Een keer iets anders met boerenkool

Ik ben gek op boerenkool. Als de winter intreedt, dan eet ik het liefst iedere week een lekkere boerenkool stamppot. Maar wist je dat je ook heel lekkere salades kunt maken van boerenkool? Vandaag deel ik een heerlijk recept voor boerenkool salade.

Hoe gezond is boerenkool?

Boerenkool is ontzettend gezond. Deze wintergroente bevat veel vezels, weinig calorien en geen vet. Daarnaast bevat het veel voedingsstoffen. Denk aan vitamine K, ijzer, anti-oxidanten zoals carotenoiden en flavonoiden, omega 3 veetzuren, vitamine A, vitamine C, calcium.

Hoe maak je boerenkoolsalade knapperig?

Boerenkool is ideaal als basis voor een salade. Maar je moet wel even weten hoe je het bereidt. Want boerenkool is vanzichzelf niet echt knapperig. Je kunt twee dingen doen om boerenkool lekker knapperig te maken. De eerste optie is om boerenkool kort te roerbakken in olijfolie. Daarna kun je het gebruiken als sla. De tweede optie is om de boerenkool in te wrijven met wat citroensap. Hierdoor krijg je een knapperige textuur.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Recept voor vegan boerenkoolsalade
Boerenkoolsalade met chili dressing, appel en paprika

Welke ingredienten heb je nodig voor boerenkoolsalade?

Wil jij lekker aan de slag met deze boerenkoolsalade? Haal dan de volgende ingredienten in huis voor 4 personen:

  • 250 gram boerenkool vers
  • 2 appel
  • 2 paprika
  • 40 gram gerookte amandelen

Dressing

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel crispy chili olie
  • 1 eetlepel dadelsiroop of andere zoetmaker, zoals agavesiroop, ahornsiroop of honing (niet vegan)
  • 2 eetlepel citroensap

Meer vegetarische recepten met boerenkool

Ben je ook gek op boerenkool? Probeer dan ook eens van deze vegetarische boerenkool recepten.

Boerenkool stamppot met banaan en geraspte kaas uit de oven
Deze vegetarische boerenkool stamppot is een absolute verrassing op tafel. De stamppot gaat de oven in, met een laagje banaan en geraspte kaas. Dit geeft een super lekkere twist aan de boerenkool klassieker. Serveer met een mespuntje sambal en je hebt een heerlijke maaltijd!
Bekijk recept
Boerenkool salade met mango, tempeh en sriracha mayonaise
Dit is een heerlijk frispittige boerenkoolsalade. Met stukjes (diepvries) mango, knapperige tempeh en vegan sriracha mayonaise.
Bekijk recept
Mexicaanse boerenkool salade met mais, bonen, avocado, feta en chiliburger
Boerenkool is super gezond, zeker als je het rauw eet. Deze vegetarische Mexicaanse salade met mais, kidneybonen, avocado en chiliburger is heerlijk als lunch, of als maaltijdsalade.
Bekijk recept

Boerenkoolsalade met chili dressing

Deze boerenkoolsalade is echt een super aangename verrassing. Fris, licht pittig, gezond en gewoon super smaakvol. Je hebt er niet veel voor nodig om deze vegan boerenkoolsalade te maken. Echt eens iets anders met boerenkool.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten
GangBijgerecht, Lunch
KeukenFusion, Hollands
TrefwoordBoerenkool, Boerenkoolsalade, Vegan, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 250 gram boerenkool vers
  • 2 appel
  • 2 paprika
  • 40 gram gerookte amandelen

Dressing

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel crispy chili olie
  • 1 eetlepel dadelsiroop of andere zoetmaker, zoals agavesiroop, ahornsiroop of honing (niet vegan)
  • 2 eetlepel citroensap

Instructies

  • Als je verse boerenkool met blad hebt; was de boerenkool, verwijder de steel en snij het blad fijn.
    Als je een zak boerenkool gebruikt, kun je deze stap overslaan.
  • Was de appel en paprika en snij in blokjes.
    Hak de amandelen met een vijzel grof.
  • Maak de dressing. Meng de citroensap, crispie chili olie, olijfolie en dadelsiroop (of andere zoetmaker) tot een gladde dressing.
  • Verdeel de dressing over de boerenkool. Wrijf alle stukjes boerenkool goed in met de dressing. Dit werkt het makkelijkst met de hand, maar je kunt eventueel ook heel goed roeren.
  • Voeg de paprika, appel en amandelen toe. Eet smakelijk!

Kidsproof tips

  • Dit is niet typisch een salade die ik mijn kinderen voorschuif. De chili olie is vaak wat te pittig voor hen en van rauwe boerenkool worden ze meestal ook niet zo blij. Maar… het valt altijd te proberen! Wees dan iets minder scheutig met de chili olie. 
  • Als altneratief geef ik mijn kinderen vaak een bakje rauwkost. De paprika en appel kun je daar mooi voor gebruiken. Voeg ook wat wortel, tomaat en/of komkommer toe en je hebt een lekker bakje rauwkost voor de kids en een lekkere salade voor jezelf!