Een keer iets anders met boerenkool
Ik ben gek op boerenkool. Als de winter intreedt, dan eet ik het liefst iedere week een lekkere boerenkool stamppot. Maar wist je dat je ook heel lekkere salades kunt maken van boerenkool? Vandaag deel ik een heerlijk recept voor boerenkool salade.
Hoe gezond is boerenkool?
Boerenkool is ontzettend gezond. Deze wintergroente bevat veel vezels, weinig calorien en geen vet. Daarnaast bevat het veel voedingsstoffen. Denk aan vitamine K, ijzer, anti-oxidanten zoals carotenoiden en flavonoiden, omega 3 veetzuren, vitamine A, vitamine C, calcium.
Hoe maak je boerenkoolsalade knapperig?
Boerenkool is ideaal als basis voor een salade. Maar je moet wel even weten hoe je het bereidt. Want boerenkool is vanzichzelf niet echt knapperig. Je kunt twee dingen doen om boerenkool lekker knapperig te maken. De eerste optie is om boerenkool kort te roerbakken in olijfolie. Daarna kun je het gebruiken als sla. De tweede optie is om de boerenkool in te wrijven met wat citroensap. Hierdoor krijg je een knapperige textuur.
Welke ingredienten heb je nodig voor boerenkoolsalade?
Wil jij lekker aan de slag met deze boerenkoolsalade? Haal dan de volgende ingredienten in huis voor 4 personen:
- 250 gram boerenkool vers
- 2 appel
- 2 paprika
- 40 gram gerookte amandelen
Dressing
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel crispy chili olie
- 1 eetlepel dadelsiroop of andere zoetmaker, zoals agavesiroop, ahornsiroop of honing (niet vegan)
- 2 eetlepel citroensap
Meer vegetarische recepten met boerenkool
Ben je ook gek op boerenkool? Probeer dan ook eens van deze vegetarische boerenkool recepten.
Boerenkoolsalade met chili dressing
Ingrediënten
- 250 gram boerenkool vers
- 2 appel
- 2 paprika
- 40 gram gerookte amandelen
Dressing
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel crispy chili olie
- 1 eetlepel dadelsiroop of andere zoetmaker, zoals agavesiroop, ahornsiroop of honing (niet vegan)
- 2 eetlepel citroensap
Instructies
- Als je verse boerenkool met blad hebt; was de boerenkool, verwijder de steel en snij het blad fijn. Als je een zak boerenkool gebruikt, kun je deze stap overslaan.
- Was de appel en paprika en snij in blokjes. Hak de amandelen met een vijzel grof.
- Maak de dressing. Meng de citroensap, crispie chili olie, olijfolie en dadelsiroop (of andere zoetmaker) tot een gladde dressing.
- Verdeel de dressing over de boerenkool. Wrijf alle stukjes boerenkool goed in met de dressing. Dit werkt het makkelijkst met de hand, maar je kunt eventueel ook heel goed roeren.
- Voeg de paprika, appel en amandelen toe. Eet smakelijk!
Kidsproof tips
- Dit is niet typisch een salade die ik mijn kinderen voorschuif. De chili olie is vaak wat te pittig voor hen en van rauwe boerenkool worden ze meestal ook niet zo blij. Maar… het valt altijd te proberen! Wees dan iets minder scheutig met de chili olie.Â
- Als altneratief geef ik mijn kinderen vaak een bakje rauwkost. De paprika en appel kun je daar mooi voor gebruiken. Voeg ook wat wortel, tomaat en/of komkommer toe en je hebt een lekker bakje rauwkost voor de kids en een lekkere salade voor jezelf!
Review