Spruitjes op pizza
Spruitjes op pizza? Echt? Ja, zeker! Spruitjes kun je gewoon rauw op een pizza doen. Je zult verbaasd zijn over het resultaat. Het is echt eens even iets anders. Ik hou er sowieso van om te experimenteren met pizza toppings. Natuurlijk is het heerlijk om een klassieke pizza te maken met rode saus, mozzarella en wat groente. Maar een pizza met blanke bodem en onverwachte groentes vind ik vaak het lekkerst.
Spruitjes combineren heerlijk met blauwe kaas
Spruiten combineren heel goed met blauwe kaas. Eerder maakte ik ook al een risotto en een pasta met spruiten met blauwe kaas. Dus op een pizza gaat dat ook erg goed samen. De blauwe kaas geeft net wat extra smaak aan de spruiten en zorgt ervoor dat de bitterheid van de spruit wat naar de achtergrond gaat.
Hoe rasp je spruitjes?
Spruitjes zijn het lekkerst op een pizza als je ze raspt. Dat kun je natuurlijk met een handrasp doen of mandoline, maar dat duurt heel lang en je hebt ook goeie kans om je vingers mee te raspen. Ik gebruik daarom mijn food processor om spruitjes te raspen. Verwijder eerst de harde onderkantjes van de spruiten en doe ze dan in de food processor. Je hebt de spruiten letterlijk binnen een paar minuten geraspt.
Ingrediënten voor spruitjes pizza
Je hebt het volgende nodig voor 2 spruitjes pizza’s:
- 2 pizzabodems – ik gebruik Magioni bloemkool bodems
- 75 gram mozzarella
- 75 gram gorgonzola dolce of een andere, niet te pittige, blauwe kaas
- 150 gram spruitjes
- 0,5 rode ui
- 1 handje pijnboompitten
- zout
- peper
Meer vegetarische pizza recepten
Op mijn website heb ik nog meer verrassende vegetarische pizza combinaties voor je verzameld. Wat denk je bijvoorbeeld van de volgende pizza’s?
Pizza met spruitjes en blauwe kaas
Ingrediënten
- 2 pizzabodems ik gebruik Magioni bloemkool bodems
- 75 gram mozzarella
- 75 gram gorgonzola dolce of een andere, niet te pittige, blauwe kaas
- 150 gram spruit
- 0,5 rode ui
- 1 handje pijnboompitten
- zout
- peper
Optioneel, om te garneren
- verse basilicum
- chillivlokken
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden.Sommige pizzabodems zijn lekkerder als je ze even kort verwarmt in de oven, zonder toppings. Check de verpakking van de bodems of dat ook voor jouw bodems geldt.
- Was de spruitjes. Verwijder de harde onderkant. Rasp de spruitjes grof in een food processor (of met een handrasp of mandoline, maar pas op voor je vingers!). Snij de rode ui super fijn.. Scheur de mozzarella in stukjes.Snij de gorgonzola in stukjes.
- Bedek de bodems met de stukjes mozzarella en gorgonzola. Verdeel de geraspte spruitjes en de rode ui over de pizza bodem. Bestrooi met zout en peper en wat pijnboompitten. Schuif de pizza in de oven en bak ongeveer 8-10 minuten, totdat de kaas mooi gesmolten is en de bodem gaar is.
- Garneer eventueel met verse basilicum en wat chilivlokken
Kidsproof tips
- Het leuke van zelf pizza’s maken, is dat iedereen zijn pizza kan belegen met zijn favoriete toppings. Dit is één van mijn favo pizza’s. De kids zijn er minder van gecharmeerd. Zij mogen hun eigen toppings uitkiezen.Â
Review