Wat is gochujang pasta?
Gochujang is een chilisaus die veel gebruikt wordt in de Koreaanse keuken. Het bestaat uit gefermenteerde chilipeper en heeft een lichtpittige smaak. Afhankelijk uiteraard van hoeveel je ervan gebruikt. Het is een dik sausje dat je kunt gebruiken om gerechten extra diepte / umami te geven. Het wordt veel gebruikt in de Koreaanse keuken, maar sinds een tijdje zie je het ook voorbij komen in pasta gerechten. Vandaar dat ik hier mijn versie van vegan gochujang pasta met je deel.
Hoe maak je vegan gochujang pasta?
Vegan gochujang pasta is super makkelijk om te maken. Je hebt pasta nodig, gochujang saus en wat (plantaardige) kookroom. Het is een kwestie van mengen en dan heb je al een lekkere gochujang pasta. Deze versie is alleen nog niet zo gezond, want er zit geen groente in.
Vegan recept voor gochujang pasta met veel groente
Daarom heb ik een gochujang pasta recept gemaakt met gegrilde groente. Ik heb paprika, courgette en aubergine gegrild in de oven en vervolgens gepureerd met wat kookvocht van de pasta, kookroom en gochujang saus. Zo krijg je toch een lekker smooth sausje en heb je ook een lekker voedzame pasta.
Meer vegan pastarecepten
Wil je vaker een vegan pasta koken? Probeer dan ook eens een van deze pasta recepten:
Gochujang pasta
Ingrediënten
Gegrilde groente saus
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 paprika
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 2 eetlepels olijfolie
- zout
Overig
- 320 gram (volkoren) pasta
- 200 ml kookvocht van de pasta
- 125 ml (plantaardige) kookroom
- 2-4 eetlepels Gochujang saus naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een bakplaat met bakpapier klaar.
- Was de groente. Snij de ui, knoflook, paprika, courgette en aubergine in grove stukken. Verdeel de groente over de bakplaat. Besprenkel met olijfjolie en wat zout. Schuif de bakplaat in de oven en bak de groente in ongeveer 20 minuten gaar.
- Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bewaar wat kookvocht en giet af.
- Doe de groente in een blender (of grote kom) en voeg het kookvocht van de pasta toe en de kookroom. Voeg ook de Gochujang saus toe (eerst een klein beetje en daarna eventueel wat meer, zodat het niet pittiger wordt dan je wil). Pureer tot een gladde saus in de blender, of met de staafmixer.
- Roer de pasta door de saus en breng eventueel nog extra op smaak met zout, peper of gochujang saus. Smakelijk!
Kidsproof tips
- Deze pasta is super kidsproof. De groente zijn gepureerd, dus geen stukjes te bekennen.
- Gochujang saus is best pittig. Pas dus goed op met de hoeveelheid saus.Â
Wat is gochujang?
Gochujang is een Koreaanse gefermenteerde chilipasta die vaak wordt gebruikt in de Koreaanse keuken. Het heeft een pittige, hartige en licht zoete smaak en wordt gemaakt van gefermenteerde rode peper, rijstmeel, sojabonen en zout.
Is gochujang vegan?
Ja, gochujang is meestal veganistisch. Het wordt gemaakt van plantaardige ingrediënten en bevat normaal gesproken geen dierlijke producten.
Welke gerechten kun je maken met gochujang pasta?
Gochujang pasta is een heerlijke umami bom om lekkere vega en vegan gerechten mee te maken. Denk aan gochujang noedels, gochujang fried rice, gochujang roerbak, gochujang als marinade voor bijvoorbeeld sticky tempeh of sticky noodles, gochujang ramen en gochujang pasta. Bekijk hier een heerlijk gochujang pasta recept.
Review