Inspiratie uit Bologna voor deze pizza met rode kool
Ik weet het… Rode kool is niet het eerste ingrediënt waar je aan denkt voor de lekkerste pizza van de wereld.. Ik moet je eerlijk zeggen.. ik heb het ook niet zelf bedacht. Jaren geleden was ik met Eric op stedentrip in Bologna. Daar liepen we langs een pizza tentje dat volgens de Lonely Planet super lekkere pizzapunten zou hebben. Ik ben de beroerdste niet, dus we besloten de pizzapunten te proberen. Ik vroeg naar de 2 lekkerste vegetarische pizza’s. De ene pizza ben ik alweer vergeten, maar de andere heeft mijn pizza leven veranderd. En dat was de pizza met rode kool. Dit was zo’n ontzettend verrassende pizza! Sindsdien maak ik de pizza regelmatig. Iedereen die ik de pizza voorschuif is meteen enthousiast!
Pizza bianca: pizza met witte saus
De meeste pizza’s worden gemaakt met een heerlijke tomatensaus. Maar wist je dat er in Italie ontzettend veel ‘blanke’ pizza’s gemaakt worden? Ik gebruik hiervoor meestal wat (light) creme fraiche of roomkaas als basis. Vervolgens beleg je de pizza met mozzarella en lekkere groente toppings. Ik deelde al eerder een van mijn favo blanke pizza’s met oesterzwam en blauwe kaas en een pizza bianca met courgette. Beide pizza’s kan ik je ontzettend aanbevelen!
Bloemkool of courgette bodem voor pizza
Als ik pizza’s maak in mijn pizza oventje in de tuin, dan gebruik ik hiervoor het recept van collega foodbloggers Da noi. Als ik door de weeks ‘even snel’ pizza’s maak, dan neem ik hiervoor meestal de bloemkool bodem van Magioni. Ik word niet gesponsord om dit te zeggen, maar ik vind dit heerlijke bodems en ze zijn een stukje gezonder (minder koolhydraten, minder vet en meer groente) dan een gewone pizzabodem.
Meer vegetarische pizza recepten
Meer vegetarische recepten met rode kool
Pizza met rode kool en buffelmozzarella
Ingrediënten
- 2 pizza bodems ik gebruik meestal de bloemkool bodems van magioni
- 100 gram creme fraiche
- 125 gram buffelmozzarella (1 bol)
- 30 gram rode kool de rest kun je gebruiken voor een lekkere koolsla
- 0,5 rode ui
- zout
Instructies
- Verwarm de bodems ongeveer 2 minuten in de oven op 200 graden.
- Haal de bodems uit de oven en bestrijk met creme fraiche.
- Snij de mozzarella in stukjes en verdeel deze over de bodems.Verdeel de rode kool over de bodems. Snij de rode ui super fijn en verdeel over de twee pizza bodems. Breng op smaak met wat zout en peper
- Bak de pizza ongeveer 10-12 minuten in de oven op 200 graden, totdat de kaas mooi gesmolten en goudbruin is.
Kidsproof tips
- Deze pizza vinden mijn kinderen ook heel lekker!
- Is de rode kool een probleem? Beleg dan een pizza bianca voor je kind met stukjes peer of appel. Gebruik mozzarella en/of zachte geitenkaas en breng eventueel op smaak met wat honing en tijm.
- Of maak bakjes met verschillende pizza toppings, zoals rode kool, courgette, paprika, tomaatjes, ananas en laat je kind zelf kiezen welke toppings hij op de pizza wil. Dat werkt vaak als een tierelier!
Review