit knoflook, ui en verse gember. Daarnaast zijn er een aantal veelvoorkomende kruiden die worden gebruikt, waaronder: komijn, korianderzaad, kurkuma, kardemon en garam masala. Het is misschien een behoorlijk lijstje, maar als je de kruiden eenmaal in huis hebt kun je er oneindig veel curry’s mee maken! Daarnaast kun je veel van deze kruiden ook heel goed gebruiken in andere recepten. Zo maak je bijvoorbeeld ook gemakkelijk je eigen Mexicaanse kruidenmix. Bovendien zijn kruiden oneindig lang houdbaar, dus tijd genoeg om je kruidenpotjes leeg te krijgen!
Curry van mild tot extra pittig
Het voordeel van volledige homemade curry’s, is dat je zelf in de hand hebt hoe pittig je gerecht wordt. Bij een Indiër of Thai kan het namelijk voorkomen dat je voor erg pittige verassingen komt te staan!
Met zelfgemaakte currysauzen kun je volop blijven spelen en variëren met de smaken. Meer of minder chilivlokken, wel of geen verse chilipeper of juist meer of minder kokosmelk en/of (Griekse) yoghurt, noem maar op. Je kunt ook je curry meer spice geven door er sambal aan toe te voegen. Pas de currysauzen aan naar jouw voorkeur!
Plantaardige vleesvervangers voor curry recepten
Een goede curry heeft helemaal geen vlees of vis nodig! Je kunt gemakkelijk de lekkerste curry’s maken op basis van veel groente en/of peulvruchten.
Peulvruchten zijn absoluut een goede vleesvervanger. Ze zijn van nature rijk aan eiwitten en bevatten veel ijzer en vitamine B. In curry’s worden vaak kikkererwten en linzen gebruikt, maar alle peulvruchten zijn in principe prima! Andere voorbeelden van vleesvervangers die erg goed in curry’s passen zijn tofu en tempeh. Indirect zijn tofu en tempeh trouwens ook afkomstig van peulvruchten. Het zijn namelijk bewerkte peulvruchten. Ze zijn beide gemaakt van sojabonen.
Geen peulvruchten in huis of geen fan van tofu of tempeh? Geen probleem! Je kunt ook de lekkerste curry’s maken op basis van alleen groente! Zoals bijvoorbeeld een curry met pompoen of bloemkool.
Top 10 lekkerste vegetarische curry recepten
Hierbij deel ik mijn top 10 lekkerste vegetarische curry recepten. Voor welke variant ga jij?
Review