Vegetarische ratatouille: een klassiek Frans recept
Vandaag eens geen hip modern vegetarisch gerecht, maar een ware vegetarische klassieker uit Frankrijk: de ratatouille. Weer een mooi bewijs dat lekker vegetarisch eten niet ingewikkeld hoeft te zijn! Ratatouille betekent letterlijk ‘allegaartje’, en dat is eigenlijk ook precies wat dit gerecht is. Een allegaartje van verschillende groente, op smaak gemaakt met Provençaalse kruiden.
Provencaalse kruiden zelf maken
De Provençaalse kruiden verwijzen naar de Provence, een streek in Frankrijk. Provençaalse kruiden kun je tegenwoordig gewoon in de supermarkt kopen Mocht je in de mood zijn, dan kun je de Provençaalse kruidenmix ook heel makkelijk zelf maken! De mix bestaat uit:
- 2 theelepels gedroogde tijm.
- 2 theelepels gedroogd bonenkruid.
- 2 theelepels gedroogde marjolein.
- 1 theelepel gedroogde oregano.
- 2 theelepels gedroogde salie.
Ratatouille: de basis groente
De 3 basisgroente van ratatouille zijn van oorsprong: aubergine, tomaat en paprika. Daarnaast zie je vaak variaties met courgette voorbij komen. Ik vind courgette zelf ook een heerlijke groente, dus die heb ik ook aan het recept toegevoegd.
Voor de tomaten adviseer ik om te gaan voor verse tomaten. Die zijn namelijk heerlijk zoet van smaak en dat geeft het gerecht weer net wat extra’s. Bij gebrek aan tijd, zin of lekkere tomaten kun je altijd nog een blik open trekken. Niks mis mee hoor, maar vers smaakt toch net wat lekkerder!
Aubergine behandelen met zout
Ik heb van een Italiaanse nonna geleerd om aubergine te behandelen met zout voordat je het in de pan doet. Hierdoor trekt het vocht uit de aubergine en wordt de aubergine veel sappiger en minder stug van structuur als je het bakt. Volgens het traditionele ratatouille recept is dit niet nodig, maar ik vind het zelf veel lekkerder, dus ik heb dat bij mijn recept wel gedaan.
Ratatouille met zout behandelen doe je als volgt: Snij de aubergine in stukjes en leg de stukjes in een groot vergiet, of op een bakrek bedekt met keukenpapier of theedoek. Bestrooi met flink wat zout en het zout 15 minuten intrekken. Je kunt de aubergine eventueel ook een hele nacht laten trekken. Hoe langer, hoe meer vocht eruit komt en hoe sappiger de aubergine wordt. Dep de aubergines vervolgens droog met keukenpapier of een theedoek.
Fan van aubergine? Dan kan ik je onderstaande recepten ook zeker aanraden!
Wat eet je bij ratatouille?
Tsja, dat kan eigenlijk van alles zijn. Ik maak mijn vegetarische ratatouille vaak met rijst. Ik weet eigenlijk niet waarom. Volgens mij aten wij dat vroeger thuis zo en ik vind het heerlijk. De Franse soldaten eten ratatouille vaak op stokbrood. Italianen zijn ook bekend met ratatouille en eten het ook wel met polenta. Pasta is ook heerlijk met ratatouille. Kortom; oneindig veel mogelijkheden!
Ratatouille warm of koud eten?
Ratatouille kun je zowel warm, als koud eten. ‘s Winters vind ik warme ratatouille het lekkerst en in de zomer eet ik het liever lauw of koud. Ratatouille is trouwens ideaal om te meal preppen! Je maakt dit gerecht heel makkelijk een dag of twee dagen van tevoren klaar en kunt het prima bewaren. Sterker nog, dit is zo’n gerecht waar de smaken nog wat beter in de groente trekken, dus perfect om van tevoren te bereiden!
Ratatouille als perfect camping recept
Tot slot nog de tip om dit gerecht ook eens op de camping te koken! Het is een eenpansgerecht en dat maakt het dus ideaal voor de camping. Mijn moeder maakte op vakantie vaak haar ratatouille versie en dat was echt perfect op de camping. Je hebt maar één pan nodig en de groente zijn in bijna elk land wel verkrijgbaar.
Meer ratatouille recepten
Hou je van ratatouille? Probeer dan ook eens mijn ratatouille soep of mijn ratatouille met groente uit de oven, ook een aanrader!
Vegetarische ratatouille met veel groente
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 aubergine
- 1 paprika
- 1 courgette
- 750 gram cherry tomaten
- 2 theelepels gedroogde provençaalse kruiden
- zout
- peper
Instructies
- Was de groente. Snij de aubergine in blokjes en bestrooi met wat zout. Snij de overige groente in blokjes en snij de ui en knoflook fijn.
- Bak de ui en knoflook in een flinke scheut olijfolie in een hapjespan. Voeg na een paar minuten de paprika en courgette toe en roer goed door.
- Dep intussen het vrijgekomen vocht van de aubergine met een stuk keukenpapier. Voeg na ongeveer 4 minuten bakken de aubergine toe aan de rest van de groente. Bak alle groente gaar in ongeveer 5 minuten. Voeg nu de cherrytomaten (in z'n geheel) toe. Doe een deksel op de pan en laat nog even 5 minuten smoren.
- Breng op smaak met de provençaalse kruiden en eventueel zout en peper.
Kidsproof tips
- Ratatouille is een gerecht met veel groente en je ziet ze ook nog eens goed zitten. Niet per se het slimste gerecht voor kinderen zou je denken… Maar als je de groente lekker doorbakt, worden ze zacht en dat eet al makkelijker.
- Mijn dochter van 1 is gek op gebakken groente. Ze kan dit makkelijk met haar handen eten en dat maakt het weer leuk.
- Qua groente kun je er nog voor kiezen om te variëren. Zo kun je de aubergine bijvoorbeeld vervangen door champignons of extra paprika.
Review