Ben je op zoek naar een heerlijk kleurrijk gerecht? Maak dan eens deze vegan poké bowl, een feestje voor op tafel!
Vegan poké bowl
Dit is zo’n veelzijdig gerecht, omdat je kan variëren met groente, type koolhydraten en met de saus. Voor deze poké bowl maaltijd salade heb ik gebruik gemaakt van quinoa, maar je kan ook kiezen voor rijst, bulgur of bijvoorbeeld couscous. Wil je liever een low carb variant? Ga dan voor bloemkoolrijst.
Ingrediënten vegan poké bowl
- 150 gram quinoa
Voor de tempeh
- 250 gram tempeh
- frituurpan met frituurvet of een pan met zonnebloemolie
- 2 eetlepels surinaamse kruiden
Toppings
- 250 gram sperziebonen
- 150 gram rode kool
- 200 gram wortel
- komkommer
- bosje radijs
- 150 gram ingemaakte witte kool
- 2 stengels bosui
- handje verse koriander
Pindasaus
- 50 gram pindasaus
Optioneel
- handje kiemgroente
De lekkerste tempeh maken
Wil je de lekkerste tempeh maken? Lees dan zeker even verder. Ik heb er zelf namelijk een tijd mee zitten worstelen, maar inmiddels weet ik hoe je de perfecte tempeh maakt. In eerste instantie wilde ik de tempeh maken in de oven, om de calorieën te beperken, maar daar werd het niet zo lekker knapperig van. En in dit gerecht gaat het ook om de structuur! Daarom zocht ik naar een manier om de tempeh te voorzien van een goede bite. De truc is om deze te frituren en daarna uit te laten lekken op keukenpapier. Deze tip kreeg ik van mijn favoriete ramen restaurant Tokokoro Ramen in Nijmegen. Daarna kun je de tempeh insmeren met surinaamse marinade trafasi of een andere lekkere marinade. Zo krijg je heerlijke, knapperige tempeh die goed op smaak is.
Dressing
Bij een goede poké bowl hoort een lekkere dressing. Dit maakt het gerecht helemaal af! Ik gebruik hier een zoete pindasaus. Al met al een heerlijke vega(n) maaltijd.
Meer inspiratie voor vegetarische bowls
Kleurrijke vegan poké bowl met tempeh en veel groente
Ingrediënten
- 150 gram quinoa
Voor de tempeh
- 250 gram tempeh
- frituurpan met frituurvet of een pan met zonneblomolie; ongeveer 2 cm olie
- 2 eetlepels surinaamse marinade trafasi ik gebruikte deze van Manaw super
Toppings
Pindasaus
- 50 gram pinda Sambel Trafasie ik gebruikte deze van Manaw super
Optioneel
- 1 handje kiemgroente
Instructies
Quinoa en tempeh
- Verwarm de frituurpan, of de zonnebloemolie in een pan goed voor op 175 graden.
- Snij de tempeh in driehoekjes van ongeveer 0,5 cm dik en 2-3 cm lang. Bak de tempeh ongeveer 10 minuten in het vet. Laat de tempeh even uitlekken op wat keukenpapier.
- Bestrijk de tempeh aan beide kanten met de Surinaamse marinade en bestrooi met wat zout.
Toppings
- Dop de boontjes en kook de boontjes 4 minuten in een pan met kokend water. Giet af en spoel goed af met koud water.
- Schraap de wortels en was de komkommer en snij julienne met een julienne rasp, of spiraalvormig in een spirellivorm.
- Was de rode kool en snij in dunne reepjes. Snij de bosui in dunne ringen.
- Was de radijs en verwijder het groen. Snij in dunne plakjes.
- Verwarm de pinda sambel trafasie in een pan, samen met 40 ml kokend water. Laat kort pruttelen totdat je een mooie saus structuur hebt.
- Verdeel de quinoa over 4 bowls of borden. Doe ook in de bowl: de sperziebonen, rode kool, ingemaakte witte kool, komkommer, wortel, radijs, bosui en wat blaadjes koriander. Verdeel de tempeh erover en schenk de pindasaus erover.
Optioneel
- Verdeel optioneel nog wat kiemgroente over de poké bowl.
Kidsproof tips
- Deze bowl is voor mijn kinderen wat te heftig. Maar als ik alle ingrediënten van de bowl in aparte bakjes op tafel zet en ze zelf hun eigen bowl laat samenstellen, dan gaat het helemaal goed. Dat is dus dé tip om poké bowl te eten met je kids: maak er een monkey platter van met verschillende bakjes en laat je kind zijn eigen bowl samenstellen.
- Uiteraard kun je groente uit deze bowl vervangen door andere groente. Voeg bijvoorbeeld paprika en tomaat toe voor je kind en laat de kool en radijs achterwege. Het kan allemaal!
Review