Recept voor een lekkere pasta zonder vlees en kaas
Pasta Bolognese is een echte pastaklassieker met een ragu op basis van vlees. Daarnaast gaat er natuurlijk Parmezaanse kaas over de pasta. Als je plantaardig eet, dan is zo’n pasta Bolognese dus een no go. Maar ik heb goed nieuws voor je: ik heb een heel makkelijk en lekker recept voor een vegan pasta Bolognese. Zonder vlees en kaas en met linzen!
Vegan pasta met rode saus
Bij ons staat er wekelijks wel een pasta met rode saus op tafel. Meestal vegetarisch, soms vegan. Ik maak mijn pasta rode saus vaak met vegetarisch gehakt, linzen of zonder vleesvervanger. Ik varieer aan de hand van mijn voorraadkast en vriezer.
Waar komt pasta Bolognese vandaan?
Deze heerlijke klassieker komt uit Noord Italië, uit de stad Bologna om precies te zijn. Van oorsprong is de saus een soort ragout en noemen de Italianen deze saus ‘ragu alla Bolognese’.
Voor de vegetariërs onder ons heb ik ook nog een variant op dit traditionele gerecht; een eenpans pasta met lekker veel groente.
Ingredienten voor vegan pasta Bolognese
Deze pasta Bolognese is heel makkelijk om zelf te maken. Haal de volgende ingredienten in huis:
- 320 gram pasta
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 100 gram wortels
- 2 stengels van een bleekselderij
- 1 rode paprika
- 250 gram champignons
- 400 gram tomatenblokjes
- 250 ml water
- 1 blikje tomatenpurree
- 240 gram linzen uitlekgewicht uit blik van 400 gram
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden gedroogd
- 1 blokje groentenbouillon
- Zout
- Peper
- Olijfolie
- Vegan geraspte kaas of 1 eetlepel edelgistvlokken
Meer vegetarische pasta recepten
Ben jij gek op pasta? Probeer dan ook eens een van mijn andere vegetarische pasta recepten. Ben je op zoek naar meer vegan recepten? Dan kan ik je blij maken met mijn vegan recepten pagina.
Vegan pasta ‘Bolognese’ met linzen
Ingrediënten
- 320 gram pasta
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 100 gram wortel
- 2 stengels van een bleekselderij
- 1 paprika
- 250 gram champignon
- 400 gram tomatenblokjes
- 250 ml water
- 1 blikje tomatenpurree
- 240 gram linzen uitlekgewicht uit blik van 400 gram
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden gedroogd
- 1 blokje groentenbouillon
- Zout
- Peper
- Olijfolie
- Vegan geraspte kaas of 1 eetlepel edelgistvlokken
Instructies
- Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking. Giet af en zet apart.
- Snipper de ui, snij de knoflook, wortel en bleekselderij klein. Bak deze groenten kort in wat olijfolie. Voeg de paprika toe en bak deze een paar minuten mee. Voeg vervolgens de champignons toe en bak de groenten nog eens 5 minuten.
- Voeg de tomatenpurree en de tomatenblokjes toe, samen met het water, een bouillonblokje, de balsamico azijn en Italiaanse kruiden. Laat het geheel 10 minuten pruttelen en breng op smaak met zout en peper.
- Giet de lilnzen af en voeg toe. Laat de saus nog even 2 minuten staan.
- Verdeel de pasta over de borden en verdeel de saus erover. Bestrooi eventueel met vegan geraspte kaas of edelgistvlokken
Kidsproof tips
- Kinderen houden bijna altijd van pasta rode saus! Heb jij een kind die niet van stukjes houdt? Snij de groenten dan zo klein mogelijk.Â
- Nog niet klein genoeg? Pureer dan de saus voordat je de linzen toevoegt.Â
Review