Tofu zoetzuur
Toen ik eenmaal door had hoe je tofu knapperig bereidt, wilde ik niet anders meer. Je kunt me er echt voor wakker maken. En als je eenmaal weet hoe het moet, is het niet zo ingewikkeld. Je kunt er ook eindeloos mee varieren. Dit keer maakte ik tofu zoetzuur: knapperige tofu in een zoetzuur sausje. Een heerlijk bijgerecht voor een Aziatische maaltijd.
Hoe maak je zelf zoetzure saus?
Zoetzure saus kun je natuurlijk kant en klaar in de supermarkt kopen. Maar dat is eigenlijk zonde van je geld. Want je kunt het heel gemakkelijk zelf maken. Het enige dat je nodig hebt is:
- verse gember
- knoflook
- sojasaus
- ahornsiroop (of een andere siroop)
- rijstazijn
- srirachasaus (of sambal).
Doe simpelweg alle ingredienten in een pan en laat de saus wat inkoken. Blijft de saus te dun? Voeg dan een maizena papje toe om de saus te binden.
Hoe bereid je knapperige tofu?
Ik vind tofu het lekkerste als het vers en knapperig is bereid. Ik schreef eerder een blog waarin ik stap voor stap uit leg hoe je tofu knapperig bereid. Er zijn een paar dingen belangrijk voor knapperige tofu:
- laat het vocht uit de tofu trekken
- gebruik maizena voor om een krokant korstje te krijgen
- bak in hete olie
Hoe maak je sticky tofu zoetzuur?
Als je de tofu knapperig hebt gebakken, voeg je simpelweg de zoetzure saus ingredienten toe aan de tofu. De saus begint meteen te pruttelen en de tofu krijgt een lekker sticky laagje.
Heb je de smaak te pakken? Ga dan ook eens aan de slag met tempeh, een andere lekkere plantaardige vervanger op basis van gefermenteerde sojabonen. Knapperige tempeh is ook een heerlijk vegan bijgerecht.
Meer vegan recepten met tofu
Heb je de tofu smaak te pakken? Probeer dan ook eens een van deze vegan gerechten met tofu:
Sticky tofu in zoetzure saus
Ingrediënten
- 375 gram tofu blok
- 3 eetlepels maizena
- 1 snufje zout
- 1 snufje cayennepeper
- 2 eetlepels zonnebloemolie of arachideolie
Zoetzure saus
- 3 cm gember
- 2 teentjes knoflook
- 8 eetlepels sojasaus
- 4 eetlepels ahornsiroop of dadelsiroop, agavesiroop (of evt honing als je niet vegan eet)
- 2 eetlepels rijstazijn
- 1-2 eetlepels sriracha saus naar smaak
Optioneel
- 2 theelepels maizena om te binden
Om te serveren
- rijst
- groente
Instructies
- Leg de tofu op een bord tussen 2 stukken keukenpapier. Leg er iets zwaars op, zoals 2 kookboeken en laat 15 minuten staan. Op deze manier trekt het vocht uit de tofu en kun je de tofu knapperiger bereiden.
- Snij de tofu in blokjes van ongeveer 1,5 x 1,5 cm. Doe in een kom en voeg de maizena toe. Breng op smaak met een beetje zout en cayennepeper. Schudt de kom goed, zodat de maizena alle tofublokjes goed bedekt.
- Verwarm de olie in een koekenpan. Voeg de tofublokjes toe als de olie goed heet is. Bak de tofu in ongeveer 15-20 minuten goudbruin. Schudt de pan af en toe, zodat alle kanten goudbruin worden.
- Snij intussen de knoflook en gember super fijn. Doe in een schaaltje en voeg de sojasaus, rijstazijn, ahoornsiroop en sriracha (naar smaak) toe. Ben je niet gewend aan pittig eten, doe dan eerst een beetje sriracha en proef of het al pittig genoeg is.
- Voeg de sticky saus toe aan de tofu en laat 2 minuten pruttelen. Blijft je saus erg dun en wil je het iets dikker? Maak dan een papje van 2 theelepels maizena en 2 theelepels water. Voeg dit toe aan de tofu en roer goed door.
- Serveer de sticky zoetzure tofu met rijst en (roerbak) groente.
Kidsproof tips
- Dit kun je heel goed eten met kinderen. Kinderen zijn vaak gek op zoetzuur. De tofu is heerlijk knapperig, dus dat is heerlijk. Pas wel op met de hoeveelheid sriracha, anders wordt het misschien te pittig voor je kind.Â
Review