Witte asperges uit de oven met citroen tahini saus

          Recept voor asperges uit de oven

Vegan recept voor witte asperges

Op de valreep van het aspergeseizoen publiceer ik nog even een lekker recept voor witte asperges uit de oven. Ik kan het niet laten. Wat zijn ze lekker he? Het aspergeseizoen duurt officieel van half april tot 24 juni (Sint Jan feestdag). Daarna wordt de grond voorbereid voor de aspergeoogst voor het volgende jaar.

Hoe maak je witte asperges uit de oven?

Asperges uit de oven zijn eigenlijk heel makkelijk om te maken. Het is belangrijk om de asperges goed te schillen. Als je ze niet goed schilt, dan worden de asperges dradig. En dat is niet lekker in je mond. Nadat je de asperges geschild hebt, leg je ze op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met olijfolie. Bak 25-30 minuten (afhankelijk van de dikte van je asperges) in een voorverwarmde oven op 200 graden. Keer een keer om tijdens het bakken.

Lekkere vegan saus bij witte asperges uit de oven

Ik ben al een tijdje aan het experimenteren met lekkere vegan asperge recepten. Vaak worden asperges bereid met ei en ham. Ik had al wel een aantal vegetarische asperge recepten. Onlangs maakte ik een heerlijke spaghetti met asperges en miso boter. Dit smaakte naar vegan asperge recepten. Dit keer werd het gegrilde asperges met een lekkere tahini citroen saus. Deze saus is super simpel om te maken en erg lekker!

Je hebt de volgende ingredienten nodig voor tahini citroendressing:

  • 3 eetlepels tahini sesampasta
  • 3 eetlepels citroensap
  • 6 eetlepels water lauwwarm
  • 1 snufje zout
  • 1 snufje cayennepeper

Meer vega(n) asperge recepten

Zin in meer lekkere vegetarische asperge recepten? Bekijk mijn asperge pagina, of maak een van de asperge recepten hieronder.

Miso boter spaghetti met witte asperge
Zin in asperges en wil je eens iets anders? Dan moet je beslist dit pasta recept maken met miso boter. Een geweldig vega of vegan recept dat binnen 15 minuten op tafel staat.
Bekijk recept
Risotto met groene asperge en pesto van raapsteeltjes
Heb je raapsteeltjes in huis en weet je niet wat je ermee kunt maken? Dan is deze risotto echt een aanrader! Een lekker frisse vegan risotto met pesto van keeltjes (raapstelen) en groene asperge.
Bekijk recept
Witte asperges met ei, oesterzam, aardappels en bearnaisesaus
Dit is een heerlijk vegetarisch aspergerecept. Het witte goud pronkt op het bord met een heerlijke romige, lichtzure bearnaisesaus. De asperges worden geserveerd met aardappels. De gegrilde oesterzwammen maken het helemaal af.
Bekijk recept
Recept voor asperges uit de oven
Witte asperges uit de oven met tahini dressing
Recept voor asperges uit de oven

Vegan witte asperges uit de oven

Ben je gek op asperges en wil je eens iets anders proberen dan de klassieke asperges met botesaus en ei? Dan zijn deze gegrilde asperges met citroen tahini saus een echte aanrader! Eenvoudig om te maken en ook nog eens helemaal plantaardig.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: Asperge, Vegan, Witte asperges
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 1000 gram witte asperges
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Citroen tahini saus

  • 3 eetlepels tahini sesampasta
  • 3 eetlepels citroensap
  • 6 eetlepels water lauwwarm
  • 1 snufje zout
  • 1 snufje cayennepeper

Optioneel, om te garneren

  • verse peterselie of bieslook
  • geroosterde amandelen of pijnboompitten
  • eetbare bloemen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Schil de asperges goed en snij 1-2 cm van de onderkant af. De schillen en onderkantjes kun je gebruiken om soep van te maken. Zo hoef je niets weg te gooien.
  • Leg de asperges op de bakplaat en besprenkel met olijfolie. Bestrooi met zout en peper. Schudt de bakplaat voorzichtig zodat de asperges aan alle kanten zijn besmeerd met olijfolie. Bak de asperges in 25-30 minuten gaar in de oven. De baktijd is afhankelijk van de dikte van de asperges.
  • Maak intussen de tahinisaus. Meng de tahini met de citroensap, water, zout en cayennepeper en roer tot een gladde saus.
  • Serveer de asperges met de citroentahinisaus. Garneer eventueel met verse peterselie en geroosterde amandelen.

Kidsproof tips

  • Asperges zijn niet altijd een succes bij kinderen. Je kunt het altijd proberen. Snij de asperges eventueel in stukjes voordat je ze in de oven doet. Hapklare stukjes zijn soms wat aantrekkelijker voor kinderen. 
  • Gaan ze er echt niet in bij je kind? Serveer dan lekker wat rauwkost of een groente die hij wel lekker vindt. 

Voedingswaarden

Zout: 205mg | Calcium: 123mg | Vitamine C: 29mg | Vitamin A: 3989IU | Suiker: 9g | Vezels: 11g | Kalium: 1029mg | Calorieën: 120kcal | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Meervoudig onverzadigd vet: 1g | Verzadigd vet: 1g | Vet: 2g | Eiwitten: 11g | Koolhydraten: 20g | Iron: 11mg

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en gebruik hashtag #foxilicious
Pin it Print
Recept voor vegan noedelsalade Vegan noedelsalade met miso pindadressing
Pasta met vegan roomsaus van tofu Recept voor vegan pasta met roomsaus van tofu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling