Vegan variant op beef Wellington

Beef Wellington is een echte klassieker om te serveren tijdens de kerstdagen. Eerder maakte ik al eens een vegetarische versie van Beet Wellington en dit jaar ga ik voor een volledig plantaardige variant: een pompoen Wellington.

Vegan kerst recepten

Dit jaar maakte ik twee vegan Foxilicious kerstmenu’s. Ik weet dat de meeste mensen er al moeite mee hebben om één kerstmenu te bedenken, laat staan twee. Maar ik zag dit als een uitdaging! Deze wellington met pompoen is één van de twee hoofdgerechten die ik heb gemaakt. Het vergt misschien even wat voorbereiding, maar het resultaat is fantastisch! Ben je benieuwd naar de andere vegan kerst gerechten? Bekijk de recepten hieronder!

Vegan bietentartaar met edamame puree en tempeh kruimels
Vegan bietentartaar: een ideaal plantaardig voorgerecht voor kerst. Je maakt deze bietentartaar heel eenvoudig zelf met voorgekookte bietjes. De edamame puree en tempeh kruimels maken dit vegan feestje helemaal af en zorgen voor de nodige eiwitten.
Bekijk recept
Vegan rosti scramble
Vegan rosti scramble: het makkelijke en plantaardige alternatief voor rosti rondjes. Rosti scramble kan namelijk niet mislukken, rosti rondjes wel. Je maakt de rosti heel eenvoudig met aardappels en ui. Een perfect bijgerecht voor kerst.
Bekijk recept
Zelfgemaakte vegan aardappelpuree met zwarte knoflook
Vegan aardappelpuree: de lekkerste aardappelpuree maak je gewoon zelf, zonder pakjes en zakjes. Dat is lekker én goedkoop. Deze aardappelpuree is extra lekker van smaak door de zwarte knoflook. Een perfect bijgerecht voor kerst.
Bekijk recept
Hele bloemkool uit de oven
Hele bloemkool uit de oven: een plaatje om te serveren en een genot om te eten. Het staat zo op tafel, want de oven doet het werk!
Bekijk recept
Vegan hoofdgerecht kerst
Vegan pompoen Wellington kerst

Ingrediënten voor pompoen wellington

Pompoen

  • 1 flespompoen
  • olijfolie
  • zout
  • chilivlokken

Spinazie-champignon vulling

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 250 gram (kastanje) champignons
  • 2 theelepels tijm
  • 3 eetlepels donkere balsamico azijn
  • 400 gram spinazie
  • zout
  • peper
  • 40 gram panko
  • Optioneel: 75-100 gram (vegan) feta

Overig

  • 1 rol bladerdeeg 270 gram
  • zout
  • 1 sojamelk voor niet vegan optie: eigeel

Optioneel, om erbij te serveren

  • paddenstoelen – wijnsaus deze saus maak je heel eenvoudig zelf
Vegan hoofdgerecht kerst
Vegan wellington met pompoen kerst
Vegan hoofdgerecht kerst
Vegan wellington met pompoen kerst

Wellington met pompoen voorbereiden

De wellington met pompoen is het lekkerst als je het vers klaar maakt. Je kan het jezelf echter wel heel makkelijk maken door vooraf goed voor te bereiden. De pompoen kun je alvast bakken in de oven en bewaren in een afsluitbare bak in de koelkast. Het spinazie-champignonmengsel maak je ook eenvoudig van tevoren en bewaar je ook in de koelkast. Ter plekke volg je het stappenplan hieronder om je wellington af te maken en in de oven af te bakken.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Hoe rol je een Pompoen Wellington?

As je de stappen hieronder volgt, kan het bijna niet mis gaan!

Wil je het nóg makkelijker maken? Maak de wellington met pompoen dan al helemaal af en bewaar deze in aluminiumfolie in de koelkast. Je warmt de wellington tijdens het kerstdiner alleen nog even 30 minuten op in de oven op 160 graden, afgedekt met wat aluminiumfolie. Dit smaakt wel iets minder vers, maar scheelt je misschien een hoop stress.

Vegan hoofdgerecht kerst
Vegan wellington met pompoen kerst

Vegetarische hoofdgerechten kerst

Het valt niet altijd mee om een lekker vegetarisch hoofdgerecht te maken voor kerst. Zeker niet als je tafelgenoten echte vleeseters zijn. Hieronder deel ik mijn favoriete vegetarische kerst hoofdgerechten die ik ook aan mijn vleesetende familieleden durf te serveren.

Vegan boeuf bourguignon met oesterzwammen
Vegan boeuf bourguignon: de plantaardige versie van een van de grootste kerstklassiekers. De bourguignon maak je met oesterzammen, wortels en kastanje champignons.
Bekijk recept
Kerskrans tulband met gehaktbrood van linzen en pastinaak
Deze kerstkrans is het perfecte vegetarische hoofdgerecht voor kerst. De krans met linzen, paddenstoelen, pastinaak en noten is super smaakvol en ook nog eens gezond. Maak de krans met een tulband bakvorm. Dit recept kun je ook maken met een cakevorm. Ook geschikt voor vleeseters!
Bekijk recept
Pompoenrisotto met burrata
Risotto en pompoen zijn een perfecte combinatie. Voeg daar burrata aan toe en het kan niet meer stuk. Deze vegetarische pompoenrisotto is een absolute aanrader voor de herfst en de winter.
Bekijk recept

Kerstdiner ideeën

Wil je een vegetarisch kerstmenu maken en heb je nog wat inspiratie nodig? Hieronder vind je de lekkerste vegetarische kerst recepten:

Vegan pompoen Wellington

Pompoen Wellington: een vegan twist op de klassieke Beef Wellington. Met dit lekkere recept tover je een prachtig plantaardig gerecht op je kersttafel. De Wellington is gevuld met pompoen, champignons en spinazie.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenFusion
TrefwoordBladerdeeg, Gegrilde pompoen, Kerst, Plantaardig, Vegan, Wellington
Porties6 personen

Ingrediënten

Pompoen

  • 1 pompoen
  • olijfolie
  • zout
  • chilivlokken

Spinazie-champignon vulling

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 250 gram kastanje champignon
  • 2 theelepels tijm
  • 3 eetlepels donkere balsamico azijn
  • 400 gram spinazie
  • zout
  • peper
  • 40 gram panko

Optioneel in de vulling

  • 75-100 gram (vegan) feta

Overig

  • 1 rol bladerdeeg 270 gram
  • zout
  • 1 sojamelk voor niet vegan optie: eigeel

Optioneel, om erbij te serveren

  • paddenstoelen – wijnsaus deze saus maak je heel eenvoudig zelf

Instructies

Pompoen

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een grillplaat met bakpapier klaar.
  • Was de pompoen. Je hoeft de pompoen niet te schillen. Snij de bovenkant en de 'bobbel' onderkant van de pompoen af*.
    *Dit is het stuk waar de pompoenpitten in zitten. Dit stuk gebruiken we niet voor de pompoen Wellington. Je kunt er nog wel een keer soep van maken of gegrilde pompoen.
    Snij de pompoen vervolgens in de lengte doormidden in twee gelijke stukken.
  • Smeer de pompoenhelften in met olijfolie en bestrooi flink met zout en een mespuntje chilivlokken. Leg de pompoen op de bakplaat en bak in 25-30 minuten gaar. Laat de pompoen goed afkoelen.

Spinazie-champignon vulling

  • Snij de ui, knoflook en champignon zeer fijn (tapenade structuur). Dit kan eventueel met de food processor of blender.
  • Verwarm de olijfolie een hapjespan. Bak hierin de champignons, ui , knoflook en de tijm. Roer goed door en voeg de balsamico azijn toe.
    Voeg de spinazie toe en bak ongeveer 10 tot 15 minuten. Breng op smaak met flink wat zout en peper.
    Doe het spinazie-champignon mengsel in een fijn vergiet of een zeef en druk met een spatel het vocht eruit. Roer de panko erdoor. Zet even apart.

Pompoen Wellington

  • Tip: kijk voor het rollen van de Wellington dit filmpje vanaf 2 minuten.
    Leg het bladerdeeg (inclusief het bakpapier) op het aanrecht.
    Meet op hoeveel deeg je nodig hebt. Dit verschilt per pompoen. Leg hiervoor de 2 pompoenhelften naast elkaar in het midden van het deeg. Vouw voorzichtig beide kanten van het deeg over de pompoen. De pompoen moet helemaal bedekt zijn. Onthou hoeveel deeg je overhoudt. Snij het deeg af dat je niet nodig hebt.
    Verdeel de de spinazie-champignon vulling over het bladerdeeg. Laat aan ongeveer 3 cm aan de zijkanten vrij. Deze ruimte heb je nodig om te kunnen vouwen.
    Vegan hoofdgerecht kerst
  • Optioneel: kruimel de (vegan) feta over het spinaziemengsel.
  • Leg de twee pompoen helften met de bolle kant (!) op de spinazie. Duw de 2 helften goed tegen elkaar aan, zodat je 1 lange pompen krijgt.
    Vegan hoofdgerecht kerst
  • Leg nog een laag spinazie op de pompoen.
    Vegan hoofdgerecht kerst
  • Bestrijk de randen van het deeg met de plantaardige melk.
    Vouw voorzichtig beide kanten van het bladerdeeg over de pompoen heen. Vouw de zijkanten voorzichtig dicht. Druk de naden goed aan.
    Vegan hoofdgerecht kerst
  • Rol voorzichtig het deeg om zodat je de naden aan de onderkant hebt.
    Tip: je kunt de Wellington heel handig van tevoren klaarmaken en ter plekke afbakken!
    Vegan hoofdgerecht kerst
  • Optioneel: steek met een uitsteekvormpje sterretjes uit het bladerdeeg wat je nodg over hebt. Plak deze voorzichtig op de bovenkant van de Wellington.
    Vegan hoofdgerecht kerst
  • Bestrijk de Pompoen Wellington met een kwastje met plantaardige melk.
    Vegan hoofdgerecht kerst
  • Bak de Wellington in ongeveer 30-35 minuten goudbruin in de oven.

Optioneel

Serveren

  • Snij de Pompoen Wellington in plakken van ongeveer 2-2,5 cm dik en leg op een bord. Serveer met paddenstoelen – wijnsaus, aardappeltjes en groente of salade.

Kidsproof tips

  • Deze Pompoen Wellington ziet er geweldig uit. De pompoen is lekker zacht en daardoor zeker kidsproof. 
  • De spinazie-champignon vulling kun je eventueel achterwege laten. Of je laat alleen de spinazie, of alleen de champignons achterwege.Â