Italiaanse inspiratie voor deze pizza met courgette
Deze pizza is voor mij pure heimwee naar vakantie in Italie. Een paar jaar geleden waren wij op vakantie in Toscane en daar aten we de pizza ‘Bucine’ in het plaatsje Bucine. Een pizza belegd met courgette, tomaat en ham. Ik at uiteraard een vegetarische variant. En die smaakte dusdanig goed, dat ik de pizza nog altijd zelf thuis maak.
Pizza bianca: pizza zonder rode saus
Pizza is natuurlijk bekend van de klassieke pizza’s met rode saus en kaas. Maar wist je dat je ook heerlijke ‘blanke’ pizza’s kunt maken? Ik gebruik hiervoor meestal wat (light) creme fraiche als basis. Vervolgens kun je de pizza beleggen met allerlei lekkers. Ik deelde al eerder een van mijn favo blanke pizza’s met oesterzwam en blauwe kaas. Dat is wat mij betreft een absolute aanrader. Een andere heerlijke bianca pizza, is een pizza met peer, en geitenkaas, of met appel en geitenkaas. Heb je dat al eens geprobeerd?
De lekkerste vegetarische pizza: less is more
Wij hebben thuis een pizzaoventje in de tuin. We hebben wel vaker pizza party’s gehad met vrienden en familie. Ik snij dan allerlei groente van tevoren en maak een rode en een witte saus en doe wat verschillende kazen in schaaltjes. Iedereen kan zo zijn favoriete pizza’s beleggen. Wat me opvalt, is dat de meeste mensen hun pizza’s ontzettend vol beleggen en ook heel veel verschillende soorten toppings op de pizza doen. Dat is echt zonde! Voor pizza toppings geldt wat mij betreft: less is more! Ik had deze pizza met courgette bijvoorbeeld nog kunnen vol gooien met wat champignons en paprika, maar daarmee verliest hij de echte goede smaak. Kortom: tipje van foxy: als je zelf pizza’s maakt, kies dan eens voor ietsje minder verschillende soorten toppings.
Bloemkool of courgette bodem voor pizza
Als ik pizza’s maak in mijn pizza oven, dan gebruik ik hiervoor het recept van Da noi. Dat is een super lekkere deeg voor pizza’s. Als ik door de weeks ‘even snel’ pizza’s maak, dan neem ik hiervoor meestal de bloemkool bodem van Magioni. Ik word niet gesponsord om dit te zeggen, maar ik vind dit heerlijke bodems en ze zijn een stukje gezonder (minder koolhydraten, minder vet en meer groente) dan een gewone pizzabodem.
Meer vegetarische pizza recepten
Meer vegetarische recepten met courgette
Pizza met courgette, zongedroogde tomaat en pijnboompit
Ingrediënten
- 2 pizza bodems ik gebruik meestal de bloemkool bodems van magioni
- 100 gram creme fraiche
- 125 gram buffel mozzarella (1 bol)
- 0,5 courgette
- 1 eetlepel zongedroogde tomaten in reepjes
- 1 handje pijnboompitten
- zout
- (chili) peper
Instructies
- Verwarm de bodems ongeveer 2 minuten in de oven op 200 graden.
- Haal de bodems uit de oven en bestrijk met creme fraiche.
- Was de courgette en snij in dunne plakjes. Ik doe dit met de rasp op mijn food processor, maar het kan ook met een mes of met een mandoline of een kaasschaaf. Beleg de pizza met de plakjes courgette.
- Snij de mozzarella in stukjes en verdeel deze over de courgette. Verdeel de zongedroogde tomaat en de pijnboompitten over de pizza.Breng op smaak met wat zout en peper
- Bak de pizza ongeveer 10-12 minuten in de oven op 200 graden, totdat de kaas mooi gesmolten en goudbruin is.
Kidsproof tips
- Deze pizza vinden mijn kinderen ook heel lekker!
- Is zongedroogde tomaat een probleem? Ga dan voor plakjes cherrytomaat. Ook heel lekker.
- En is courgette een probleem? Beleg dan een pizza apart voor je kind, met bijvoorbeeld appel of peer.Â
Review