Vegan variant op beef Wellington
Beef Wellington is een echte klassieker om te serveren tijdens de kerstdagen. Eerder maakte ik al eens een vegetarische versie van Beet Wellington en dit jaar ga ik voor een volledig plantaardige variant: een pompoen Wellington.
Vegan kerst recepten
Dit jaar maakte ik twee vegan Foxilicious kerstmenu’s. Ik weet dat de meeste mensen er al moeite mee hebben om één kerstmenu te bedenken, laat staan twee. Maar ik zag dit als een uitdaging! Deze wellington met pompoen is één van de twee hoofdgerechten die ik heb gemaakt. Het vergt misschien even wat voorbereiding, maar het resultaat is fantastisch! Ben je benieuwd naar de andere vegan kerst gerechten? Bekijk de recepten hieronder!
Ingrediënten voor pompoen wellington
Pompoen
- 1 flespompoen
- olijfolie
- zout
- chilivlokken
Spinazie-champignon vulling
- 2 eetlepels olijfolie
- 1Â ui
- 3 teentjes knoflook
- 250 gram (kastanje) champignons
- 2 theelepels tijm
- 3 eetlepels donkere balsamico azijn
- 400 gram spinazie
- zout
- peper
- 40 gram panko
- Optioneel: 75-100 gram (vegan) feta
Overig
- 1 rol bladerdeeg 270 gram
- zout
- 1 sojamelk voor niet vegan optie: eigeel
Optioneel, om erbij te serveren
- paddenstoelen – wijnsaus deze saus maak je heel eenvoudig zelf
Wellington met pompoen voorbereiden
De wellington met pompoen is het lekkerst als je het vers klaar maakt. Je kan het jezelf echter wel heel makkelijk maken door vooraf goed voor te bereiden. De pompoen kun je alvast bakken in de oven en bewaren in een afsluitbare bak in de koelkast. Het spinazie-champignonmengsel maak je ook eenvoudig van tevoren en bewaar je ook in de koelkast. Ter plekke volg je het stappenplan hieronder om je wellington af te maken en in de oven af te bakken.
Hoe rol je een Pompoen Wellington?
As je de stappen hieronder volgt, kan het bijna niet mis gaan!
Wil je het nóg makkelijker maken? Maak de wellington met pompoen dan al helemaal af en bewaar deze in aluminiumfolie in de koelkast. Je warmt de wellington tijdens het kerstdiner alleen nog even 30 minuten op in de oven op 160 graden, afgedekt met wat aluminiumfolie. Dit smaakt wel iets minder vers, maar scheelt je misschien een hoop stress.
Vegetarische hoofdgerechten kerst
Het valt niet altijd mee om een lekker vegetarisch hoofdgerecht te maken voor kerst. Zeker niet als je tafelgenoten echte vleeseters zijn. Hieronder deel ik mijn favoriete vegetarische kerst hoofdgerechten die ik ook aan mijn vleesetende familieleden durf te serveren.
Kerstdiner ideeën
Wil je een vegetarisch kerstmenu maken en heb je nog wat inspiratie nodig? Hieronder vind je de lekkerste vegetarische kerst recepten:
Vegan pompoen Wellington
Ingrediënten
Pompoen
- 1 pompoen
- olijfolie
- zout
- chilivlokken
Spinazie-champignon vulling
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 250 gram kastanje champignon
- 2 theelepels tijm
- 3 eetlepels donkere balsamico azijn
- 400 gram spinazie
- zout
- peper
- 40 gram panko
Optioneel in de vulling
- 75-100 gram (vegan) feta
Overig
- 1 rol bladerdeeg 270 gram
- zout
- 1 sojamelk voor niet vegan optie: eigeel
Optioneel, om erbij te serveren
- paddenstoelen – wijnsaus deze saus maak je heel eenvoudig zelf
Instructies
Pompoen
- Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een grillplaat met bakpapier klaar.
- Was de pompoen. Je hoeft de pompoen niet te schillen. Snij de bovenkant en de 'bobbel' onderkant van de pompoen af*. *Dit is het stuk waar de pompoenpitten in zitten. Dit stuk gebruiken we niet voor de pompoen Wellington. Je kunt er nog wel een keer soep van maken of gegrilde pompoen.Snij de pompoen vervolgens in de lengte doormidden in twee gelijke stukken.
- Smeer de pompoenhelften in met olijfolie en bestrooi flink met zout en een mespuntje chilivlokken. Leg de pompoen op de bakplaat en bak in 25-30 minuten gaar. Laat de pompoen goed afkoelen.
Spinazie-champignon vulling
- Snij de ui, knoflook en champignon zeer fijn (tapenade structuur). Dit kan eventueel met de food processor of blender.
- Verwarm de olijfolie een hapjespan. Bak hierin de champignons, ui , knoflook en de tijm. Roer goed door en voeg de balsamico azijn toe. Voeg de spinazie toe en bak ongeveer 10 tot 15 minuten. Breng op smaak met flink wat zout en peper. Doe het spinazie-champignon mengsel in een fijn vergiet of een zeef en druk met een spatel het vocht eruit. Roer de panko erdoor. Zet even apart.
Pompoen Wellington
- Tip: kijk voor het rollen van de Wellington dit filmpje vanaf 2 minuten. Leg het bladerdeeg (inclusief het bakpapier) op het aanrecht. Meet op hoeveel deeg je nodig hebt. Dit verschilt per pompoen. Leg hiervoor de 2 pompoenhelften naast elkaar in het midden van het deeg. Vouw voorzichtig beide kanten van het deeg over de pompoen. De pompoen moet helemaal bedekt zijn. Onthou hoeveel deeg je overhoudt. Snij het deeg af dat je niet nodig hebt. Verdeel de de spinazie-champignon vulling over het bladerdeeg. Laat aan ongeveer 3 cm aan de zijkanten vrij. Deze ruimte heb je nodig om te kunnen vouwen.
- Optioneel: kruimel de (vegan) feta over het spinaziemengsel.
- Leg de twee pompoen helften met de bolle kant (!) op de spinazie. Duw de 2 helften goed tegen elkaar aan, zodat je 1 lange pompen krijgt.
- Leg nog een laag spinazie op de pompoen.
- Bestrijk de randen van het deeg met de plantaardige melk. Vouw voorzichtig beide kanten van het bladerdeeg over de pompoen heen. Vouw de zijkanten voorzichtig dicht. Druk de naden goed aan.
- Rol voorzichtig het deeg om zodat je de naden aan de onderkant hebt. Tip: je kunt de Wellington heel handig van tevoren klaarmaken en ter plekke afbakken!
- Optioneel: steek met een uitsteekvormpje sterretjes uit het bladerdeeg wat je nodg over hebt. Plak deze voorzichtig op de bovenkant van de Wellington.
- Bestrijk de Pompoen Wellington met een kwastje met plantaardige melk.
- Bak de Wellington in ongeveer 30-35 minuten goudbruin in de oven.
Optioneel
- Maak intussen de paddenstoelen-wijnsaus om erbij te serveren.
Serveren
- Snij de Pompoen Wellington in plakken van ongeveer 2-2,5 cm dik en leg op een bord. Serveer met paddenstoelen – wijnsaus, aardappeltjes en groente of salade.
Kidsproof tips
- Deze Pompoen Wellington ziet er geweldig uit. De pompoen is lekker zacht en daardoor zeker kidsproof.Â
- De spinazie-champignon vulling kun je eventueel achterwege laten. Of je laat alleen de spinazie, of alleen de champignons achterwege.Â
Review