Vegetarische witlofsalade

Witlof is een groente die in de winter en het voorjaar wordt geoogst. De meest bekende maaltijd met witlof is denk ik witlof met ham en kaas uit de oven. Maar wist je dat je ook hele lekkere salades kunt maken met witlof? Hieronder vind je een heerlijke witlofsalade met appel, kaas en ei.

Snelle witlofsalade met ei

Het voordeel van een witlofsalade is dat je de witlof niet hoeft te koken. Je kunt meteen aan de slag en bent dus zo klaar! Het enige waar je bij dit gerecht even op moet wachten, zijn de gekookte eieren. Verder is het een kwestie van snijden van de witlof, kaas, appel, bosui en augurken.

Dressing voor witlofsalade

De dressing voor deze vegetarische witlofsalade met appel, kaas en ei is gemaakt op basis van Griekse yoghurt. Dit past perfect bij het frisse en knapperige van de witlof en de appel! Om er een echte saladedressing van te maken voeg je nog 1 eetlepel mayonaise, een klein beetje gembersiroop en olijfolie, kerriepoeder en peper en zout toe. Dit meng je goed door elkaar en klaar is je dressing!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Meer vegetarische salades

Ik vind het heerlijk om een salade bij het avondeten te serveren. Met name in de zomer staat er iedere avond wel een salade op tafel. In de winter heb ik meer behoefte aan warme gerechten, maar dan nog vind ik zo’n witlofsalade een heerlijk bijgerecht. Deze salade kun je trouwens ook heel goed als lunch eten!

Op deze pagina vind je al mijn vegetarische salade recepten op een rij.

Meer recepten met witlof

Heb je de witlofsmaak te pakken gekregen? Maak dan ook eens deze andere witlofsalade. Of deze ovenschotel met witlof, of wat denk je van deze quiche met witlof en brie? Witlofgratin vind ik zelf ook een top recept. En gekarameliseerde witlof is een super mooi bijgerecht als je uitgebreid gaat koken.

Gekarameliseerde witlof
Deze witlof smaakt heerlijk zoet. Het bittere van de witlof verdwijnt wat naar de achtergrond. Een fantastisch vegetarisch bijgerecht.
Bekijk recept
Vegetarische witlofgratin
Vegetarische gratin met witlof en aardappelschijfjes. Dit is een ideaal vegetarisch bijgerecht voor kerst. De gratin is makkelijk om te maken en handig om van tevoren te meal preppen.
Bekijk recept
Witlof met kaas en aardappelpuree uit de oven
Deze witlof met kaas is een vegetarische variant op de witlof met ham en kaas. Lekker smeuïg door de  creme fraiche en lekker knapperig door de kaas. Een lekkere winterse vegetarische ovenschotel!
Bekijk recept

Witlofsalade met appel, kaas en ei

Een super smaakvolle vegetarische salade van witlof. De salade is gevuld met appel, kaas, augurk en ei. De dressing is gemaakt van Griekse yoghurt, wat mayonaise en kerrie. Een heerlijke lunchsalade of bijgerecht.
3.20 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd: 12 minuten
Totale tijd: 12 minuten
GangBijgerecht, Lunch, Voorgerecht
KeukenHollands
TrefwoordEi, Kaas, Witlfosalade
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 300 gram witlof ik had 6 kleine stronkjes
  • 125 gram oude kaas
  • 2 stengels bosui
  • 1 appel
  • 6 augurk

Dressing

  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 0,5 eetlepel gembersiroop
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout
  • peper

Optioneel, om te garneren

  • verse bieslook

Instructies

  • Kook de eieren in ruimkokend water in ongeveer 8 minuten hard. Giet af en laat flink schrikken met koud water. Laat de eieren even afkoelen en pel ze daarna.
  • Verwijder de buitenste blaadjes van de witlof en snij vervolgens in dunne ringen. Doe de witlof ik een schaal.
  • Was de appel, verwijder het klokhuis en snij in stukjes.
    Snij de augurk in plakjes.
    Snij de bosui in dunne ringen.
    Snij de kaas in blokjes van ongeveer 0,5-0,5 cm.
    Doe alles bij de witlof in een schaal.
  • Maak nu de dressing. Meng de mayonaise, gembersiroop en olijfolie door de Griekse yoghurt. Roer de kerrie erdoor en breng op smaak met zout en peper.
    Schenk de dressing over de salade en roer goed door.
  • Snij de eieren doormidden en leg op de salade. Klaar om te eten!

Optioneel

  • Garneer de salade eventueel met wat verse bieslook.

Kidsproof tips

  • Deze salade vind ik zelf weinig kidsproof. Kids vinden rauwe witlof vaak bitter. 
  • Dat weerhoudt mij er niet van om zelf lekker zo’n salade te eten. Voor de kids maak ik een bakje rauwkost klaar.Â