Toffe tofu burger

Deze tofu burger met zwarte bonen is een topper voor op de BBQ! Ik ben gek op vegetarische burgers en gek op barbecuen, dus 1+1=2. Vaak wordt er bij het woord BBQ meteen aan vlees gedacht. Ho! Stop! Er zijn zoveel lekkere opties om vegetarisch te kunnen barbecuen! Je kan natuurlijk kiezen voor kant en klare vega worstjes en burgers, maar ik vind het juist zo lekker om homemade gerechten op de BBQ te bereiden. Ik geef je een voorzetje met deze toffe tofu burger!

Tofu burger zelf maken

Voor deze heerlijke tofu burgers heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine rode ui
  • 10 gram verse koriander
  • 0,5 theelepel sambal
  • 3 eetlepels lijnzaad gebroken
  • 75 gram havermout
  • 0,5-1 theelepel cayennepoeder naar smaak
  • 0,5 theelepel komijnzaad gemalen
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zout
  • 0,5 theelepel zwarte peper
  • 450 gram tofu
  • 130 gram zwarte bonen uit blik uitlekgewicht; blik van 200 gram

Het geheime ingrediënt van de tofu burgers is lijnzaad. Door lijnzaad toe te voegen zorg je ervoor dat de burger goed bindt. Er zit namelijk geen ei in, zodat de burger volledig plantaardig is.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Mijn burgers waren super stevig. Maar het kan gebeuren dat ze wat minder stevig uitpakken dan je wil. Waarschijnlijk is de tofu dan nog iets te vochtig. Voeg dan wat extra lijnzaad en/of havermout toe. Je kunt de burgers eventueel ook eerst even bakken in de pan, voordat je ze op de BBQ legt, mocht je twijfelen of ze stevig genoeg zijn.

Meer vegetarische burgers

Vegetarische rode bietenburger
Deze vegetarische bietenburger is de lekkerste vega burger in tijden. Dit recept is makkelijk om zelf te maken en leuk om te serveren voor je gezin, familie of vrienden.
Bekijk recept
Bloemkool burgers
Deze bloemkool burgers zijn één van de beste veggie burgers ooit! Het is verrassend hoe lekker zo'n vegetarische vleesvervanger kan zijn. De burger maak je helemaal af met magic green sauce, een rode koolsla en een chipotle saus. Nodig je vrienden of familie uit en maak er een perfecte burger night van!
Bekijk recept
Zwarte bonenburger
Deze zwarte bonenburger is de perfecte vleesvervanger. Je maakt de burger heel makkelijk zelf. Beleg het broodje met jouw favoriete toppings en hier is je nieuwe favoriete veggie burger! 
Bekijk recept

Vegan satésaus

Wie kent ze niet, de kruiden en sauzen van Verstegen? Dit Rotterdamse familiebedrijf bestaat sinds 1886 en heeft een ruim assortiment aan smaakmakers. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Verstegen. Daarom hebben zij samenwerkingen met lokale boeren in landen van oorsprong van de specerijen (kijk, daar houdt mijn groene hart van).

Verstegen heeft mij gevraagd om een lekker recept te maken met hun vernieuwde satésaus. Dat laat ik mij natuurlijk geen twee keer zeggen! Deze satésaus is 100% plantaardig en bevat minder zout en suiker. Oelala, wat is ie lekker! Hou je van pittige satésaus? Voeg dan een beetje sambal toe.

Serveer deze vegan satésaus met een stukje gegrilde ananas bij je tofu burger en je hebt een heerlijk vega BBQ-gerecht!

Deze satésaus smaakt ook heerlijk bij een vegetarische nasi of fried rice.

Meer vega BBQ recepten

Gepofte zoete aardappel van de bbq
Zoete aardappels zijn echt verrassend bbq recept. De aardappels grill je in de schil op de barbecue en kun je vervolgens uitlepelen. Garneer de gepofte aardappels met een zelfgemaakte knoflooksaus en je hebt een top vegetarisch bbq recept.
Bekijk recept
Groente pakketjes van de bbq
Gegrilde groente met halloumi van de bbq. Een lekker en makkelijk vegetarisch barbecue gerecht.
Bekijk recept
Halloumi spies van de bbq
Een halloumi spies mag niet ontbreken bij een vegetarische bbq. Halloumi is een kaas die je heel goed kunt grillen en niet gaat druipen op de bbq. Dit maakt het de perfecte bbq kaas.
Bekijk recept
Vegetarische burger van tofu en zwarte bonen
Tofu burger van de BBQ met gegrilde ananas en satésaus
Vegetarische burger van tofu en zwarte bonen
Tofu burger van de BBQ met gegrilde ananas en satésaus

Tofu burger van de BBQ met gegrilde ananas en satésaus

Zin in een lekkere vegan burger? Deze burger van tofu en zwarte bonen is een absolute aanrader! De burger is lekker stevig en valt niet uit elkaar. Kortom: helemaal geschikt voor de BBQ.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 25 minuten
KeukenAmerikaans, Fusion, Hollands
TrefwoordBBQ, Plantaardig, Tofu, Tofuburger, Vegan, Vegetarisch
Porties6 personen

Ingrediënten

Tofu burger

  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine rode ui
  • 10 gram verse koriander
  • 0,5 theelepel sambal
  • 3 eetlepels lijnzaad gebroken
  • 75 gram havermout
  • 0,5-1 theelepel cayennepoeder naar smaak
  • 0,5 theelepel komijnzaad gemalen
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zout
  • 0,5 theelepel zwarte peper
  • 450 gram tofu
  • 130 gram zwarte boon uitlekgewicht; blik van 200 gram

Overig

  • 6 bruine bollen of hamburgerbroodjes
  • sla
  • 6 flinke stukken ananas ongeveer 1/3 verse ananas
  • 0,5 rode ui in ringen

Instructies

  • Leg de tofu op een bord, op een stuk keukenpapier. Leg een stuk keukenpapier op de tofu en leg er iets zwaars op (bijvoorbeeld kookboeken). Laat 15 minuten staan, om het vocht eruit te laten trekken.
    Laat de zwarte bonen goed uitlekken.
  • Schil de ui en knoflook en doe in de food processor / blender. Voeg de havermout, verse koriander en lijnzaad toe. Voeg ook de sambal, cayennepeper, komijn, paprikapoeder, zout en peper toe. Pureer fijn. Voeg de zwarte bonen en de tofu in stukken toe pulseer nog even.
    Maak 6 burgers van de tofumix.
    Zet eventueel even in de koelkast of vriezer om de burgers extra stevig te laten worden.
  • Steek intussen de BBQ aan en zorg dat deze goed warm is. Leg de stukken ananas en de burgers op de BBQ. Bak de burgers aan beide kanten mooi goudbruin.
    Snij de broodjes doormidden en leg de broodjes met snijkant naar beneden een minuutje op de BBQ.
    NB. Je kunt de burgers (en ananas) ook in de pan bakken. Verwarm in dat geval een scheutje olijfolie in een pan en bak de burgers ongeveer 4 minuten per kant goudbruin.
  • Smeer beide kanten van de broodjes in met een laagje satésaus. Beleg met wat sla. Leg hierop de burger en daarop wat rode ui in ringen en vervolgens de ananas en de bovenkant van het broodje. Eet smakelijk!

Kidsproof tips

  • Goede kans dat dit broodje vegan burger ook een succes is bij je kinderen! De mijne zijn namelijk gek op satésaus, vega burgers en ananas. Een perfecte combi dus.
  • Ik laat de sla en rode ui op het broodje achterwege voor de kinderen. 
  • Je kunt eventueel de satésaus vervangen door ketchup.