Vegan recept voor witte asperges
Op de valreep van het aspergeseizoen publiceer ik nog even een lekker recept voor witte asperges uit de oven. Ik kan het niet laten. Wat zijn ze lekker he? Het aspergeseizoen duurt officieel van half april tot 24 juni (Sint Jan feestdag). Daarna wordt de grond voorbereid voor de aspergeoogst voor het volgende jaar.
Hoe maak je witte asperges uit de oven?
Asperges uit de oven zijn eigenlijk heel makkelijk om te maken. Het is belangrijk om de asperges goed te schillen. Als je ze niet goed schilt, dan worden de asperges dradig. En dat is niet lekker in je mond. Nadat je de asperges geschild hebt, leg je ze op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met olijfolie. Bak 25-30 minuten (afhankelijk van de dikte van je asperges) in een voorverwarmde oven op 200 graden. Keer een keer om tijdens het bakken.
Lekkere vegan saus bij witte asperges uit de oven
Ik ben al een tijdje aan het experimenteren met lekkere vegan asperge recepten. Vaak worden asperges bereid met ei en ham. Ik had al wel een aantal vegetarische asperge recepten. Onlangs maakte ik een heerlijke spaghetti met asperges en miso boter. Dit smaakte naar vegan asperge recepten. Dit keer werd het gegrilde asperges met een lekkere tahini citroen saus. Deze saus is super simpel om te maken en erg lekker!
Je hebt de volgende ingredienten nodig voor tahini citroendressing:
- 3 eetlepels tahini sesampasta
- 3 eetlepels citroensap
- 6 eetlepels water lauwwarm
- 1 snufje zout
- 1 snufje cayennepeper
Meer vega(n) asperge recepten
Zin in meer lekkere vegetarische asperge recepten? Bekijk mijn asperge pagina, of maak een van de asperge recepten hieronder.
Vegan witte asperges uit de oven
Ingrediënten
- 1000 gram asperge wit
- olijfolie
- zout
- peper
Citroen tahini saus
- 3 eetlepels tahini sesampasta
- 3 eetlepels citroensap
- 6 eetlepels water lauwwarm
- 1 snufje zout
- 1 snufje cayennepeper
Optioneel, om te garneren
- verse peterselie of bieslook
- geroosterde amandelen of pijnboompitten
- eetbare bloemen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
- Schil de asperges goed en snij 1-2 cm van de onderkant af. De schillen en onderkantjes kun je gebruiken om soep van te maken. Zo hoef je niets weg te gooien.
- Leg de asperges op de bakplaat en besprenkel met olijfolie. Bestrooi met zout en peper. Schudt de bakplaat voorzichtig zodat de asperges aan alle kanten zijn besmeerd met olijfolie. Bak de asperges in 25-30 minuten gaar in de oven. De baktijd is afhankelijk van de dikte van de asperges.
- Maak intussen de tahinisaus. Meng de tahini met de citroensap, water, zout en cayennepeper en roer tot een gladde saus.
- Serveer de asperges met de citroentahinisaus. Garneer eventueel met verse peterselie en geroosterde amandelen.
Kidsproof tips
- Asperges zijn niet altijd een succes bij kinderen. Je kunt het altijd proberen. Snij de asperges eventueel in stukjes voordat je ze in de oven doet. Hapklare stukjes zijn soms wat aantrekkelijker voor kinderen.Â
- Gaan ze er echt niet in bij je kind? Serveer dan lekker wat rauwkost of een groente die hij wel lekker vindt.Â
Review