Tofu zoetzuur

Toen ik eenmaal door had hoe je tofu knapperig bereidt, wilde ik niet anders meer. Je kunt me er echt voor wakker maken. En als je eenmaal weet hoe het moet, is het niet zo ingewikkeld. Je kunt er ook eindeloos mee varieren. Dit keer maakte ik tofu zoetzuur: knapperige tofu in een zoetzuur sausje. Een heerlijk bijgerecht voor een Aziatische maaltijd.

Hoe maak je zelf zoetzure saus?

Zoetzure saus kun je natuurlijk kant en klaar in de supermarkt kopen. Maar dat is eigenlijk zonde van je geld. Want je kunt het heel gemakkelijk zelf maken. Het enige dat je nodig hebt is:

  • verse gember
  • knoflook
  • sojasaus
  • ahornsiroop (of een andere siroop)
  • rijstazijn
  • srirachasaus (of sambal).

Doe simpelweg alle ingredienten in een pan en laat de saus wat inkoken. Blijft de saus te dun? Voeg dan een maizena papje toe om de saus te binden.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Hoe bereid je knapperige tofu?

Ik vind tofu het lekkerste als het vers en knapperig is bereid. Ik schreef eerder een blog waarin ik stap voor stap uit leg hoe je tofu knapperig bereid. Er zijn een paar dingen belangrijk voor knapperige tofu:

  • laat het vocht uit de tofu trekken
  • gebruik maizena voor om een krokant korstje te krijgen
  • bak in hete olie
Knapperige tofu
Wil je weten hoe je tofu echt lekker én knapperig kunt maken? Bekijk dan dit recept. Een blok tofu, maizena, wat caeyennepeper, zout en olie. Meer heb je niet nodig.
Bekijk recept

Hoe maak je sticky tofu zoetzuur?

Als je de tofu knapperig hebt gebakken, voeg je simpelweg de zoetzure saus ingredienten toe aan de tofu. De saus begint meteen te pruttelen en de tofu krijgt een lekker sticky laagje.

Heb je de smaak te pakken? Ga dan ook eens aan de slag met tempeh, een andere lekkere plantaardige vervanger op basis van gefermenteerde sojabonen. Knapperige tempeh is ook een heerlijk vegan bijgerecht.

Meer vegan recepten met tofu

Heb je de tofu smaak te pakken? Probeer dan ook eens een van deze vegan gerechten met tofu:

Vegan noedels met spitskool, peultjes en tofu
Dit is een heerlijk voedzaam vegan maaltijd met noedels, tofu, spitskool en peutljes. Makkelijk om te maken en ontzettend lekker!
Bekijk recept
Vegan pasta met roomsaus van tofu
Wil je graag een lekkere vegan pasta maken met roomsaus? Dan is dit een super leuk recept om te proberen. De roomsaus maak je van tofu en plantaardige room. Zo heb je meteen wat eiwitten binnen. De roomsaus smaakt heerlijk met broccoli, zongedroogde tomaat en vegan worstjes.
Bekijk recept
Tofu korma vegetarische Indiase curry
Ben je op zoek naar een lekkere eiwitrijke vegetarische curry zonder pakjes en zakjes? Deze tofu korma is het helemaal! Je maakt de curry vrij eenvoudig zelf.
Bekijk recept
Recept voor tofu zoetzuur
Sticky tofu in zoetzure saus

Sticky tofu in zoetzure saus

Als je eenmaal deze tofu in zoetzure saus hebt gegeten, dan wil je niet anders. Het is knapperig en mals. Zoet en zuur. Een heerlijk Aziatisch bijgerecht dat je kunt eten bij rijst, noedels en groente. Tofu zoetzuur moet je absoluut eens maken.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Rusttijd: 15 minuten
Totale tijd: 35 minuten
GangBijgerecht, Hoofdgerecht
KeukenAziatisch
TrefwoordSticky tofu, Tofu, Vegan, Zoetzuur
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 375 gram tofu blok
  • 3 eetlepels maizena
  • 1 snufje zout
  • 1 snufje cayennepeper
  • 2 eetlepels zonnebloemolie of arachideolie

Zoetzure saus

  • 3 cm gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 8 eetlepels sojasaus
  • 4 eetlepels ahornsiroop of dadelsiroop, agavesiroop (of evt honing als je niet vegan eet)
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1-2 eetlepels sriracha saus naar smaak

Optioneel

  • 2 theelepels maizena om te binden

Om te serveren

  • rijst
  • groente

Instructies

  • Leg de tofu op een bord tussen 2 stukken keukenpapier. Leg er iets zwaars op, zoals 2 kookboeken en laat 15 minuten staan. Op deze manier trekt het vocht uit de tofu en kun je de tofu knapperiger bereiden.
  • Snij de tofu in blokjes van ongeveer 1,5 x 1,5 cm. Doe in een kom en voeg de maizena toe. Breng op smaak met een beetje zout en cayennepeper. Schudt de kom goed, zodat de maizena alle tofublokjes goed bedekt.
  • Verwarm de olie in een koekenpan. Voeg de tofublokjes toe als de olie goed heet is. Bak de tofu in ongeveer 15-20 minuten goudbruin. Schudt de pan af en toe, zodat alle kanten goudbruin worden.
  • Snij intussen de knoflook en gember super fijn. Doe in een schaaltje en voeg de sojasaus, rijstazijn, ahoornsiroop en sriracha (naar smaak) toe. Ben je niet gewend aan pittig eten, doe dan eerst een beetje sriracha en proef of het al pittig genoeg is.
  • Voeg de sticky saus toe aan de tofu en laat 2 minuten pruttelen.
    Blijft je saus erg dun en wil je het iets dikker? Maak dan een papje van 2 theelepels maizena en 2 theelepels water. Voeg dit toe aan de tofu en roer goed door.
  • Serveer de sticky zoetzure tofu met rijst en (roerbak) groente.

Kidsproof tips

  • Dit kun je heel goed eten met kinderen. Kinderen zijn vaak gek op zoetzuur. De tofu is heerlijk knapperig, dus dat is heerlijk. Pas wel op met de hoeveelheid sriracha, anders wordt het misschien te pittig voor je kind.Â