Bietensalade

Deze bietensalade maak ik al jaren. Sterker nog, wij aten dit vroeger heel vaak op vakantie op de camping. Het is namelijk een heerlijke salade voor de lente en zomer. Met een pak voorgekookte bietjes ben je echt in no time (lees: 5 minuten) klaar! Ga je voor verse rauwe bieten? dan ben je wat langer bezig.

Rauwe bieten poffen

Rauwe bieten smaken echt lekkerder dan voorverpakte bieten, maar je bent er wel even mee zoet. Ik pof de rauwe bieten in de oven en dit duurt een uur. Om je niet meteen te demotiveren wil ik er graag bij zeggen, dat je er niet naast hoeft te blijven staan om te zien hoe lekker gaar je bieten worden. Je kunt ze de oven in knallen en gerust iets anders doen, om vervolgens je salade in 5 minuten in elkaar te zetten. Kortom: ben je toch thuis, ga dan voor rauwe biet. Heb je geen tijd? Pak dan de voorverpakte bieten en gun jezelf deze heerlijke salade!

Serveer de salade als lunch, of als bijgerecht met een lekkere aardappelsalade of wat brood met kruidenboter. Denk er een heerlijk zwoele zomerse avond bij en geniet!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Ingrediënten bietensalade

Als je voor voorverpakte bieten kiest, is dit een vliegensvlug saladerecept! De ingrediënten die je voor deze bietensalade nodig hebt zijn:

  • 3 bieten 
  • 150 gram augurk
  • 1 kleine rode ui
  • 100 gram feta (kun je ook vervangen door vegan feta, of achterwege laten)
  • 0,5 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels mayonaise, of plantaardig alternatief
  • 2 eetlepels creme fraiche, of plantaardig alternatief
  • 0,5 theelepel kerriepoeder
  • zout
  • peper
  • 1 handje verse basilicum

De dressing maak je van creme fraiche, mayonaise, olijfolie en kerriepoeder. Je mengt de ingrediënten simpelweg door elkaar en voegt zout en peper naar smaak toe. That’s it! Simpel, snel en super smaakvol!

Meer recepten met rode biet

Ben jij net als ik fan van rode biet? En ben je op zoek naar meer lekkere recepten met bieten? Dan ben je bij mij aan het juiste adres! Naast salades kun je namelijk veel meer lekkere gerechten maken met biet. Van een zelfgemaakte rode bietenburger tot bietensoep met geitenkaas crème. Het is allemaal verrukkelijk!

Vegetarische rode bietenburger
Deze vegetarische bietenburger is de lekkerste vega burger in tijden. Dit recept is makkelijk om zelf te maken en leuk om te serveren voor je gezin, familie of vrienden.
Bekijk recept
Bietensoep met geitenkaas
Deze bietensoep is makkelijk om te maken en is bijzonder smaakvol. Bietjes en geitenkaas smaken altijd super goed samen, zo ook in deze soep. Een leuke variant op de Oost-Europese borsjt soep. Lekker licht en gezond.
Bekijk recept
Bieten falafel met maaltijdpita en yoghurt tahin dressing
Bieten falafel: prachtige paars/roze balletjes gemaakt van biet en kikkererwten. Je kunt ze voorverpakt in de winkel kopen, maar je kunt ze ook vrij eenvoudig zelf maken! Een heerlijke plantaardige vleesvervanger. Serveer in een pita met wat rauwkost en yoghurt tahin dressing en je hebt een fantastische maaltijd!
Bekijk recept
Plaattaart met biet
Plaattaart is de ideale kruising tussen pizza en hartige taart. Kinderen zijn er vaak gek op. Deze vegetarische plaattaart met biet en geitenkaas is super smaakvol en kleurrijk om op tafel te zetten.
Bekijk recept

Bietensalade

Deze bietensalade is een perfecte vegetarische salade voor een goede lunch, of een lekker bijgerecht. Niet moeilijk om te maken, behoorlijk gezond en vol van smaak. Een heerlijke salade voor de lente en zomer. 
4.58 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Extra kooktijd als je kiest voor rauwe bieten: 1 uur
Totale tijd: 5 minuten
GangBijgerecht, Lunch
KeukenFusion
TrefwoordBiet, Bietensalade, Salade, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 3 biet rauw of voorgekookt
  • 150 gram augurk
  • 1 kleine rode ui
  • 100 gram feta
  • 0,5 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels creme fraiche
  • 0,5 theelepel kerriepoeder
  • zout
  • peper
  • 1 handje verse basilicum

Instructies

  • Indien je rauwe bieten hebt, moet je die eerst garen. Was de bieten goed en pak 3 vellen aluminiumfolie. Leg op elk vel 1 biet en besprenkel deze met olijfolie. Pak de bieten goed in en leg ze een uur lang in de oven op 180 graden. 
    Haal de bieten vervolgens uit de oven. Was ze onder de koude kraan en ontdoe ze van de schil. 
  • Snij de bieten in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm en doe de bieten in een slakom. 
  • Schil de ui en snij deze fijn. Snij ook de augurk in stukjes en voeg beide toe aan de bieten. Kruimel de feta over de bieten. 
  • Maak een dressing van creme fraiche, mayonaise, olijfolie en kerriepoeder. Voeg zout en peper naar smaak toe. Meng de dressing door de bieten. 
  • Hak de basilicum fijn en strooi over de bietensalade. Klaar is je heerlijke salade!

Kidsproof tips

  • Veel kinderen houden van bietjes, dus deze salade is een geschikte salade om je kind voor te schotelen. 
  • Is jouw kind nog geen saladefan (zoals de mijne)? Geef hem dan een apart bakje met bieten zonder de rest van de ingrediënten. 
Salade van rode biet en feta
Bietensalade met feta en augurk