Vegetarische enchilada ovenschotel met wraps, zwarte bonen en mais

         Ovenschotel met wraps vegetarisch

Mexicaanse enchilada’s

Dit recept voor een vegetarische enchilada ovenschotel is geïnspireerd op het klassieke enchilida gerecht. Enchilada is een traditioneel tortilla gerecht uit de Mexicaanse keuken. De basis bestaat uit maïstortilla’s met een vulling van o.a. vlees, bonen, mais en diverse groente. De tortilla’s worden bedekt met een (pittige)tomatensaus en niet te vergeten….mucho queso! Heel veel kaas dus ;).
Tot slot zijn guacamole en tomatensalsa traditionele dips om bij dit gerecht te serveren.

Zelf guacamole maken
Wil je zelf guacamole maken? Dat is helemaal niet moeilijk! In 5 minuten maak je zelf de lekkerste guacamole. Lekker bij een Mexicaanse maaltijd, als dip bij wat nacho’s of op brood. Wil je weten hoe je de guacamole maakt? Check snel het makkelijke recept!
Bekijk recept
Zelfgemaakte guacamole avocado
Mexicaanse tomatensalsa
Mexicaanse tomatensalsa is de ideale dip bij nacho’s en is ook heerlijk op een wrap. Je maakt de salsa in 5 minuten zelf. Check het recept op www.foxilicious.nl
Bekijk recept
Salsa van tomaat

Enchilada’s met een twist

Ik ben gek op de Mexicaanse keuken! In mijn foxilicious-carrière heb ik inmiddels al heel wat lekkere Mexicaanse gerechten gemaakt. Een vegetarische enchilada ovenschotel stond echter nog niet op mijn lijstje, maar daar heb ik nu verandering in gebracht! Ik ben sowieso dol op ovengerechten. Zóveel zelfs, dat ik een speciaal lijstje heb gemaakt met de 10 lekkerste recepten voor vegetarische ovenschotels.
Deze enchilada ovenschotel leek mij eens leuk voor de variatie! Met een basis van tortilla’s en een vulling van o.a. paprika, courgette, mais en zwarte bonen is dit een heerlijke Tex Mex maaltijd!

Opbouw enchilada ovenschotel

Qua opbouw is deze ovenschotel vergelijkbaar met lasagne. Een Tex Mex recept geïnspireerd op de Italiaanse keuken?! Jazeker! Het ‘laagjes bouwen’ concept van een traditionele lasagne heb ik namelijk in een Tex Mex jasje gestoken, met deze enchilada ovenschotel als resultaat!

In plaats van lasagnevellen (zoals de Italianen dat doen), gebruik je voor dit recept wraps. Dit kunnen alle soorten wraps zijn die je maar wilt; volkoren, meergranen, mais, naturel of zelfs groente wraps. Je bedekt hiermee de volledige bodem van een ovenschaal. Dan begint het échte opbouwen. Laagje tacosaus of creme fraiche, laagje groentemengsel, laagje geraspte cheddarkaas enz. Dit herhaal je totdat de ovenschaal helemaal gevuld is. Let er wel op dat je genoeg kaas overhoudt om op de bovenste laag te strooien. Dit vormt namelijk een heerlijk krokant korstje, wat de ovenschotel helemaal af maakt!

Meer Tex Mex recepten

Ben jij ook zo fan van Tex Mex gerechten? Dan heb ik nog veel meer lekkere inspiratie voor je! Zoals deze vegetarische groentewraps en wraps met gegrilde pompoen, zwarte bonen, guacamole en vega nuggets. Of wat dacht je van deze gevulde zoete aardappel met Tex Mex vulling en dit Mexicaanse monkey platters? Een waar Tex Mex feestje!

Gevulde zoete aardappel met Tex Mex chili sin carne vulling
Deze Tex Mex gevulde zoete aardappels zijn heerlijk comfort food. De zoete aardappels pof je in de oven. En de chili sin carne vulling maak je in een handomdraai in een pan. Het resultaat: een maaltijd om je vingers bij af te likken
Bekijk recept
Gepofte zoete aardappel gevuld met mais en bonen
Vegetarische wraps met gegrilde pompoen, linzen en guacamole
Een heerlijke Tex Mex maaltijd met gegrilde pompoen, linzen en guacamole. Deze wraps kun je zowel warm als koud eten. Heerlijk voor de herfst en winter. Serveer de tortilla's als monkey platter en laat iedereen z'n eigen tortilla samen stellen.
Bekijk recept
Wraps met pompoen

Ingrediënten vega enchilada ovenschotel

Je maakt deze vegetarische enchilada ovenschotel binnen een handomdraai zelf. De benodigdheden hiervoor zijn:

  • 6 (volkoren) tortilla’s
  • 230 ml taco saus 
  • 2 paprika’s
  • 1 courgette
  • 285 gram mais uit blik
  • 240 gram zwarte bonen uit blik
  • 75 gram cheddar kaas
  • verse koriander
  • 2 stengels bosui
  • 100 ml creme fraiche

Als de opbouw van deze schotel eenmaal gedaan is, is het alleen nog maar een kwestie van geduld hebben! 30 minuutjes de oven in en de Tex Mex ovenschotel is klaar om geserveerd te worden!

Ovenschotel met wraps vegetarisch

Vegetarische enchilada ovenschotel

Deze Tex Mex ovenschotel maak je in een handomdraai zelf met wraps, mais en zwarte bonen. Het heerlijk krokant laagje cheddar bovenop maakt het helemaal af.
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mexicaans, Texmex
Trefwoord: Enchilada, Kidsproof, Mexicaanse ovenschotel, Ovenschotel, Tortilla, Wraps
Porties: 4 personen
calorieën: 483kcal
Auteur: Nienke – Foxilicious

Ingrediënten

  • 6 (volkoren) tortilla's
  • 230 ml taco saus ik koos voor 'medium' heet, maar je kunt ook kiezen voor mild of spicy
  • 2 paprika's
  • 1 courgette
  • 285 gram mais uit blik, uitlekgewicht. Blik van 300 gram
  • 240 gram zwarte bonen uit blik, uitlekgewicht. Blik van 400 gram
  • 75 gram cheddar kaas
  • verse koriander
  • 2 stengels bosui
  • 100 ml creme fraiche

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ovenschotel klaar.
  • Verwarm een scheutje olie in een hapjespan.
    Was de courgette en de paprika's en snij in blokjes. Bak de groente ongeveer 5 minuten in de olie.
  • Giet de zwarte bonen en mais af en doe deze bij de groente in de pan.
  • Meng de creme fraiche en de taco saus.
  • Vet de ovenschaal in met wat boter of olie.
    Bedek de bodem met wraps. Scheur de wraps eventueel en zorg dat alle hoekjes zijn bedekt. Het is niet erg als de wraps elkaar een beetje overlappen.
    Smeer de creme fraiche / taco saus op de wraps zodat de wraps goed bedekt zijn.
    Doe er nu een laag groente op en bestrooi met kaas.
    Bedek de kaas met een nieuwe laag wraps en herhaal de laagjes van hierboven. Eindig met een laagje saus en kaas.
  • Schuif de ovenschotel in de oven en bak ongeveer 30 minuten.

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen zijn gek op wraps en op lasagne. Deze ovenschotel was dus een schot in de roos! 
  • Ga voor een milde taco saus als je kids niet van pittig eten houden. 

Voedingswaarde

Calories: 483kcal | Carbohydrates: 66g | Protein: 20g | Fat: 17g | Saturated Fat: 9g | Cholesterol: 33mg | Sodium: 925mg | Potassium: 756mg | Fiber: 14g | Sugar: 11g | Vitamin A: 2634IU | Vitamin C: 88mg | Calcium: 331mg | Iron: 4mg

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en tag #foxilicious
Wat vind je van dit recept?
Pin it Print
Aziatisch roerbak met rijst Vegetarische tjap tjoy zonder pakjes en zakjes met veel groente
Pizza bianca met courgette, zongedroogde tomaat en pijnboompit Vegetarische pizza bianca

4 reacties op “Vegetarische enchilada ovenschotel met wraps, zwarte bonen en mais

  • Wat een heerlijk gerecht is dit! Paar dingetjes die bij mij mis gingen. Als echte keukenterrorist ? Ik had gewone cheddarkaas gehaald, geen geraspte. Dus met 8 plakjes zit je al bij 1 laag over de 75 gram! Dat ging helemaal mis en werd een hard oneetbare plakkaat! ?? De bosuitjes stonden niet meer in de beschrijving, heb ze er aan het einde bij de groenten gedaan. Niet helemaal gelukt dus, maar wel lekker.

    Dus, ovenschaal invetten. 2 wraps op de bodem, saus erop, groenten, kaas, weer twee vellen, saus, groenten, kaas, weer twee vellen, saus, kaas. Oven. Klaar! Toch?

     
    • Ik zie nu overigens op het plaatje dat de bosuitjes voor de garnering zijn ? Weinig slaap is de boosdoener! De kinderen smullen ervan inderdaad.

       
    • Wat een leuke berichtjes Bas! Allereerst ben ik heel blij dat jullie en ook de kids ervan genoten hebben! Daar doe ik het voor :). Volgende keer kun je de plakjes cheddar eventueel in stukjes snijden. Vervangen door geraspte belegen kaas is ook een optie. De bosuitjes gebruik ik vaak om te garneren inderdaad, maar geen man overboord als je ze in de vulling hebt gedaan!
      Liefs, Nienke

       

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *