Curry: de ideale vegetarische maaltijd

Een curry is het ideale gerecht als je graag een vegetarische maaltijd op tafel wilt toveren. Een goede curry zit bomvol smaak, voedzame ingrediënten en kun je gemakkelijk zelf maken. In deze blog wil ik je laten zien hoe je gemakkelijk de lekkerste vegetarische curry kunt maken en deel ik mijn 10 favoriete curry recepten!

Wat is het verschil tussen Indiase en Thaise curry?

Curry is oorspronkelijk een Indisch gerecht, dat zich later verder verspreidde door Azië. Zo heb je veelal Indiase curry’s, maar bijvoorbeeld ook Thaise curry’s. Wat is nu precies het verschil tussen beide curry’s?

Het verschil zit ‘m voornamelijk in het kruidenmengel dat wordt gebruikt. Waar Indiase curry’s voornamelijk gemaakt worden met gedroogde specerijen, worden Thaise curry’s vaak gemaakt van currypasta’s. Toch kun je ook genoeg Indiase currypasta’s in de supermarkt vinden.

In Thaise currypasta’s zit vaak trassi verwerkt. Dit is een pasta die gemaakt wordt van garnalen en is dus niet vegetarisch. Ik vermijd daarom ook de Thaise currypasta’s in de supermarkt of zorg dat ik de etiketten goed lees. Zo voorkom ik dat ik per ongelijk met een niet vega variant thuis kom.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

De lekkerste curry

Als groot curryliefhebber maakt het mij in principe niet uit welke curry ik eet, als het maar lekker is! Curry’s zijn zó rijk van smaak, dat je geen vlees nodig hebt om er een smaakvolle maaltijd van te maken. Voor zowel vegetariërs als vleeseters is het een gevaarlijk lekker gerecht. Daarnaast kun je eindeloos variëren met de ingrediënten die je aan je curry toevoegt. Een super veelzijdig gerecht dus!

Hoe maak je zelf curry pasta?

Ik gebruik zelden pakjes of zakjes voor mijn curry recepten. De lekkerste curry saus en pasta maak je namelijk heel gemakkelijk zelf! De basis voor curry bestaat vrijwel altijd uit knoflook, ui en verse gember. Daarnaast zijn er een aantal veelvoorkomende kruiden die worden gebruikt, waaronder: komijn, korianderzaad, kurkuma, kardemon en garam masala. Het is misschien een behoorlijk lijstje, maar als je de kruiden eenmaal in huis hebt kun je er oneindig veel curry’s mee maken! Daarnaast kun je veel van deze kruiden ook heel goed gebruiken in andere recepten. Zo maak je bijvoorbeeld ook gemakkelijk je eigen Mexicaanse kruidenmix. Bovendien zijn kruiden oneindig lang houdbaar, dus tijd genoeg om je kruidenpotjes leeg te krijgen!

Curry van mild tot extra pittig

Het voordeel van volledige homemade curry’s, is dat je zelf in de hand hebt hoe pittig je gerecht wordt. Bij een Indiër of Thai kan het namelijk voorkomen dat je voor erg pittige verassingen komt te staan!
Met zelfgemaakte currysauzen kun je volop blijven spelen en variëren met de smaken. Meer of minder chilivlokken, wel of geen verse chilipeper of juist meer of minder kokosmelk en/of (Griekse) yoghurt, noem maar op. Je kunt ook je curry meer spice geven door er sambal aan toe te voegen. Pas de currysauzen aan naar jouw voorkeur!

Plantaardige vleesvervangers voor curry recepten

Een goede curry heeft helemaal geen vlees of vis nodig! Je kunt gemakkelijk de lekkerste curry’s maken op basis van veel groente en/of peulvruchten.

Peulvruchten zijn absoluut een goede vleesvervanger. Ze zijn van nature rijk aan eiwitten en bevatten veel ijzer en vitamine B. In curry’s worden vaak kikkererwten en linzen gebruikt, maar alle peulvruchten zijn in principe prima! Andere voorbeelden van vleesvervangers die erg goed in curry’s passen zijn tofu en tempeh. Indirect zijn tofu en tempeh trouwens ook afkomstig van peulvruchten. Het zijn namelijk bewerkte peulvruchten. Ze zijn beide gemaakt van sojabonen.

Geen peulvruchten in huis of geen fan van tofu of tempeh? Geen probleem! Je kunt ook de lekkerste curry’s maken op basis van alleen groente! Zoals bijvoorbeeld een curry met pompoen of bloemkool.

Top 10 lekkerste vegetarische curry recepten

Hierbij deel ik mijn top 10 lekkerste vegetarische curry recepten. Voor welke variant ga jij?

1. Indiase curry met ei

Curry met ei
Deze curry met ei is een van de makkelijkste, snelste en lekkerste curry's die je zelf kunt maken zonder pakjes en zakjes. Het is al jaren één van mijn favoriete curry's. Het originele recept is met eieren, maar je kunt de basiscurry saus ook gebruiken om een curry met groente van te maken. Geniet van deze vegetarische curry!
Bekijk recept

2. Tofu korma

Tofu korma vegetarische Indiase curry
Ben je op zoek naar een lekkere eiwitrijke vegetarische curry zonder pakjes en zakjes? Deze tofu korma is het helemaal! Je maakt de curry vrij eenvoudig zelf.
Bekijk recept

3. Paneer korma curry

Paneer korma curry
Deze heerlijke curry maak je zonder pakjes en zakjes. Korma is een milde, toegankelijke curry. Deze korma is gemaakt met paneer, een Indiase kaas. Paneer kun je tegenwoordig in de Nederlandse supermarkt kopen. Een makkelijk gerecht als je eens een verrassende curry op tafel wilt zetten.
Bekijk recept

4. Tofu tikka masala curry

Tofu tikka masala curry
Maak nu zelf je eigen tofu tikka masala met zelf gemarineerde tofu. Moeilijk? Nee hoor, dat valt reuze mee! De marinade maak je van Griekse yoghurt, kurkuma, garam masala en citroensap. Daarbij maak je een lekkere currysaus. Serveer met rijst en naan en je hebt de perfecte vegetarische curry!
Bekijk recept

5. Snelle curry met veel groente

Super snelle vegan Indiase curry met veel groente
Curry zonder pakjes en zakjes! Klinkt misschien moeilijk, maar dat is het niet. Je hebt alleen wat kruiden nodig en daarna kan een kind de was doen. Deze vegetarische curry leent zich uitstekend om wat groenten op te maken. Zo doe je ook nog eens mee aan #nowaste.
Bekijk recept

6. Romige curry met spinazie en paneerkaas

Palak paneer
Palak paneer of saag paneer is een curry met spinazie en Indiase paneerkaas. Deze palak paneer maak je zonder pakjes en zakjes en staat snel op tafel. Dit recept voor vegetarische curry met paneer is ideaal comfort food voor het hele gezin. Zowel volwassenen, als kinderen maak je hier blij mee. 
Bekijk recept

7. Bloemkool tandoori

Bloemkool tandoori
Deze vegetarische tandoori met bloemkool is een super smaakvol Indiaas gerecht. De tandoori marinade wordt gemaakt op basis van Griekse yoghurt en Indiase kruiden en specerijen. Dit recept is makkelijk om te maken.
Bekijk recept

8. Vegetarische curry met bloemkool

Vegetarische curry met bloemkool
Deze vega bloemkool curry ik lekker, gezond en snel klaar! Vol van smaak en zonder gekke pakjes en zakjes. Deze curry staat binnen 20 minuten op tafel.
Bekijk recept

9. Groene curry met tofu, spinazie en champignons

Groene curry met tofu, spinazie en champignons
Deze vegetarische Thaise groene curry is makkelijk om te maken en is goed gevuld met groente zoals spinazie, champignons en paprika. De tofu zorgt voor de nodige eiwitten en textuur. Een heerlijke en makkelijke vegetarische maaltijd voor doordeweek.

Bekijk recept

10. Curry met linzen

Indiase dahl
Dahl is een van mijn favoriete Indiase gerechten. Ik heb tijden gedacht dat ik dahl nooit zo lekker kon maken als in een Indiaas restaurant, maar ik heb mezelf nu het tegendeel bewezen. Deze dahl is heerlijk lekker romig van smaak! Dahl is een super lekker vegetarisch gerecht. De rode linzen maken het voedzaam en brengen ook de nodige eiwitten mee. Perfect dus voor een dag zonder vlees!
Bekijk recept