Vegetarische gehaktbal

Een oer Hollandse bal gehakt met een ouderwets lekker stamppotje. Wie kent het niet? Als vegetariër ga ik natuurlijk voor een vleesvervanger zoals groenteballetjes, een vegetarisch worstje of plantaardige balletjes. Maar wist je dat je ook heel gemakkelijk je eigen vegetarische gehaktbal kunt maken? Met dit recept voor de lekkerste vegetarische gehaktballen laat ik je zien hoe!

Ik maakte deze gehaktballen voor onderstaand recept: bloemkool pastinaak stamppot met zelfgemaakte vegetarische gehaktballen. Dit recept is zeker het proberen waard!

Bloemkool pastinaak stamppot met zelfgemaakte vegetarische gehaktballen
Deze vegetarische bloemkool pastinaak stamppot is een heerlijk bordje oer-Hollands comfort food. De vegetarische gehaktballen en de vega jus maken het helemaal af. Een heerlijk verfijnd stamppotje om je tafelgenoten mee te verrassen.
Bekijk recept
Gehaktballen vegetarisch
De lekkerste vegetarische gehaktbal

Ingrediënten voor de lekkerste vegetarische gehaktbal:

  • 360 gram vega gehakt 
  • 1 klein ei
  • 40 gram paneermeel
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels ketjap manis of 1 el ketjap en 1 el sojasaus
  • 1 theelepel cayenne peper
  • 40 gram roomboter

Om de gehaktballen helemaal compleet te maken, kun je er optioneel nog een vegetarische jus bij serveren. Deze maak je heel gemakkelijk zelf, zónder pakjes of zakjes!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

De beste vegetarische jus
Wist je dat je heel eenvoudig vegetarische jus kunt maken? Dus ook als vegetarier kun je gewoon genieten van een lekkere jus bij een Hollandse maaltijd. Het enige dat je nodig hebt, is boter, ui, bloem, groente bouillon en sojasaus. That's it. Zo maak je in een handomdraai een lekkere vega jus.
Bekijk recept
Vegetarische stamppot met gehaktballen
Bloemkool pastinaak stamppot met vegetarische gehaktballen

Lekkere vegetarische recepten met gehaktbal

Deze vegetarische gehaktbal past perfect bij een vegetarisch AVG’tje of een Hollandse stamppot. Ik heb een heleboel lekkere en verassende stamppot recepten op mijn website staan waar je deze gehaktbal bij kunt serveren. Hieronder heb ik er een aantal voor je op een rijtje gezet:

Stamppot met spruitjes en zoete aardappel
Dit is een lekker gezond 's winterse stamppot met zoete aardappel en spruitjes. Een lichte comfort food maaltijd. Deze stamppot is super makkelijk om te maken en staat binnen 20 minuten op tafel.
Bekijk recept
Andijvie stamppot met vegetarische balletjes en een twist van mijn oma
Andijvie stamppot is één van de lekkerste stamppotten. Het is geen mega zware winter stamppot zoals boerenkool en hutspot, maar juist meer een frisse lente stamppot. Perfect voor de lente en zomer! Check hier het lekkerste recept voor grootmoeders andijviestamppot met vegetarische balletjes.
Bekijk recept
Stamppot met savooie kool
Een heerlijke vegetarische winter stamppot met geroerbakte savooiekool, mosterd en cashewnoten. Makkelijk om te maken en verrassend van smaak
Bekijk recept
Vegetarische koolstamppot

De lekkerste vegetarische gehaktballen

Deze vegetarische gehaktballen moet je absoluut eens proberen. Als vegetariër hoef je natuurlijk geen vlees te missen. Maar soms kan een gehaktbal echt wel even lekker zijn. Het goede nieuws is dat deze gehaktbal niet onder doet qua smaak voor een echte gehaktbal. Maar hij is wel een stuk gezonder en milieu- en diervriendelijker.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenHollands
TrefwoordKidsproof, Vegetarische gehaktbal
Porties4 personen

Ingrediënten

Vegetarische gehaktballen

  • 360 gram Boon gehakt dit vegan gehakt kun je gebuiken om gehaktballen mee te maken. Met ander vegetarisch gehakt is dit helaas niet mogelijk
  • 1 klein ei
  • 40 gram paneermeel
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels ketjap manis of 1 el ketjap en 1 el sojasaus
  • 1 theelepel cayenne peper
  • 40 gram roomboter

Lekker om erbij te serveren

  • vegetarische jus zie hier voor het recept

Instructies

  • Doe het ei, paneermeel, cayennepeper, mosterd en ketjap in een kom. Voeg het vegetarisch gehakt toe en meng goed. Maak vervolgens 8 balletjes van het gehakt.
    Als je tijd hebt, zet de gehaktballen dan nog even in de koelkast. Zo stijven ze extra op en blijven ze mooier tijdens het bakken.
  • Verwarm de roomboter in een braadpan. Voeg de gehaktballen toe en bak aan alle kanten bruin.
    Schenk de jus bij de ballen en laat ongeveer 10 minuten met deksel op de pan op laag vuur rustig pruttelen.

Optioneel, om te garneren

  • Deze gehaktballen zijn heerlijk met een lekkere vegetarische stamppot en een goede vegetarische jus.

Kidsproof tips

  • Deze gehaktballen kun je prima aan je kind voorschotelen. Mijn kids hebben ervan gesmuld. 
Gehaktballen vegetarisch
De lekkerste vegetarische gehaktbal