Lasagnerolletjes of cannelloni?
Deze heerlijke lasagnerolletjes hebben wat weg van cannelloni, maar zijn toch net even anders. Cannelloni is een pastasoort en heeft de vorm van een ronde pijp. Vrij vertaald uit het Italiaans is dit dan ook ‘grote pijpen’. Ik heb voor dit recept gebruik gemaakt van verse lasagnebladen. Vul de rolletjes met het ricottamengsel en de courgette. Daarna rol je ze op en zet je ze rechtop in de tomatensaus. Je kan er ook voor kiezen om ze plat neer te leggen in de saus en dan bakken in de oven. Vergeet vooral de geraspte kaas niet, deze zorgt voor een lekker knapperig laagje. Dit gerecht is wat mij betreft kidsproof. Mijn kinderen zijn sowieso dol op alles wat lasagne heet, maar de lekkere saus en het kaaslaagje maken het helemaal af!
Wat is ricotta?
Voor mijn recepten maak ik vaker gebruik van ricotta, maar wat is dit eigenlijk? Ricotta is een zachte, milde kaas van Italiaanse afkomst. De kaas wordt gemaakt van het restproduct ‘de wei’. De restjes worden opnieuw gekookt en tadaaa, daar heb je deze heerlijke kaas! Ricotta kan zowel in zoete als hartige gerechten gebruikt worden. Ik heb bijvoorbeeld eerder een heerlijke spinazietaart hiermee gemaakt. Maar ook in de groente lasagne doet de ricotta het goed!
Ingrediënten voor de lasagnerolletjes
Gegrilde courgette
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- 2 courgettes
Lasagne rolletjes
- 250 gram verse lasagnebladen
- 250 gram ricotta
- 200 gram roomkaas light
- 1 citroen
- 1 theelepel verse tijm
Tomatensaus
- olijfolie
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 350 gram tomaten frito
- 500 gram cherrytomaat
- 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
- zout
- peper
Overig
- 40 gram geraspte (Parmezaanse) kaas
Meer Italiaanse recepten
Meer lasagne recepten
Lasagnerolletjes met ricotta en gegrilde courgette
Ingrediënten
Gegrilde courgette
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- 2 courgette
Lasagne rolletjes
- 250 gram verse lasagnebladen
- 250 gram ricotta
- 200 gram roomkaas light
- 1 citroen
- 1 theelepel verse tijm
Tomatensaus
- olijfolie
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 350 gram tomaten frito
- 500 gram cherrytomaat
- 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
- zout
- peper
Overig
- 40 gram geraspte (Parmezaanse) kaas
Instructies
Tomatensaus
- Snij de ui en knoflook voor de tomatensaus fijn.
- Verwarm een scheut olijfolie in een hapjespan en bak hierin de ui en knoflook. Voeg de tomatenfrito toe. Was de cherrytomaten en snij doormidden. Voeg toe aan de tomatensaus. Breng op smaak met de Italiaanse kruiden, zout en peper en laat 15-30 minuten pruttelen.
- Doe de helft van de tomatensaus in een ovenschaal.
Gegrilde courgette
- Was de courgettes en snij ze in de lengte in dunne plakken. Dit kan met de kaasschaaf of mandoline. Doe 3 eetlepels olijfolie, 1 theelepel Italiaanse kruiden en een fijn gesneden teentje knoflook in een kom. Doe de courgette slierten hierbij en meng goed. Breng op smaak met zout en peper.
- Grill de courgette in een grillpan of grillijzer totdat ze aan beide kanten mooie grillstrepen hebben. Zet apart.
Lasagne rolletjes
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng de ricotta en de roomkaas. Voeg de tijm toe. Was de citroen en rasp de schil over het ricottamengsel. Roer goed door. Breng op smaak met zout en peper
- Snij de lasagnebladen in de breedte doormidden. Smeer ieder lasagnevel in met het ricottamengsel. Leg er een courgettelint op (eventueel eerst doormidden snijden). Rol nu het lasagnevel op en zet in de ovenschaal, in de tomatensaus. Herhaal dit met de overige lasagnevellen.
Overig
- Giet de rest van de tomatensaus over de rolletjes en strooi de geraspte kaas erover. Bak ongeveer 15-20 minuten in de oven tot de kaas mooi gesmolten is.
Kidsproof tips
- Deze lasagnerolletjes vonden mijn kinderen om te smullen!Â
- De tomatensaus kun je extra kidsproof maken door te pureren
- De courgette in de lasagnerolletjes zit verstopt, dus grote kans dat je kind dit gewoon op eet!Â
Review