Spaghetti cacio e pepe is een vegetarische Italiaanse pasta klassieker. Het is waarschijnlijk een van de meest simpele Italiaanse gerechten; het bestaat namelijk alleen uit pasta, kaas, zout en peper. Simpeler kan niet toch?

En groente?

De klassieke cacio e pepe bevat geen groente. Serveer er een salade bij of wat gegrilde groente en je hebt alsnog een volwaardige maaltijd. De cacio e pepe die ik hier met je deel bevat wel degelijk groente, namelijk knolselderij! Het leek me een leuke uitdaging om wat veggies in dit groenteloze gerecht te pompen, zonder dat het z’n klassieke smaak verliest. Ik koos voor knolselderij. Dit is een hele neutrale groente met een licht nootachtige smaak. Ik ben er gek op! En ik moet je zeggen… Dit was echt een mega geslaagd experiment! Dusdanig geslaagd dat ik besloot om het recept uit te werken.

Ideaal voor de kids

De knolselderij heb ik geraspt en meegekookt met de spaghetti. De groente zit dus als ware verstopt in het gerecht. Mijn kids hadden het niet door en hebben werkelijk hun vingers afgelikt. Jolijn propte de paste met twee handen tegelijk naar binnen. Super handig dus als je ongemerkt wat groente wilt binnen krijgen bij je kids!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

āœ“ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

āœ“ Makkelijk om te maken

āœ“ Binnen 15-25 minuten op tafel

āœ“ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Hoe bereid je deze Italiaanse klassieker?

Een goede cacio e pepe is heerlijk romig en kazig van smaak. Maar hoe krijg je een romige smaak zonder room, olie of boter? Die romige smaak komt door de vrijgekomen zetmeel tijdens het koken van de pasta. Voor een cacio e pepe kook je de pasta niet in ruimkokend water zoals normaal, maar je zorgt ervoor dat de pasta nĆØt onder water staat. Roer de pasta tijdens het koken een paar keer goed door en zo krijg je de extra zetmelen. Het kookvocht gebruik je vervolgens voor de ‘saus’. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het echt niet, beloofd!

Vegetarische pasta met kaas
Spaghetti cacio e pepe

Spaghetti cacio e pepe met knolselderij

Spaghetti cacio e pepe is een vegetarische Italiaanse pasta klassieker. Het is waarschijnlijk een van de meest simpele Italiaanse gerechten; het bestaat namelijk alleen uit pasta, pecorino (kaas), zout en peper. Simpeler kan niet toch? Ik voegde knolselderij toe aan deze klassieker voor een heerlijke groente twist. Deze pasta cacio e pepe staat binnen 15 minuten op tafel, ideaal!

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaans
TrefwoordCacio e pepe, Kidsproof, Knolselderij, Pasta, Pecorino, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediƫnten

  • 500 gram knolselderij ongeveer 1 kleine of een halve grote
  • 320 gram spaghetti
  • 200 gram pecorino kaas
  • zwarte peper
  • zout

Instructies

  • Schil de knolselderij en rasp in de keukenmachine of met een handrasp in dunne slierten.
  • Breng een pan met water aan de kook. Voeg de spaghetti en knolselderij toe en giet het water af zodat de spaghetti en knolselderij net onder water staan (niet te veel water dus, op deze manier komt er meer zetmeel vrij en daar wordt het sausje straks lekker romig van). Voeg zout toe naar smaak en kook de pasta al dente. Giet de pasta en knolselderij af en bewaar het kookvocht.
  • Rasp intussen de pecorino.
  • Verwarm 4 soeplepels kookvocht in een pan. Roer de pecorino erdoor totdat de kaas gesmolten is. Zet het vuur uit en roer de spaghetti met knolselderij er doorheen. Bestrooi flink met wat zwarte peper en garneer met wat pecorino. Klaar is je cacio e pepe!
  • Serveer met een salade om nog wat extra groente binnen te krijgen en te voldoen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente.

Kidsproof tips

  • Deze pasta met verstopte groente is hĆ©t ideale gerecht voor kinderen. De meeste kids zijn gek op pasta en kaas. De knolselderij is niet zichtbaar, dus een perfect kidsproof recept.
  • Ik maakte deze pasta met spaghetti, maar je kunt natuurlijk ook andere pastasoorten gebruiken. Mijn kids vinden spaghetti heel leuk om te eten, maar het wordt wel echt een enorme bende. Bij fusili blijft het altijd wat netter aan tafel (al eten mijn kids sowieso niet echt netjes)…