Vlees en kleding: twee welvaart gewoontes die steeds populairder zijn geworden

In de afgelopen decennia heeft onze welvaart geleid tot een opmerkelijke verandering in onze eet- en kledinggewoonten. De groeiende overvloed heeft ons doen geloven dat een maaltijd niet compleet is zonder een flink stuk vlees en dat onze kasten constant gevuld moeten zijn met de nieuwste modetrends. De vleesindustrie en de kledingindustrie hebben handig ingespeeld op deze toenemende vraag, met als gevolg een voortdurende productie van vlees en kleding op grote schaal. Dat vlees en kleding ongezond voor ons zijn, is een ontdekking die de laatste jaren steeds duidelijker wordt.

Een maaltijd is niet compleet zonder vlees

Vroeger beschouwden we vlees als een essentieel onderdeel van een gezond dieet en zagen we het hebben van veel kleding als een teken van welvaart. De gedachte was dat vlees nodig was voor een goede gezondheid en dat een uitgebreide garderobe een weerspiegeling was van succes en comfort. Echter, naarmate de tijd vordert, wordt steeds duidelijker dat deze overvloedige consumptie zijn tol eist op zowel onze gezondheid als het milieu.

In deze blog laat ik je zien waarom onze overmatige inname van vlees en onze liefde voor snelle mode eigenlijk niet zo gezond zijn als we ooit dachten. Van de gezondheidsrisico’s van overmatig vlees tot de ecologische impact van onze kledingkeuzes, ik laat je graag zien waarom het essentieel is om bewuste keuzes te maken voor een duurzamere en gezondere toekomst. En natuurlijk geef ik je hierin ook een aantal handige tips!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Waarom is de vleesindustrie ongezond?

Waarom is vlees ongezond?

Uit onderzoek blijkt dat vlees eten niet zo gezond is als we altijd dachten. Vlees eten brengt een aantal gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo is vlees duidelijk geworden dat vlees eten verhoogd risico meebrengt op:

  • Hart- en vaatziekten
  • Kanker
  • Diabetes
  • Overgewicht

Dit komt doordat vlees veel verzadigde vetten, cholesterol en natrium bevat. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Vlees is ook een bron van antibiotica en hormonen. Deze stoffen worden aan dieren gegeven om ze gezond te houden en hun groei te bevorderen. Ze kunnen echter ook in ons lichaam terechtkomen en schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Waarom is vlees eten niet goed voor onze omgeving?

De productie van vlees is niet alleen ongezond voor onszelf, het heeft ook een grote impact op het milieu. De vleesindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Zo is de vleesindustrie verantwoordelijk voor:

  • 14,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen
  • 70% van het gebruik van landbouwgrond
  • 80% van het gebruik van zoet water

Deze uitstoot van broeikasgassen draagt bij aan de opwarming van de aarde. De ontbossing die nodig is voor de productie van veevoer, leidt tot verlies van biodiversiteit. En het gebruik van zoet water voor de productie van vlees, draagt bij aan waterschaarste.

Waarom is de kledingindustrie ongezond?

Waarom is het hebben van veel kleding ongezond?

Veel mensen hebben tegenwoordig veel kleding in hun kast. Maar is dit wel goed voor ons welzijn?

Een onderzoek van de Universiteit van Toronto heeft aangetoond dat mensen die veel kleding hebben, minder tevreden zijn met hun garderobe en zichzelf. Ze hebben het gevoel dat ze nooit genoeg kleding hebben en dat ze er nooit goed uitzien.

Ook kan het hebben van veel kleding leiden tot stress en overconsumptie. We zijn geneigd om meer kleding te kopen als we veel kleding hebben. Dit leidt tot onnodige uitgaven en een overvolle kast.

Waarom is veel kleding hebben niet goed voor onze omgeving?

De kledingindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. De productie van kleding vereist veel water, energie en grondstoffen. Ook produceert de kledingindustrie veel afval.

Zo is de productie van een katoenen T-shirt verantwoordelijk voor ongeveer 2.700 liter water. En de productie van een spijkerbroek voor ongeveer 7.000 liter water.

De kledingindustrie is ook een belangrijke bron van vervuiling. De productie van kleding produceert veel chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

Fast fashion wordt steeds sneller en dat gaat niet zonder slag of stoot. Veel ongebruikte kleding komt op grote afvalhoop, om ruimte te maken voor nieuwe kleding. De kleding wordt ontwikkeld onder slechte arbeidsomstandigheden. De kwaliteit van kleding wordt steeds minder goed en daardoor hebben we weer eerder nieuwe kleding nodig. Het is als het ware een vicieuze cirkel.

Wat kun je hier zelf aan doen?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de impact van vlees eten en veel kleding hebben op onze gezondheid en omgeving te verminderen:

Minder vlees eten

  • Eet minder vlees. Je hoeft niet meteen volledig vegetarisch of veganistisch te eten. Als iedereen minder vlees consumeert, bereiken we meer dan als een handjevol mensen helemaal geen vlees meer eten. Probeer eens één of twee dagen per week vegetarisch of veganistisch te eten.
  • Kies voor vlees van dieren die op een duurzame manier zijn gehouden. Vraag bijvoorbeeld naar het Beter Leven-keurmerk.
  • Kies voor vlees van dieren die lokaal zijn geproduceerd. Dit vermindert de impact op het milieu.

Bewuster met kleding omgaan

  • Wees bewust van je aankopen. Denk na over wat je nodig hebt en echt gaat dragen.
  • Maak capsule wardrobe met kleding die je daadwerkelijk draagt. Dit helpt je om overzicht te houden en minder te kopen. Het weten van je beste kleuren, pasvorm en stijl helpt hier enorm bij!
  • Koop minder (nieuwe) kleding. Ga vaker tweedehands shoppen of huur kleding.
  • Kies voor duurzame merken. Deze merken gebruiken bijvoorbeeld gerecyclede materialen of produceren op een duurzame manier.

Conclusie

Door bewuste keuzes te maken, kun je een positieve impact hebben op onze gezondheid en omgeving.

Wat ik je wil laten zien, is dat als je begint bij jezelf (waar word ik gelukkig van, waar wordt mijn lijf blij van), dat dat meteen ook de goede keuzes zijn voor het milieu. Een beweging richting duurzaamheid is dus echt een hele fijne investering in jezelf en onze toekomst!