Vegetarische lasagne
Je kunt niet genoeg vegetarische lasagne recepten hebben. Althans, dat vind ik dan. Bij mij thuis is iedereen helemaal gek van lasagnes, dus ik experimenteer regelmatig met nieuwe recepten. De meest geliefde lasagne hier thuis is deze. Gelukkig vinden de kids het prima om ook andere lasagne varianten te eten. Zo ontstond een keer mijn Mexicaanse lasagne in een gekke bui. Dit keer had ik nog pompoen en venkel liggen, dus het werd tijd voor een nieuw lasasgne recept, met pomoen en venkel..
Pompoen seizoen
Het pompoen seizoen begint eind september. Dan komen de eerste verse pompoenen weer van het land. Tegenwoordig kun je pompoen het hele jaar door verkrijgen in de supermarkt tegen een betaalbare prijs. Toch vind ik het het leukst om pompoen te eten als hij in het seizoen is. In de zomer heb ik ook eigenlijk weinig trek in pompoen. Dan eet ik liever zomer groenten.
Venkel seizoen
Het officiele venkelseizoen loopt van juni t/m september. Maar ik heb vaak genoeg venkel knollen in mijn biologische groententas in november. Al met al kun je deze lasagne dus prima in het najaar maken, dan zijn zowel de venkel als de pompoen in het seizoen.
Meer vegetarische recepten met pompoen
Ben je op zoek naar meer vegetarische recepten met pompoen? Probeer dan één van onderstaande recepten!
Kidsproof variant op deze vegetarische lasagne
Als moeder weet ik dat ieder stukje groente kan leiden tot een discussie, driftbui of weigeren van eten. Daar heb je niet altijd zin in. Toch wil ik dat mijn kinderen leren om verschillende soorten groente te eten. Soms kies ik er daarom voor om mijn recepten iets aan te passen zodat mijn kids het ook eten.
Bij dit recept kun je de pompoen pureren met een klein beetje water erbij nadat het uit de oven komt. Je maakt dan een egale pompoensaus, zonder stukjes.
De venkel kun je door de bechamelsaus roeren en pureren. Zo is de venkel ook mooi verstopt, maar heb je nog wel de smaak én voedingswaarden van de groente!
Vegetarische lasagne met pompoen en venkel
Ingrediënten
- 1 kilo pompoen
- olijfolie
- zout
- peper
- 1 theelepel tijm
- 2 venkel knollen
- 75 gram roomboter
- 75 gram bloem
- 300 ml melk
- 400 ml water
- 1 blokje groente bouillon
- 2 theelepels mosterd
- 1 laurierblaadje
Overig
- lasagne bladen
- Parmezaanse kaas
Instructies
Pompoen
- Verwarm de (hetelucht)oven voor op 180 graden en zet een bakplaat met bakpapier en een ovenschaal klaar.
- Was de pompoen goed. Snij doormidden en verwijder de pitten. Snij de pompoen vervolgens in blokjes van ongeveer 1,5 x 1,5 cm. Je hoeft de pompoen niet te schillen. Leg de pompoenblokjes op de bakplaat en besprenkel met olijfolie. Breng op smaak met een theelepel tijm, zout en peper. Grill de pompoen ongeveer 30 minuten in de oven.
Venkel
- Was de venkels en snij in de lengte doormidden. Verwijder de harde kern aan de onderkant van de helften. Snij de venkel in reepjes.
- Verwarm een flinke scheut olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de venkel in ongeveer 10 minuten beetgaar.
Bechamelsaus
- Verwarm de roomboter in een steelpan. Roer de bloem door de gesmolten boter. Blijf goed roeren en bak de bloem even kort. Voeg een scheutje melk toe en blijf roeren totdat de klontjes weg zijn. Herhaal dit totdat alle melk is opgenomen in de roux. Voeg vervolgens beetje bij beetje het water toe en blijf roeren tot de klontjes weg zijn.
- Voeg het bouillonblokje, de mosterd en het laurierblaadje toe en lat de saus een paar minuten pruttelen op laag vuur.
Lasagne
- Schenk een laagje bechamelsaus (ongeveer 1/3) in de ovenschaal. Leg hierop een laagje lasagnebladen en leg daarop de gegrilde pompoen. Schenk nog 1/3 van de saus over de pompoen. Dek af met lasagnebladen. Verdeel de gebakken venkel over de lasagnebladen en schenk de resterende bechamelsaus erover. Strooi nu de geraspte kaas erover. Schuif de lasagne in de oven en bak in ongeveer 30-40 minuten gaar en goudbruin.
Kidsproof tips
- Pompoen vinden veel kinderen lekker, omdat het lekker zacht en zoet smaakt. Mocht jouw kind de structuur van pompoen niet zo lekker vinden, kun je de pompoen pureren met een beetje water.Â
- De venkel kun je eventueel pureren en door de bechamelsaus roeren. Zo heb je een lasagne zonder ‘stukjes’ groente.Â
Review