Lekkere vegetarische maaltijdsalade met couscous en pompoen
Herfst betekent pompoenseizoen! Wat ben ik toch gek op pompoen. Zo’n lekkere groente. Heerlijk voedzaam en zo geschikt om lekker comfort food mee te maken. Deze couscous salade met pompoen is heel makkelijk om te maken en ontzettend smaakvol.
Hoe grill je pompoen in de oven?
Deze couscoussalade maak je met gegrilde pompoen. Was de pompoen goed en snij vervolgens doormidden. Verwijder de pompoenpitten. Als je de pompoen goed wast, hoef je de pompoen niet te schillen. Dat scheelt een hoop werk! Snij de pompoen vervolgens in plakken en daarna in blokjes van ongeveer 1,5 x 1,5 cm. Leg de pompoen op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout, chilivlokken en kaneel. Bak de pompoen ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
Salieboter als dressing bij couscous
Als dressing in deze salade gebruik ik salieboter. Dat maak je door boter te verwarmen in een pan en wat verse salieblaadjes toe te voegen. De saliesmaak wordt opgenomen in de boter en dat geeft een heerlijk herfstachtige smaak. Het maakt deze couscous salade helemaal af.
Ingredienten voor couscous met pompoen
Haal de volgende ingredienten in huis voor couscous met gegrilde pompoen voor 4 personen:
- 1 pompoen
- 2 eetlepels olijfolie
- 0,5 theelepel chilivlokken
- 0,25 theelepel kaneel
- zout
- 250 gram (volkoren) couscous
- 1 blokje groente bouillon
- 300 ml kokend water
- 100 gram dadels
- 0,5 rode ui
- 100 gram feta of plantaardige feta
- 25 gram roomboter of plantaardige boter
- 1 handje verse salie
- 30 gram amandelschaafsel
Couscous met pompoen vegan maken
Deze couscoussalade met gegrilde pompoen is vegetarisch en kun je met een paar kleine aanpassingen volledig plantaardig maken. Vervang de feta door een plantaardige feta en vervang de roomboter door margarine of een plantaardige roomboter.
Meer vegetarische pompoen recepten
Heb je zin gekregen in meer vega pompoen recepten? Bekijk dan alle pompoen recepten. Of klik op een van onderstaande vega pompoen gerechten.
Couscous salade met gegrilde pompoen
Ingrediënten
- 1 pompoen
- 2 eetlepels olijfolie
- 0,5 theelepel chilivlokken
- 0,25 theelepel kaneel
- zout
- 250 gram (volkoren) couscous
- 1 blokje groente bouillon
- 300 ml kokend water
- 100 gram dadels
- 0,5 rode ui
- 100 gram feta of plantaardige feta
- 25 gram roomboter of plantaardige boter
- 1 handje verse salie
- 30 gram amandelschaafsel
Instructies
- Zet een bakplaat met bakpapier klaar en verwarm de oven voor op 200 graden.
- Was de pompoen goed en snij doormidden. Verwijder de pitten. Snij de pompoen vervolgens in plakken en daarna in blokjes. Leg de pompoen op de bakplaat. Besprenkel met de olijfolie en bestrooi met zout, chilivlokken en kaneel. Schuif de bakplaat in de oven en bak de pompoenblokjes in ongeveer 15 minuten gaar.
- Roer het bouillonblokje door het kokend water. Doe de couscous in een schaal of pan en voeg de groente bouillon toe. Laat de couscous wellen. Je hoeft het niet af te gieten.
- Verwarm het amandelschaafsel in een koekenpan tot het mooi goudbruin is. Haal uit de pan en verdeel over de couscous.
- Verwarm nu de boter in de koekenpan. Voeg de salieblaadjes toe en bak 2-3 minuten. Let op dat de boter niet zwart wordt! Haal de boter van het vuur en zet apart.
- Snij de ui fijn. Snij de dadels in plakjes. Doe de ui en dadels bij de couscous. Verkruime ook de feta erover. Voeg de pompoenblokjes toe en schenk de salieboter over de couscous. Roer goed door en breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
Kidsproof tips
- Mijn kinderen maak ik hier eerlijk gezegd niet erg blij mee. Couscous vinden ze wel lekker, maar de combinatie met pompoen trekt hen niet. Is dat bij jouw kind ook het geval?
- Laat je kind zijn/haar eigen couscoussalade maken. Houd wat couscous apart. Laat je kind zelf wat groente kiezen om door de couscous te doen. Denk aan tomaat, paprika, komkommer. Maak het niet te moeilijk :).Â
Review