Je kast opruimen voor een capsule wardrobe

Misschien lees je dit artikel omdat je bezig bent met het samenstellen van een capsule wardrobe. Dan is het belangrijk om je kledingkast op te ruimen en alleen nog maar kleding in je kast te hebben die je vaak draagt. Maar wat doe je dan met de kleding die je niet meer wilt dragen? In deze blog geef ik een aantal tips voor duurzame oplossingen voor kleding die je niet meer draagt.

Capsule wardrobe coaching

Duurzame kleding

Bij duurzaamheid denken we vaak aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk door bijvoorbeeld minder plastic te gebruiken, energie te besparen en meer te recyclen. Maar wist je dat de mode-industrie ook een grote impact heeft op het milieu? Van de productie van kledingstoffen tot de verwerking van textielafval, de mode-industrie draagt bij aan luchtvervuiling, waterverontreiniging en afvalproblemen. Daarom is het belangrijk om minder kleding te kopen en op een bewuste manier om te gaan met onze kleding.

Duurzame oplossingen voor kleding die je niet meer draagt

De meest duurzame kleding, is kleding die je veel draagt. Het meest ideale is om een kledingstuk minimaal 30 keer te dragen. Als je veel kleding in je kast hebt, dan voelt het vaak zonde om weg te doen, ook al draag je het niet veel. Maar heel veel kleding in je kast geeft ruis. Je kleding blijft ongedragen, dat is zonde. En het is lastiger om leuke outfits samen te stellen als je door de bomen het bos niet kunt zien.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Het kan zonde voelen om kleding weg te doen, maar ongebruikt in je kast laten liggen, daar heeft niemand iets aan. Gelukkig zijn er duurzame oplossingen voor wat te doen met kleding die je niet meer wilt dragen. Ik geef hieronder een aantal tips.

Kleding hergebruiken

Een van de meest duurzame opties is om je kledingstukken een tweede leven te geven door ze te hergebruiken. Je kunt ze doneren aan lokale kringloopwinkels, liefdadigheidsinstellingen of tweedehandswinkels. Hiermee help je anderen die op zoek zijn naar tweedehandskleding en voorkom je dat kleding onnodig op de vuilnisbelt belandt.

Ruilfeestjes

Organiseer een kledingruilfeestje met vrienden, familie of collega’s. Iedereen kan kleding meenemen die ze niet meer willen dragen en deze ruilen met anderen. Zo krijgt je kleding een nieuw thuis en kun je zelf ook nieuwe kledingstukken scoren zonder iets nieuws te hoeven kopen.

Doorgeeftassen

Dit is ook een ontzettend leuk concept. Doe de kledingstukken die je niet meer draagt in een tas en geef ze aan een vriendin. Doe er een leuke brief bij met een instructie. Je vriendin mag uit de tas halen wat ze wil dragen en doet zelf een aantal kledingstuks in de tas en geeft de tas weer door naar een volgende vriendin. Zo maak je via via weer iemand blij met jouw kleding.

Repareren

Als je kledingstukken hebt die beschadigd zijn, overweeg dan om ze te repareren in plaats van weg te gooien. Zo verleng je de levensduur van je kleding en verminder je de vraag naar nieuwe kleding.

Upcyclen

Heb je kledingstukken die je niet meer draagt, maar waar je nog steeds fan van bent vanwege de stof of de print? Probeer er dan een nieuw item van te maken. Bijvoorbeeld een spijkerbroek inkorten tot korte broek, of een trui te verbouwen tot kussenhoes, of een jurk ombouwen tot rok. Zo geef je je kleding een nieuw leven en voorkom je verspilling.

Textiel container

Als je kleding echt niet meer te repareren of hergebruiken is, breng het dan naar een textiel container. Dit zijn containers waar je oude kleding en textiel kunt deponeren voor recycling. Deze worden vervolgens verwerkt tot nieuwe materialen, zoals isolatiemateriaal, poetslappen of garen.

Waarom de textiel container niet de meest duurzame optie is

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar het plaatsen van kleding in een kledingcontainer is niet altijd de meest duurzame optie vanwege verschillende redenen:

  1. Transportkosten en -uitstoot: Kledingcontainers worden vaak verzameld en getransporteerd over lange afstanden, soms zelfs internationaal. Dit veroorzaakt extra transportkosten en uitstoot van broeikasgassen, vooral als de kledingcontainer naar een ander land wordt verzonden. Dit draagt bij aan de ecologische voetafdruk van de kleding.
  2. Beperkte recycling: Niet alle kleding die in kledingcontainers wordt geplaatst, wordt gerecycled. Vaak wordt een groot deel van de gedoneerde kleding nog steeds naar stortplaatsen gestuurd of verbrand omdat het niet geschikt is voor hergebruik of recycling.
  3. Beperkt lokaal effect: Kledingcontainers kunnen de lokale economie en gemeenschap omzeilen. Wanneer kleding rechtstreeks naar ontwikkelingslanden wordt verzonden, kan dit de lokale textielindustrieën schaden en de afhankelijkheid van geïmporteerde tweedehandskleding vergroten.
  4. Fast fashion aanmoedigen: Het gemak van het doneren van kleding in containers kan consumenten aanmoedigen om nog meer fast fashion te kopen, wetende dat ze hun oude kleding gemakkelijk kunnen doneren. Dit kan de vraag naar goedkope en niet-duurzame kleding in stand houden.

Begrijp me niet verkeerd; de textielcontainer is een stuk duurzamer dan kleding gewoon bij het restafval doen, maar de opties die ik hierboven heb benoemd, zijn duurzamer dan de textiel container.

Conclusie

Duurzame oplossingen voor kleding die je niet meer draagt

Als het gaat om duurzaamheid, is het belangrijk om ook na te denken over wat je kunt doen met kleding die je zelf niet meer wilt dragen. Hierbij kun je kiezen voor hergebruik, reparatie, upcycling of een textiel container. Hiermee draag je bij aan het verminderen van de milieu-impact van de mode-industrie en het minimaliseren van textielafval. Het is een geweldige manier om bewust om te gaan met je kleding en de levensduur ervan te verlengen.

Minder kleding kopen

Daarnaast is het ook goed om bewust te zijn van je consumptiepatroon en proberen minder kleding te kopen. Ga voor kwalitatieve kledingstukken die langer meegaan en tijdloos zijn, in plaats van impulsieve aankopen van goedkope fast fashion kleding die snel versleten raken. Het kopen van kleding gemaakt van duurzame materialen heeft ook een positieve impact.

Positieve impact

Door bewust om te gaan met kleding en te kiezen voor duurzame opties voor kleding die je niet meer draagt, heb je een positieve impact op het milieu en draag je bij aan een meer duurzame en verantwoorde mode-industrie. Dus voordat je die oude kleding in de prullenbak gooit, overweeg de bovengenoemde duurzame opties en geef je kleding een nieuw leven op een milieuvriendelijke manier!

Duurzame oplossing voor kleding die je niet meer draagt
Capsule wardrobe