Mexicaanse enchilada’s
Dit recept voor een vegetarische enchilada ovenschotel is geïnspireerd op het klassieke enchilida gerecht. Enchilada is een traditioneel tortilla gerecht uit de Mexicaanse keuken. De basis bestaat uit maïstortilla’s met een vulling van o.a. vlees, bonen, mais en diverse groente. De tortilla’s worden bedekt met een (pittige)tomatensaus en niet te vergeten….mucho queso! Heel veel kaas dus ;).
Tot slot zijn guacamole en tomatensalsa traditionele dips om bij dit gerecht te serveren.
Enchilada’s met een twist
Ik ben gek op de Mexicaanse keuken! In mijn foxilicious-carrière heb ik inmiddels al heel wat lekkere Mexicaanse gerechten gemaakt. Een vegetarische enchilada ovenschotel stond echter nog niet op mijn lijstje, maar daar heb ik nu verandering in gebracht! Ik ben sowieso dol op ovengerechten. Zóveel zelfs, dat ik een speciaal lijstje heb gemaakt met de 10 lekkerste recepten voor vegetarische ovenschotels.
Deze enchilada ovenschotel leek mij eens leuk voor de variatie! Met een basis van tortilla’s en een vulling van o.a. paprika, courgette, mais en zwarte bonen is dit een heerlijke Tex Mex maaltijd!
Opbouw enchilada ovenschotel
Qua opbouw is deze ovenschotel vergelijkbaar met lasagne. Een Tex Mex recept geïnspireerd op de Italiaanse keuken?! Jazeker! Het ‘laagjes bouwen’ concept van een traditionele lasagne heb ik namelijk in een Tex Mex jasje gestoken, met deze enchilada ovenschotel als resultaat!
In plaats van lasagnevellen (zoals de Italianen dat doen), gebruik je voor dit recept wraps. Dit kunnen alle soorten wraps zijn die je maar wilt; volkoren, meergranen, mais, naturel of zelfs groente wraps. Je bedekt hiermee de volledige bodem van een ovenschaal. Dan begint het échte opbouwen. Laagje tacosaus of creme fraiche, laagje groentemengsel, laagje geraspte cheddarkaas enz. Dit herhaal je totdat de ovenschaal helemaal gevuld is. Let er wel op dat je genoeg kaas overhoudt om op de bovenste laag te strooien. Dit vormt namelijk een heerlijk krokant korstje, wat de ovenschotel helemaal af maakt!
Meer Tex Mex recepten
Ben jij ook zo fan van Tex Mex gerechten? Dan heb ik nog veel meer lekkere inspiratie voor je! Zoals deze vegetarische groentewraps en wraps met gegrilde pompoen, zwarte bonen, guacamole en vega nuggets. Of wat dacht je van deze gevulde zoete aardappel met Tex Mex vulling en dit Mexicaanse monkey platters? Een waar Tex Mex feestje!
Ingrediënten vega enchilada ovenschotel
Je maakt deze vegetarische enchilada ovenschotel binnen een handomdraai zelf. De benodigdheden hiervoor zijn:
- 6 (volkoren) tortilla’s
- 230 ml taco saus
- 2 paprika’s
- 1 courgette
- 285 gram mais uit blik
- 240 gram zwarte bonen uit blik
- 75 gram cheddar kaas
- verse koriander
- 2 stengels bosui
- 100 ml creme fraiche
Als de opbouw van deze schotel eenmaal gedaan is, is het alleen nog maar een kwestie van geduld hebben! 30 minuutjes de oven in en de Tex Mex ovenschotel is klaar om geserveerd te worden!
Vegetarische enchilada ovenschotel
Ingrediënten
- 6 (volkoren) tortilla's
- 230 ml taco saus ik koos voor 'medium' heet, maar je kunt ook kiezen voor mild of spicy
- 2 paprika
- 1 courgette
- 285 gram mais uit blik, uitlekgewicht. Blik van 300 gram
- 240 gram zwarte boon uit blik, uitlekgewicht. Blik van 400 gram
- 75 gram cheddar kaas geraspt
- 1 handje verse koriander
- 2 stengels bosui
- 100 ml creme fraiche
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ovenschotel klaar.
- Verwarm een scheutje olie in een hapjespan. Was de courgette en de paprika's en snij in blokjes. Bak de groente ongeveer 5 minuten in de olie.
- Giet de zwarte bonen en mais af. Hak de koriander fijn.Voeg de bonen, mais en koriander toe aan de pan. Bak 5 minuten mee en blijf goed roeren. Giet de groente af, zodat het vocht eruit is.
- Meng de creme fraiche met de taco saus in een schaaltje.
- Vet de ovenschaal in met wat boter of olie. Bedek de bodem met wraps. Scheur de wraps eventueel en zorg dat alle hoekjes zijn bedekt. Het is niet erg als de wraps elkaar een beetje overlappen. Smeer de creme fraiche / taco saus op de wraps zodat de wraps goed bedekt zijn. Doe er nu een laag groente op en bestrooi met kaas. Bedek de kaas met een nieuwe laag wraps en herhaal de laagjes van hierboven. Eindig met een laagje creme fraichesaus en geraspte kaas.
- Schuif de ovenschotel in de oven en bak ongeveer 30 minuten.
- Snij de bosui in ringen en garneer de ovenschotel na het bakken met de bosui.
Kidsproof tips
- Mijn kinderen zijn gek op wraps en op lasagne. Deze ovenschotel was dus een schot in de roos!Â
- Ga voor een milde taco saus als je kids niet van pittig eten houden.Â
Review