Recept voor een lekkere pasta zonder vlees en kaas

Pasta Bolognese is een echte pastaklassieker met een ragu op basis van vlees. Daarnaast gaat er natuurlijk Parmezaanse kaas over de pasta. Als je plantaardig eet, dan is zo’n pasta Bolognese dus een no go. Maar ik heb goed nieuws voor je: ik heb een heel makkelijk en lekker recept voor een vegan pasta Bolognese. Zonder vlees en kaas en met linzen!

Recept voor vegan pasta met rode saus
Vegan pasta Bolognese met linzen

Vegan pasta met rode saus

Bij ons staat er wekelijks wel een pasta met rode saus op tafel. Meestal vegetarisch, soms vegan. Ik maak mijn pasta rode saus vaak met vegetarisch gehakt, linzen of zonder vleesvervanger. Ik varieer aan de hand van mijn voorraadkast en vriezer.

Waar komt pasta Bolognese vandaan?

Deze heerlijke klassieker komt uit Noord Italië, uit de stad Bologna om precies te zijn. Van oorsprong is de saus een soort ragout en noemen de Italianen deze saus ‘ragu alla Bolognese’.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Voor de vegetariërs onder ons heb ik ook nog een variant op dit traditionele gerecht; een eenpans pasta met lekker veel groente.

Ingredienten voor vegan pasta Bolognese

Deze pasta Bolognese is heel makkelijk om zelf te maken. Haal de volgende ingredienten in huis:

  • 320 gram pasta
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram wortels
  • 2 stengels van een bleekselderij
  • 1 rode paprika
  • 250 gram champignons
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 250 ml water
  • 1 blikje tomatenpurree
  • 240 gram linzen uitlekgewicht uit blik van 400 gram
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden gedroogd
  • 1 blokje groentenbouillon
  • Zout
  • Peper
  • Olijfolie
  • Vegan geraspte kaas of 1 eetlepel edelgistvlokken

Meer vegetarische pasta recepten

Ben jij gek op pasta? Probeer dan ook eens een van mijn andere vegetarische pasta recepten. Ben je op zoek naar meer vegan recepten? Dan kan ik je blij maken met mijn vegan recepten pagina.

Pasta met tomatensaus en vegetarische balletjes
Wat is er lekkerder dan een gezonde vegetarische pasta met tomatensaus én vegetarische balletjes? De tomatensaus maak je heel eenvoudig zelf, van cherrytomaat en tomatenblokjes uit blik. Een snelle maaltijd voor doordeweeks comfortfood.
Bekijk recept
Pasta met zelfgemaakte rode pesto
Puur comfort food, deze makkelijke en snelle vegetarische pasta met zelfgemaakte rode pesto van cherrytomaat en zongedroogde tomaatjes. Een ideale doordeweekse maaltijd.
Bekijk recept
Pasta met vegetarische worst
Dit is een heerlijk snelle vegetarische pasta met vega braadworst. De pasta staat binnen 20 minuten op tafel en is eenvoudig vegan te maken. De pasta is goed gevuld met courgette, tomaat en paprika. Een lekker gezond maaltje.
Bekijk recept

Vegan pasta ‘Bolognese’ met linzen

Een echte Italiaanse klassieker in een vegetarisch jasje. Dit is een super simpel en smaakvolle vegetarische variant op de klassieke Bolognese. Deze pasta met rode saus moet je echt proberen!
4 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaans
Trefwoordbolognaise, Linzen, Pasta, rode saus, Vegan
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 320 gram pasta
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram wortel
  • 2 stengels van een bleekselderij
  • 1 paprika
  • 250 gram champignon
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 250 ml water
  • 1 blikje tomatenpurree
  • 240 gram linzen uitlekgewicht uit blik van 400 gram
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden gedroogd
  • 1 blokje groentenbouillon
  • Zout
  • Peper
  • Olijfolie
  • Vegan geraspte kaas of 1 eetlepel edelgistvlokken

Instructies

  • Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking. Giet af en zet apart.
  • Snipper de ui, snij de knoflook, wortel en bleekselderij klein. Bak deze groenten kort in wat olijfolie. Voeg de paprika toe en bak deze een paar minuten mee. Voeg vervolgens de champignons toe en bak de groenten nog eens 5 minuten.
  • Voeg de tomatenpurree en de tomatenblokjes toe, samen met het water, een bouillonblokje, de balsamico azijn en Italiaanse kruiden. Laat het geheel 10 minuten pruttelen en breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de lilnzen af en voeg toe. Laat de saus nog even 2 minuten staan.
  • Verdeel de pasta over de borden en verdeel de saus erover. Bestrooi eventueel met vegan geraspte kaas of edelgistvlokken

Kidsproof tips

  • Kinderen houden bijna altijd van pasta rode saus! Heb jij een kind die niet van stukjes houdt? Snij de groenten dan zo klein mogelijk. 
  • Nog niet klein genoeg? Pureer dan de saus voordat je de linzen toevoegt.Â