Lekker boerenkool recept
Ik ben gek op boerenkool. Het is zo’n lekkere wintergroente. Vroeger maakte ik er standaard stamppot mee. Maar tegenwoordig probeer ik steeds meer te varieren met boerenkool. Het is namelijk ook heerlijk in een salade, of in een pasta of een risotto. Boerenkool is stiekem heel erg veelzijdig. Ik bedacht deze boerenkool salade met knapperige aardappel als leuke knipoog naar de standaard boerenkool stamppot.
Ingredienten voor boerenkool salade met knapperige aardappel
Voor 2 personen heb ik de volgende ingredienten gebruikt voor deze boerenkool salade:
Knapperige aardappels
- 200 gram aardappel kruimig
- zout
- 3 eetlepels olijfolie
Salade
- 100 gram boerenkool
- 1 eetlepel citroensap
- 0,5 rode ui
- 75 gram (plantaardige) feta
- 30 gram pistache noten
Dressing
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel tahini
- 1 theelepel mosterd
Extra
- sriracha mayonaise voorverpakt of zelfgemaakt
Meer vegetarische boerenkool recepten
Heb je door dit recept ook extra zin gekregen in boerenkool? Dan raad ik je een van de recepten hieronder zeker aan. Met name de boerenkool stamppot met banaan en geraspte kaas is echt een topper. Ik weet het, hij klinkt niet heel aantrekkelijk, maar laat je verrassen, want dit is echt een topper!
Boerenkoolsalade met knapperige aardappels
Ingredients
Knapperige aardappels
- 200 gram aardappel kruimig
- zout
- 3 eetlepels olijfolie
Salade
- 100 gram boerenkool
- 1 eetlepel citroensap
- 0,5 rode ui
- 75 gram (plantaardige) feta
- 30 gram pistache noten
Dressing
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel tahini
- 1 theelepel mosterd
Extra
- sriracha mayonaise voorverpakt of zelfgemaakt
Instructions
- Was de aardappels in de schil totdat ze mooi schoon zijn. Snij de aardappels in partjes of doormidden en kook ongeveer 8-10 minuten. De aardappels mogen lichtgaar zijn, maar niet te gaar.
- Verwarm een hapjespan op het vuur en bak de aardappels vervolgens in de olijfolie in ongeveer 10 minuten goudbruin. Breng op smaak met zout.
- Maak intussen de salade. Was de boerenkool en snij in stukjes (indien je een verse kool hebt). Doe de boerenkool in een saladekom. Voeg de citroensap toe en kneed dit met je handen door de boerenkool. Hierdoor krijgt de kool een salade bite.
- Snij de rode ui fijn. Hak de pistache noten grof.
- Maak de dressing. Roer de olijfolie, tahini en mosterd tot een gladde saus. Voeg de ui, pistachenoten en dressing toe aan de boerenkool. Kruimel de feta erover. Roer de knapperige aardappels erdoor. Proef en breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
- Serveer de salade met wat sriracha mayonaise erover.
Kidsproof tips
- Mijn kinderen zijn niet zo gek op rauwe boerenkool. Je kunt het natuurlijk altijd proberen. Voor de kids maak ik vaak een bakje met rauwkost. Zo hebben zij hun eigen salade.Â
Is boerenkool gezond?
Boerenkool is een gezonde groente die rijk is aan voedingsstoffen, waaronder vitamine C, vitamine K, calcium en vezels. Het wordt vaak beschreven als superfood.
Welke andere gerechten kun je maken met boerenkool, naast stamppot?
Je kunt heerlijk koken met boerenkool. Denk aan een lekkere boerenkool salade, pasta met boerenkool, boerenkool risotto, boerenkool pesto en een groene smoothie. Bekijk hier een lekker recept voor boerenkool salade met knapperige aardappel.
Hoe krijg je boerenkool knapperig voor in een salade?
Om boerenkool knapperig te krijgen voor in een salade, kun je het masseren met (olijf)olie en zout. Hierdoor wordt het zachter en malser en minder taai qua textuur.
Review