Kleurrijke vegan poké bowl met tempeh en groente

Vegetarische poké bowl met tempeh

Ben je op zoek naar een heerlijk kleurrijk gerecht? Maak dan eens deze vegan poké bowl, een feestje voor op tafel!

Een online supermarkt met wereldse producten

Er is een nieuw concept op de markt en ik ben fan! Tegenwoordig kun je natuurlijk al bij alle grote supermarkten je boodschappen bestellen, waarna deze netjes worden thuis bezorgd. Maar een online supermarkt en toko in één, dat kende ik nog niet! Maak kennis met Manaw! Of je nou op zoek bent naar een Hollandse prei, een Turkse bulgur of een Surinaamse sambal, Manaw heeft het in huis. Ik ben door deze start up benaderd om recepten te ontwikkelen met hun producten. Zeg daar maar eens ‘nee’ tegen!

Vegetarische poké bowl met tempeh
Kleurrijke vegan poké bowl met tempeh en veel groente

Vegan poké bowl

Het eerste recept dat ik met producten van Manaw heb gemaakt is deze o zo kleurrijke poké bowl. Ik ben er gek op! Dit is zo’n veelzijdig gerecht, omdat je kan variëren met groente, type koolhydraten en met de saus. Voor deze poké bowl heb ik gebruik gemaakt van quinoa, maar je kan ook kiezen voor rijst, bulgur of bijvoorbeeld couscous. Wil je liever een low carb variant? Ga dan voor bloemkoolrijst.

Foxilicious kerstspecial 2022

Wil jij dit jaar een heerlijk duurzaam en stressvrij kerstdiner? Bestel dan nu de Foxilicious kerstspecial.

✓ 12 vega(n) recepten

✓ Duurzaam

✓ Stressvrij

✓ Verkrijgbaar als ebook en hardcopy A5 magazine

Het perfecte duuurzame sint of kerstcadeau.

Ebook kerstrecepten vegetarisch

Ingrediënten vegan poké bowl

  • 150 gram quinoa

Voor de tempeh

Toppings

  • 250 gram sperziebonen
  • 150 gram rode kool
  • 200 gram wortel
  • komkommer
  • bosje radijs
  • 150 gram ingemaakte witte kool
  • 2 stengels bosui
  • handje verse koriander

Pindasaus

Optioneel

  • handje kiemgroente
Vegetarische poké bowl met tempeh
Kleurrijke vegan poké bowl met tempeh en veel groente

De lekkerste tempeh maken

Wil je de lekkerste tempeh maken? Lees dan zeker even verder. Ik heb er zelf namelijk mee zitten worstelen. In eerste instantie wilde ik de tempeh maken in de oven, om de calorieën te beperken, maar daar werd het niet zo lekker knapperig van. En in dit gerecht gaat het ook om de structuur! Daarom zocht ik naar een manier om de tempeh te voorzien van een goede bite. De truc is om deze te frituren en daarna uit te laten lekken op keukenpapier. Deze tip kreeg ik van mijn favoriete ramen restaurant Tokokoro Ramen in Nijmegen. Daarna kun je de tempeh insmeren met surinaamse marinade trafasi of een andere lekkere marinade. Zo krijg je heerlijke, knapperige tempeh die goed op smaak is.

Om in deze Aziatische sferen te blijven; heb je ook al eens mijn Vietnamese Banh Mi geprobeerd? Zeker de moeite waard!

Dressing

Bij een goede poké bowl hoort een lekkere dressing. Dit maakt het gerecht helemaal af! Ik gebruik hier een zoete pindasaus van Manaw, maar niet teveel, want het is een echte caloriebom. En dat past natuurlijk niet bij zo’n gezonde maaltijd!

Meer inspiratie voor vegetarische bowls

Buddha bowl met pulled seitan en avocado
Dit is een heerlijk gezonde lunch of diner bowl met pulled seitan. Seitan is een gezonde eiwitrijke plantaardige vleesvervanger. Je kunt het gebruiken als alternatief voor pulled chicken of pulled pork. Met avocado en huttenkase maak je deze bowl helemaal af.
Bekijk recept
Gezonde vegetarische maaltijdsalade
Vegetarische poké bowl
De poké bowl is een échte hit op instagram. Het is een traditioneel gerecht uit Hawaii, met rijst, heel veel verse groente en vis. Maar vegetarisch is het natuurlijk ook heerlijk! En voor kids maak je er een monkey platter van waarbij iedereen zijn eigen bowl kan vullen. 
Bekijk recept
Vega poké bowl
Eiwitrijke quinoa buddha bowl met ei, huttenkase en sojaboontjes
Op zoek naar een lekker en makkelijke vegetarische buddhabowl? Maak dan deze heerlijke bowl vol groente en eiwitten. Met quinoa, sojaboontjes, ei en huttenkase krijg je meer dan 27 gram eiwitten binnen in één maaltijd. Ideaal voor vegetariers die op hun eiwitinname willen letten.
Bekijk recept
Vegetarische quinoa bowl
Vegetarische poké bowl met tempeh
Kleurrijke vegan poké bowl met tempeh en veel groente
Vegetarische poké bowl met tempeh

Kleurrijke vegan poké bowl met tempeh en veel groente

Wil je een lekker, gezond en kleurrijk gerecht op tafel toveren? Maak dan deze vegan poké bowl. De bowl zit vol groente en is lekker voedzaam door de quinoa. De tempeh zorgt voor een lekkere bite en de nodige eiwitten en de Javaanse pindasaus maakt het helemaal af.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Gang: Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Hawaiaans, Javaans, Surinaams, Wereld
Trefwoord: Poke bowl, Tempeh, Veel groente, Vegan
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 150 gram quinoa

Voor de tempeh

  • 250 gram tempeh
  • frituurpan met frituurvet of een pan met zonneblomolie; ongeveer 2 cm olie
  • 2 eetlepels surinaamse marinade trafasi ik gebruikte deze van Manaw super

Toppings

  • 250 gram sperzieboon
  • 150 gram rode kool
  • 200 gram wortel
  • 1 komkommer
  • 1 bosje radijs
  • 150 gram witte kool
  • 2 stengels bosui
  • 1 handje verse koriander

Pindasaus

  • 50 gram pinda Sambel Trafasie ik gebruikte deze van Manaw super

Optioneel

  • 1 handje kiemgroente

Instructies

Quinoa en tempeh

  • Verwarm de frituurpan, of de zonnebloemolie in een pan goed voor op 175 graden.
  • Kook de quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet apart.
  • Snij de tempeh in driehoekjes van ongeveer 0,5 cm dik en 2-3 cm lang. Bak de tempeh ongeveer 10 minuten in het vet. Laat de tempeh even uitlekken op wat keukenpapier.
  • Bestrijk de tempeh aan beide kanten met de Surinaamse marinade en bestrooi met wat zout.

Toppings

  • Dop de boontjes en kook de boontjes 4 minuten in een pan met kokend water. Giet af en spoel goed af met koud water.
  • Schraap de wortels en was de komkommer en snij julienne met een julienne rasp, of spiraalvormig in een spirellivorm.
  • Was de rode kool en snij in dunne reepjes.
    Snij de bosui in dunne ringen.
  • Was de radijs en verwijder het groen. Snij in dunne plakjes.
  • Verwarm de pinda sambel trafasie in een pan, samen met 40 ml kokend water. Laat kort pruttelen totdat je een mooie saus structuur hebt.
  • Verdeel de quinoa over 4 bowls of borden. Doe ook in de bowl: de sperziebonen, rode kool, ingemaakte witte kool, komkommer, wortel, radijs, bosui en wat blaadjes koriander. Verdeel de tempeh erover en schenk de pindasaus erover.

Optioneel

  • Verdeel optioneel nog wat kiemgroente over de poké bowl.

Kidsproof tips

  • Deze bowl is voor mijn kinderen wat te heftig. Maar als ik alle ingrediënten van de bowl in aparte bakjes op tafel zet en ze zelf hun eigen bowl laat samenstellen, dan gaat het helemaal goed. Dat is dus dé tip om poké bowl te eten met je kids: maak er een monkey platter van met verschillende bakjes en laat je kind zijn eigen bowl samenstellen. 
  • Uiteraard kun je groente uit deze bowl vervangen door andere groente. Voeg bijvoorbeeld paprika en tomaat toe voor je kind en laat de kool en radijs achterwege. Het kan allemaal!

Voedingswaarde

Calorieën: 319kcalKoolhydraten: 43gEiwitten: 19gVet: 9gVerzadigd vet: 2gMeervoudig onverzadigd vet: 4gEnkelvoudig onverzadigd vet: 3gZout: 58mgKalium: 956mgVezels: 7gSuiker: 7gVitamin A: 9279IUVitamine C: 34mgCalcium: 154mgIron: 5mg

* Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer hierover in de disclaimer

Review

Reactie geven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling