Lekker boerenkool recept

Ik ben gek op boerenkool. Het is zo’n lekkere wintergroente. Vroeger maakte ik er standaard stamppot mee. Maar tegenwoordig probeer ik steeds meer te varieren met boerenkool. Het is namelijk ook heerlijk in een salade, of in een pasta of een risotto. Boerenkool is stiekem heel erg veelzijdig. Ik bedacht deze boerenkool salade met knapperige aardappel als leuke knipoog naar de standaard boerenkool stamppot.

Boerenkoolsalade

Ingredienten voor boerenkool salade met knapperige aardappel

Voor 2 personen heb ik de volgende ingredienten gebruikt voor deze boerenkool salade:

Knapperige aardappels

  • 200 gram aardappel kruimig
  • zout
  • 3 eetlepels olijfolie

Salade

  • 100 gram boerenkool
  • 1 eetlepel citroensap
  • 0,5 rode ui
  • 75 gram (plantaardige) feta
  • 30 gram pistache noten

Dressing

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel tahini
  • 1 theelepel mosterd

Extra

Meer vegetarische boerenkool recepten

Heb je door dit recept ook extra zin gekregen in boerenkool? Dan raad ik je een van de recepten hieronder zeker aan. Met name de boerenkool stamppot met banaan en geraspte kaas is echt een topper. Ik weet het, hij klinkt niet heel aantrekkelijk, maar laat je verrassen, want dit is echt een topper!

5 onmisbare vegetarische recepten

Wil je vaker vegetarisch eten en kun je wel wat hulp gebruiken?

✓ e-book met 5 vega recepten

Makkelijk om te maken

✓ Voor slechts 2,99

vegetarische recepten

Boerenkool stamppot met banaan en geraspte kaas uit de oven
Deze vegetarische boerenkool stamppot is een absolute verrassing op tafel. De stamppot gaat de oven in, met een laagje banaan en geraspte kaas. Dit geeft een super lekkere twist aan de boerenkool klassieker. Serveer met een mespuntje sambal en je hebt een heerlijke maaltijd!
Bekijk recept
Recept voor vegetarische boerenkool stamppot met banaan
Boerenkool salade met mango, tempeh en sriracha mayonaise
Dit is een heerlijk frispittige boerenkoolsalade. Met stukjes (diepvries) mango, knapperige tempeh en vegan sriracha mayonaise.
Bekijk recept
Recept voor vegan boerenkool salade
Pasta met boerenkoolpesto
Pasta pesto is altijd een goed idee. Je kunt gaan voor de originele variant met basilicum, of deze winterse variant met boerenkool. Dit is een leuk alternatief voor de traditionele pasta pesto. Met wat gegrilde groente erbij maak je super snel een lekker vegetarische maaltijd! 
Bekijk recept
pasta pesto
Boerenkoolsalade

Boerenkoolsalade met knapperige aardappels

Wil je eens iets anders maken met boerenkool en aardappels, dan de standaard boerenkool stamppot? Maak dan deze boerenkool salade met knapperige aardappels. Echt een heerlijk verrassende wintersalade.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch, Voorgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: Aardappel, Boerenkool, Boerenkool salade, Plantaardig, Vegan, Vegetarisch
Porties: 2 personen

Ingrediënten

Knapperige aardappels

  • 200 gram aardappel kruimig
  • zout
  • 3 eetlepels olijfolie

Salade

  • 100 gram boerenkool
  • 1 eetlepel citroensap
  • 0,5 rode ui
  • 75 gram (plantaardige) feta
  • 30 gram pistache noten

Dressing

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel tahini
  • 1 theelepel mosterd

Extra

Instructies

  • Was de aardappels in de schil totdat ze mooi schoon zijn. Snij de aardappels in partjes of doormidden en kook ongeveer 8-10 minuten. De aardappels mogen lichtgaar zijn, maar niet te gaar.
  • Verwarm een hapjespan op het vuur en bak de aardappels vervolgens in de olijfolie in ongeveer 10 minuten goudbruin. Breng op smaak met zout.
  • Maak intussen de salade. Was de boerenkool en snij in stukjes (indien je een verse kool hebt). Doe de boerenkool in een saladekom. Voeg de citroensap toe en kneed dit met je handen door de boerenkool. Hierdoor krijgt de kool een salade bite.
  • Snij de rode ui fijn.
    Hak de pistache noten grof.
  • Maak de dressing. Roer de olijfolie, tahini en mosterd tot een gladde saus.
    Voeg de ui, pistachenoten en dressing toe aan de boerenkool. Kruimel de feta erover. Roer de knapperige aardappels erdoor.
    Proef en breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
  • Serveer de salade met wat sriracha mayonaise erover.

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen zijn niet zo gek op rauwe boerenkool. Je kunt het natuurlijk altijd proberen. Voor de kids maak ik vaak een bakje met rauwkost. Zo hebben zij hun eigen salade. 

Voedingswaarde

Calorieën: 315kcalKoolhydraten: 28gEiwitten: 12gVet: 19gVerzadigd vet: 6gMeervoudig onverzadigd vet: 3gEnkelvoudig onverzadigd vet: 7gCholesterol: 33mgZout: 467mgKalium: 816mgVezels: 6gSuiker: 4gVitamin A: 5219IUVitamine C: 69mgCalcium: 347mgIron: 3mg

* Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer hierover in de disclaimer

Boerenkoolsalade
Boerenkoolsalade met knapperige aardappels