Koosla: Lekker, gezond en makkelijk
Koolsla is een klassieker op de Nederlandse menukaart. Het is een frisse en voedzame salade die makkelijk te maken is. Je kunt koolsla zo gek maken als je zelf wilt. Met wat dressing, wat kruiden en wat toppings kun je er een heerlijke maaltijd van maken. Voeg een koolhydraatbron toe en je hebt zelfs een lekkere maaltijdsalade. In deze blog deel ik een recept voor koolsla met avocadodressing.
Welke kool gebruik je voor koolsla?
Voor koolsla kun je verschillende soorten kool gebruiken. De meest voorkomende soorten zijn spitskool, savooiekool, groene kool, rode kool en witte kool. Spitskool is de meest populaire keuze voor koolsla. Het is een zachte kool met een milde smaak. Savooiekool heeft een wat pittigere smaak. Witte kool is wat steviger dan spitskool en heeft een wat zoetere smaak.
Hoe maak je koolsla?
Koolsla maken is heel eenvoudig. Snij de kool in dunne reepjes. Je kunt dit met een mes, een mandoline of een foodprocessor doen. Doe de reepjes kool in een saladeschaal en voeg wat dressing toe. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper.
Welke dressing is lekker bij koolsla?
Bij koolsla kun je allerlei soorten dressing gebruiken. Een klassieke dressing is een vinaigrette met olie, azijn en kruiden. Je kunt ook een andere dressing gebruiken, zoals een honingmosterd dressing, een romige dressing of een dressing met een pittige smaak.
In dit recept gebruik ik een avocadodressing. Avocadodressing is een romige en smaakvolle dressing die perfect past bij koolsla. Door de avocado krijg je ook nog wat gezonde vezels, vitamines en vetten binnen. Het is een vegan dressing, dus ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.
Hoe maak je avocadodressing?
Avocadodressing is heel eenvoudig te maken. Doe de volgende ingrediënten in een blender of keukenmachine:
- 1 flinke hand verse basilicum
- 2 avocado’s
- 1 teentje knoflook
- 0,5 ui
- 50 ml olijfolie
- 3 el citroensap
- 2 el appelciderazijn
- 40 gram cashewnoten in 50 ml water
- zout
- peper
Blend de ingrediënten tot een gladde dressing. Breng op smaak met zout en peper.
Meer vegetarische recepten met kool
Lekker he, zo’n koolsla! Wist je dat je ook heel veel andere lekkere gerechten kunt maken met kool? Ik wil je heel graag laten zien dat kool echt geen saaie groentesoort is. Bekijk mijn speciale pagina met kool recepten, of probeer een van de recepten hieronder.
Koolsla met avocadodressing
Ingrediënten
- 500 gram spitskool of groene kool, witte kool
Avocadodressing
- 1 flinke hand verse basilicum + wat extra blaadjes om te garneren
- 2 avocado
- 1 teentje knoflook
- 0,5 ui
- 50 ml olijfolie
- 3 eetlepel citroensap
- 2 eetlepel appelciderazijn
- 40 gram cashewnoten
- 50 ml water
- zout
- peper
Instructies
- Doe de cashewnoten in een schaaltje met het water.
- Was de spitskool en snij in dunne reepjes e doe in een saladeschaal.
- Doe de avocado's, knoflook, ui, olijfolie, azijn, citroensap, cashewnoten met het water, zout en peper in een blender of keukenmachine. Blend tot een gladde dressing.
- Doe de dressing bij de kool en roer goed door.
- Garneer met wat basilicumblaadjes.
Kidsproof tips
- Niet ieder kind houdt van koolsla. De dressing vinden ze waarschijnlijk wel een heel lekker sausje. Hou wat dressing voor je kind apart en laat je kind met rauwkost (bv wortel, paprika, komkommer) dippen in de avocadodressing.
Review