Vegetarisch recept voor pasta met rode saus
Pasta met rode saus is een populair klassiek gerecht dat iedereen wel kent en ook favoriet is bij veel kinderen. Maar wist je dat je dit heerlijke gerecht ook in een vegetarische variant kunt maken? Of je nu een vegetariër bent of gewoon op zoek bent naar een smaakvolle vleesvrije maaltijd, deze vegetarische pasta met rode saus valt zeker in de smaak! In deze blog deel ik het recept voor de klassieke pasta met rode saus, maar dan vegetarisch.
Wat zijn de voordelen van vegetarisch eten?
Er zijn veel voordelen van vegetarisch eten. Ten eerste is het een geweldige manier om je inname van groenten te verhogen. Door extra groente toe te voegen, krijg je meer vezels, vitamines en mineralen binnen, wat goed is voor je algehele gezondheid. Daarnaast is een vegetarische maaltijd milieuvriendelijker, omdat de productie van vlees vaak gepaard gaat met een hoge uitstoot van broeikasgassen en het gebruik van veel land en water. Het kiezen voor een vegetarische pasta met rode saus is dus niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor het milieu en dierenwelzijn.
Is vegetarische pasta gezond?
Ja, vegetarische pasta met rode saus is een gezonde maaltijd, vooral als je veel groenten toevoegt aan de saus. Groenten zijn rijk aan vezels, vitamines en mineralen en zijn een goede aanvulling op een gezond dieet. Let wel op de hoeveelheid pasta en kaas die je toevoegt, omdat deze ingrediënten veel calorien en vette bevatten. Dit is niet per se ongezond, maar als je op je calorieinname wilt letten, dan kan is het goed om de hoeveelheid pasta en kaas in de gaten te houden.
Ingredienten voor vegetarische pasta met rode saus
Haal de volgende ingredienten in huis voor vegetarische pasta met rode saus voor 4 personen:
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 wortel
- 250 gram vegetarisch of plantaardig gehakt
- 2 paprika
- 250 gram champignon
- 70 gram tomatenpuree
- 400 gram tomatenblokjes
- 250 gram cherrytomaat
- 200 ml water
- 1 blokje groente bouillon
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel donkere balsamico azijn
- 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
- 2 laurierblaadjes
- 320 gram (volkoren) pasta naar keuze
- 75 gram Parmezaanse kaas of vegan alternatief
Optioneel
- maizena, om te binden als de saus te dun is
Kun je deze pasta plantaardig maken?
Zeker! Dit recept is in principe helemaal vegetarisch. Let erop dat je vegan gehakt gebruikt, zonder dierlijke toevoegingen. De geraspte kaas kun je vervangen door plantaardige geraspte kaas, of edelgistvlokken.
Meer vegetarische pasta recepten
Smaakt deze vegetarische pasta naar meer? Probeer dan ook eens een van mijn andere vega(n) pasta recepten:
Klassieke pasta met rode saus, maar dan vegetarisch
Ingrediënten
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 wortel
- 250 gram vegetarisch of plantaardig gehakt
- 2 paprika
- 250 gram champignon
- 70 gram tomatenpuree
- 400 gram tomatenblokjes
- 250 gram cherrytomaat
- 200 ml water
- 1 blokje groente bouillon
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel donkere balsamico azijn
- 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
- 2 laurierblaadjes
- 320 gram (volkoren) pasta naar keuze
- 75 gram Parmezaanse kaas of vegan alternatief
Optioneel
- maizena om te binden als de saus te dun is
Instructies
- Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet apart.
- Verwarm de olijfolie in een hapjespan. Snij de ui en knoflook fijn. Schil de wortel en snij fijn. Bak de ui, knoflook en wortel in de olijfolie voor ongeveer 5 minuten.
- Voeg het vegetarisch gehakt toe en bak 5 minuten mee.
- Was intussen de paprika en snij fijn. Snij de champignons in partjes. Was de cherrytomaat en snij doormidden.
- Voeg de paprika en champignons toe en bak ongeveer 10 minuten mee. Roer de tomatenpuree erdoor en blus af met de tomatenblokjes, het water, de sojasaus, balsamico azijn. Doe het groente bouillonblokje, de laurierblaadjes en de Italiaanse kruiden erbij. Voeg ook de cherrytomaatjes toe. Laat de saus minimaal 10 minuten pruttelen. Breng op smaak met zout en peper en eventueel wat extra Italiaanse kruiden en sojasaus of balsamico azijn. Verwijder de laurierblaadjes.
- Is je saus nog erg dun? Meng dan 2 theelepels maizena met 2 theelepels koud water en roer door de saus. Hierdoor dikt de saus wat in.
- Serveer met de pasta en garneer met geraspte kaas.
Kidsproof tips
- Deze pasta vinden de meeste kinderen heerlijk.
- Zijn stukjes groente een probleem? Bak het vegetarisch gehakt dan in een aparte koekenpan. De rode saus gaat in de andere pan. De saus kun je vervolgens pureren (verwijder wel even de laurierblaadjes), zodat je geen stukjes groente meer hebt. Het gehakt roer je vervolgens door de gepureerde saus, of serveer je apart.
Review