Ben je op zoek naar een heerlijk kleurrijk gerecht? Maak dan eens deze vegan poké bowl, een feestje voor op tafel!

Vegetarische poké bowl met tempeh
Kleurrijke vegan poké bowl met tempeh en veel groente

Vegan poké bowl

Dit is zo’n veelzijdig gerecht, omdat je kan variëren met groente, type koolhydraten en met de saus. Voor deze poké bowl maaltijd salade heb ik gebruik gemaakt van quinoa, maar je kan ook kiezen voor rijst, bulgur of bijvoorbeeld couscous. Wil je liever een low carb variant? Ga dan voor bloemkoolrijst.

Ingrediënten vegan poké bowl

  • 150 gram quinoa

Voor de tempeh

  • 250 gram tempeh
  • frituurpan met frituurvet of een pan met zonnebloemolie
  • 2 eetlepels surinaamse kruiden

Toppings

Pindasaus

  • 50 gram pindasaus

Optioneel

  • handje kiemgroente
Vegetarische poké bowl met tempeh
Kleurrijke vegan poké bowl met tempeh en veel groente

De lekkerste tempeh maken

Wil je de lekkerste tempeh maken? Lees dan zeker even verder. Ik heb er zelf namelijk een tijd mee zitten worstelen, maar inmiddels weet ik hoe je de perfecte tempeh maakt. In eerste instantie wilde ik de tempeh maken in de oven, om de calorieën te beperken, maar daar werd het niet zo lekker knapperig van. En in dit gerecht gaat het ook om de structuur! Daarom zocht ik naar een manier om de tempeh te voorzien van een goede bite. De truc is om deze te frituren en daarna uit te laten lekken op keukenpapier. Deze tip kreeg ik van mijn favoriete ramen restaurant Tokokoro Ramen in Nijmegen. Daarna kun je de tempeh insmeren met surinaamse marinade trafasi of een andere lekkere marinade. Zo krijg je heerlijke, knapperige tempeh die goed op smaak is.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Dressing

Bij een goede poké bowl hoort een lekkere dressing. Dit maakt het gerecht helemaal af! Ik gebruik hier een zoete pindasaus. Al met al een heerlijke vega(n) maaltijd.

Meer inspiratie voor vegetarische bowls

Buddha bowl met pulled seitan en avocado
Dit is een heerlijk gezonde lunch of diner bowl met pulled seitan. Seitan is een gezonde eiwitrijke plantaardige vleesvervanger. Je kunt het gebruiken als alternatief voor pulled chicken of pulled pork. Met avocado en huttenkase maak je deze bowl helemaal af.
Bekijk recept
Vegetarische poké bowl
De poké bowl is een échte hit op instagram. Het is een traditioneel gerecht uit Hawaii, met rijst, heel veel verse groente en vis. Maar vegetarisch is het natuurlijk ook heerlijk! En voor kids maak je er een monkey platter van waarbij iedereen zijn eigen bowl kan vullen. 
Bekijk recept
Eiwitrijke quinoa buddha bowl met ei, huttenkase en sojaboontjes
Op zoek naar een lekker en makkelijke vegetarische buddhabowl? Maak dan deze heerlijke bowl vol groente en eiwitten. Met quinoa, sojaboontjes, ei en huttenkase krijg je meer dan 27 gram eiwitten binnen in één maaltijd. Ideaal voor vegetariers die op hun eiwitinname willen letten.
Bekijk recept
Vegetarische poké bowl met tempeh
Kleurrijke vegan poké bowl met tempeh en veel groente

Kleurrijke vegan poké bowl met tempeh en veel groente

Wil je een lekker, gezond en kleurrijk gerecht op tafel toveren? Maak dan deze vegan poké bowl. De bowl zit vol groente en is lekker voedzaam door de quinoa. De tempeh zorgt voor een lekkere bite en de nodige eiwitten en de Javaanse pindasaus maakt het helemaal af.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 40 minuten
GangHoofdgerecht, Lunch
KeukenHawaiaans, Javaans, Surinaams, Wereld
TrefwoordPoke bowl, Tempeh, Veel groente, Vegan
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 150 gram quinoa

Voor de tempeh

  • 250 gram tempeh
  • frituurpan met frituurvet of een pan met zonneblomolie; ongeveer 2 cm olie
  • 2 eetlepels surinaamse marinade trafasi ik gebruikte deze van Manaw super

Toppings

  • 250 gram sperzieboon
  • 150 gram rode kool
  • 200 gram wortel
  • 1 komkommer
  • 1 bosje radijs
  • 150 gram witte kool
  • 2 stengels bosui
  • 1 handje verse koriander

Pindasaus

  • 50 gram pinda Sambel Trafasie ik gebruikte deze van Manaw super

Optioneel

  • 1 handje kiemgroente

Instructies

Quinoa en tempeh

  • Verwarm de frituurpan, of de zonnebloemolie in een pan goed voor op 175 graden.
  • Kook de quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet apart.
  • Snij de tempeh in driehoekjes van ongeveer 0,5 cm dik en 2-3 cm lang. Bak de tempeh ongeveer 10 minuten in het vet. Laat de tempeh even uitlekken op wat keukenpapier.
  • Bestrijk de tempeh aan beide kanten met de Surinaamse marinade en bestrooi met wat zout.

Toppings

  • Dop de boontjes en kook de boontjes 4 minuten in een pan met kokend water. Giet af en spoel goed af met koud water.
  • Schraap de wortels en was de komkommer en snij julienne met een julienne rasp, of spiraalvormig in een spirellivorm.
  • Was de rode kool en snij in dunne reepjes.
    Snij de bosui in dunne ringen.
  • Was de radijs en verwijder het groen. Snij in dunne plakjes.
  • Verwarm de pinda sambel trafasie in een pan, samen met 40 ml kokend water. Laat kort pruttelen totdat je een mooie saus structuur hebt.
  • Verdeel de quinoa over 4 bowls of borden. Doe ook in de bowl: de sperziebonen, rode kool, ingemaakte witte kool, komkommer, wortel, radijs, bosui en wat blaadjes koriander. Verdeel de tempeh erover en schenk de pindasaus erover.

Optioneel

  • Verdeel optioneel nog wat kiemgroente over de poké bowl.

Kidsproof tips

  • Deze bowl is voor mijn kinderen wat te heftig. Maar als ik alle ingrediënten van de bowl in aparte bakjes op tafel zet en ze zelf hun eigen bowl laat samenstellen, dan gaat het helemaal goed. Dat is dus dé tip om poké bowl te eten met je kids: maak er een monkey platter van met verschillende bakjes en laat je kind zijn eigen bowl samenstellen. 
  • Uiteraard kun je groente uit deze bowl vervangen door andere groente. Voeg bijvoorbeeld paprika en tomaat toe voor je kind en laat de kool en radijs achterwege. Het kan allemaal!