Toffe tofu burger
Deze tofu burger met zwarte bonen is een topper voor op de BBQ! Ik ben gek op vegetarische burgers en gek op barbecuen, dus 1+1=2. Vaak wordt er bij het woord BBQ meteen aan vlees gedacht. Ho! Stop! Er zijn zoveel lekkere opties om vegetarisch te kunnen barbecuen! Je kan natuurlijk kiezen voor kant en klare vega worstjes en burgers, maar ik vind het juist zo lekker om homemade gerechten op de BBQ te bereiden. Ik geef je een voorzetje met deze toffe tofu burger!
Tofu burger zelf maken
Voor deze heerlijke tofu burgers heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 1 teentje knoflook
- 1 kleine rode ui
- 10 gram verse koriander
- 0,5 theelepel sambal
- 3 eetlepels lijnzaad gebroken
- 75 gram havermout
- 0,5-1 theelepel cayennepoeder naar smaak
- 0,5 theelepel komijnzaad gemalen
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel zout
- 0,5 theelepel zwarte peper
- 450 gram tofu
- 130 gram zwarte bonen uit blik uitlekgewicht; blik van 200 gram
Het geheime ingrediënt van de tofu burgers is lijnzaad. Door lijnzaad toe te voegen zorg je ervoor dat de burger goed bindt. Er zit namelijk geen ei in, zodat de burger volledig plantaardig is.
Mijn burgers waren super stevig. Maar het kan gebeuren dat ze wat minder stevig uitpakken dan je wil. Waarschijnlijk is de tofu dan nog iets te vochtig. Voeg dan wat extra lijnzaad en/of havermout toe. Je kunt de burgers eventueel ook eerst even bakken in de pan, voordat je ze op de BBQ legt, mocht je twijfelen of ze stevig genoeg zijn.
Meer vegetarische burgers
Vegan satésaus
Wie kent ze niet, de kruiden en sauzen van Verstegen? Dit Rotterdamse familiebedrijf bestaat sinds 1886 en heeft een ruim assortiment aan smaakmakers. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Verstegen. Daarom hebben zij samenwerkingen met lokale boeren in landen van oorsprong van de specerijen (kijk, daar houdt mijn groene hart van).
Verstegen heeft mij gevraagd om een lekker recept te maken met hun vernieuwde satésaus. Dat laat ik mij natuurlijk geen twee keer zeggen! Deze satésaus is 100% plantaardig en bevat minder zout en suiker. Oelala, wat is ie lekker! Hou je van pittige satésaus? Voeg dan een beetje sambal toe.
Serveer deze vegan satésaus met een stukje gegrilde ananas bij je tofu burger en je hebt een heerlijk vega BBQ-gerecht!
Deze satésaus smaakt ook heerlijk bij een vegetarische nasi of fried rice.
Meer vega BBQ recepten
Tofu burger van de BBQ met gegrilde ananas en satésaus
Ingrediënten
Tofu burger
- 1 teentje knoflook
- 1 kleine rode ui
- 10 gram verse koriander
- 0,5 theelepel sambal
- 3 eetlepels lijnzaad gebroken
- 75 gram havermout
- 0,5-1 theelepel cayennepoeder naar smaak
- 0,5 theelepel komijnzaad gemalen
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel zout
- 0,5 theelepel zwarte peper
- 450 gram tofu
- 130 gram zwarte boon uitlekgewicht; blik van 200 gram
Overig
- 6 bruine bollen of hamburgerbroodjes
- sla
- 6 flinke stukken ananas ongeveer 1/3 verse ananas
- 0,5 rode ui in ringen
Instructies
- Leg de tofu op een bord, op een stuk keukenpapier. Leg een stuk keukenpapier op de tofu en leg er iets zwaars op (bijvoorbeeld kookboeken). Laat 15 minuten staan, om het vocht eruit te laten trekken. Laat de zwarte bonen goed uitlekken.
- Schil de ui en knoflook en doe in de food processor / blender. Voeg de havermout, verse koriander en lijnzaad toe. Voeg ook de sambal, cayennepeper, komijn, paprikapoeder, zout en peper toe. Pureer fijn. Voeg de zwarte bonen en de tofu in stukken toe pulseer nog even. Maak 6 burgers van de tofumix. Zet eventueel even in de koelkast of vriezer om de burgers extra stevig te laten worden.
- Steek intussen de BBQ aan en zorg dat deze goed warm is. Leg de stukken ananas en de burgers op de BBQ. Bak de burgers aan beide kanten mooi goudbruin. Snij de broodjes doormidden en leg de broodjes met snijkant naar beneden een minuutje op de BBQ. NB. Je kunt de burgers (en ananas) ook in de pan bakken. Verwarm in dat geval een scheutje olijfolie in een pan en bak de burgers ongeveer 4 minuten per kant goudbruin.
- Smeer beide kanten van de broodjes in met een laagje satésaus. Beleg met wat sla. Leg hierop de burger en daarop wat rode ui in ringen en vervolgens de ananas en de bovenkant van het broodje. Eet smakelijk!
Kidsproof tips
- Goede kans dat dit broodje vegan burger ook een succes is bij je kinderen! De mijne zijn namelijk gek op satésaus, vega burgers en ananas. Een perfecte combi dus.
- Ik laat de sla en rode ui op het broodje achterwege voor de kinderen.
- Je kunt eventueel de satésaus vervangen door ketchup.
Review