Recept voor ovenschotel met prei
In de herfst en winter is er niets lekkerder dan een heerlijke ovenschotel. Ideaal comfortfood als het koud is buiten. Deze ovenschotel met prei en aardappelschijfjes is een heerlijke vegetarische ovenmaaltijd. Romig door de saus van creme fraiche en knapperig door het korstje van kaas. Lekker, makkelijk en bomvol smaak, deze vegetarische ovenschotel met prei MOET je gewoon geprobeerd hebben!
Koken met prei
Deze ovenschotel met prei en aardappelschijfjes ontstond toen ik ineens 4 preien in de koelkast had liggen. Blijkbaar zijn ze in het seizoen en had ik er een paar opgespaard uit mijn groententas :). Ik ben geen enorme preiliefhebber, dus daarom laat ik ze weleens liggen in de koelkast. Maar als ik er uiteindelijk mee ga koken, sta ik altijd versteld van hoe lekker je eigenlijk kunt koken met prei!
Vegetarische recepten met prei
Inmiddels ben ik prei weer helemaal gaan waarderen. Ik vind het een heerlijke groente. Gek he, hoe je smaak zo kan veranderen. Prei is heerlijk in een noedelsoep. Ik vind mijn prei risotto ook een ontzettend lekker vegetarisch recept. Of wat denk je van prei fritters; een soort groente pannenkoekjes. Ik ga ook heel goed op pasta met prei of mijn prei stamppot met vega balletjes. Kortom; prei en ik zijn echt weer vriendjes geworden.
Meer vegetarische ovenschotels
Ik ben gek op ovenschotels. Je kunt ze namelijk handig van te voren klaar maken en opwarmen in de oven na een drukke werkdag. Ideaal voor de werkende moeder. Eigenlijk voor iedereen die druk is. Eén van mijn favoriete ovenschotels is mijn ovenschotel met krieltjes en broccoli. Of mijn broccolischotel met ragout en rijst. Of natuurlijk een fijne groente lasagne. Ik ben ook gek op mijn Mexicaanse ovenschotel. En wat denk je van een macaroni 4 kazen ovenschotel?
Preischotel meal preppen en bewaren
Het handige aan ovenschotels vind ik, dat je ze makkelijk van tevoren klaar kunt maken. Je hoeft de ovenschotel alleen nog maar ‘af te bakken’ als je het gaat eten. Als ik mijn ovenschotels meal prep, dan gebruik ik hiervoor glazen afsluitbare ovenschotels met plastic deksel. Deze kun je ideaal stapelen in de koelkast. Zo kun je je ovenschotel tot maximaal 3 dagen bewaren. Let er wel even op, dat als je de ovenschotel opwarmt in de oven, je de deksel eraf haalt ;).
Ovengerecht met prei en aardappel
Deze vegetarische ovenschotel smaakt echt heerlijk! Prei en aardappel is van nature een goede combinatie en de room maakt ‘m alleen nog maar lekkerder. Tot slot geeft de geraspte kaas waar je de schotel mee aftopt een mooi krokant korstje. Kortom; deze casserole, zoals de Amerikanen het noemen, is een heerlijk vegetarisch winter gerecht! Al moet ik toegeven dat ik hier ook buiten en winterseizoen optimaal van kan genieten!
Ovenschotel met prei en aardappelschijfjes
Ingrediënten
- 4 prei
- 700 gram aardappel
- 250 gram creme fraiche
- 4 takjes tijm
- 1 blokje groentenbouillon
- 50 gram geraspte kaas
- olijfolie
- zout
- peper
Instructies
- Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en zet een ingevette ovenschaal klaar.
- Schil de aardappels en snij ze in schijfjes. Kook de aardappels, met 3/4 van het bouillonblokje in ongeveer 8 minuten, totdat ze bijna gaar zijn, maar nog niet helemaal.
- Was de preien en snij ze in ringen. Bak ze in wat olijfolie in een pan, totdat ze mooi geslonken zijn. Breng op smaak met de blaadjes van 2 takjes tijm, zout en peper.
- Maak nu je 'sausje'. Doe de creme fraiche in een steelpannetje, samen met 25-50 ml water en de rest van het bouillonblokje. Breng op smaak met de blaadjes van 2 takjes tijm, zout en peper. Verwarm de saus tot het begint te pruttelen en zet daarna het vuur meteen laag. Het sausje is na een paar minuten klaar.
- Leg een laagje aardappelschijfjes in je ovenschotel. Beleg deze met een laagje prei en herhaal dit totdat je aardappels en prei op zijn. Giet vervolgens je saus over de schotel en strooi de geraspte kaas erover. Bak in 20 minuten goudbruin in de oven. Smullen!
Kidsproof tips
- Kinderen houden meestal van dit soort ovenschotels. Een variant op deze casserole, is gemakkelijk te maken door aardappelpurree te maken van de aardappels. Kook de aardappels gaar, pureer ze en breng op smaak met wat melk, zout, peper en nootmuskaat. Roer hier vervolgens de prei doorheen. De prei kun je eventueel nog pureren voordat je het door de puree roert. Ook heel lekker zo!
Review