Vegetarische ratatouille: een klassiek Frans recept

Vandaag eens geen hip modern vegetarisch gerecht, maar een ware vegetarische klassieker uit Frankrijk: de ratatouille. Weer een mooi bewijs dat lekker vegetarisch eten niet ingewikkeld hoeft te zijn! Ratatouille betekent letterlijk ‘allegaartje’, en dat is eigenlijk ook precies wat dit gerecht is. Een allegaartje van verschillende groente, op smaak gemaakt met Provençaalse kruiden.

Vegetarische Franse groente stoof
Ratatouille

Provencaalse kruiden zelf maken

De Provençaalse kruiden verwijzen naar de Provence, een streek in Frankrijk. Provençaalse kruiden kun je tegenwoordig gewoon in de supermarkt kopen Mocht je in de mood zijn, dan kun je de Provençaalse kruidenmix ook heel makkelijk zelf maken! De mix bestaat uit:

  • 2 theelepels gedroogde tijm.
  • 2 theelepels gedroogd bonenkruid.
  • 2 theelepels gedroogde marjolein.
  • 1 theelepel gedroogde oregano.
  • 2 theelepels gedroogde salie.

Ratatouille: de basis groente

De 3 basisgroente van ratatouille zijn van oorsprong: aubergine, tomaat en paprika. Daarnaast zie je vaak variaties met courgette voorbij komen. Ik vind courgette zelf ook een heerlijke groente, dus die heb ik ook aan het recept toegevoegd.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Voor de tomaten adviseer ik om te gaan voor verse tomaten. Die zijn namelijk heerlijk zoet van smaak en dat geeft het gerecht weer net wat extra’s. Bij gebrek aan tijd, zin of lekkere tomaten kun je altijd nog een blik open trekken. Niks mis mee hoor, maar vers smaakt toch net wat lekkerder!

Aubergine behandelen met zout

Ik heb van een Italiaanse nonna geleerd om aubergine te behandelen met zout voordat je het in de pan doet. Hierdoor trekt het vocht uit de aubergine en wordt de aubergine veel sappiger en minder stug van structuur als je het bakt. Volgens het traditionele ratatouille recept is dit niet nodig, maar ik vind het zelf veel lekkerder, dus ik heb dat bij mijn recept wel gedaan.
Ratatouille met zout behandelen doe je als volgt: Snij de aubergine in stukjes en leg de stukjes in een groot vergiet, of op een bakrek bedekt met keukenpapier of theedoek. Bestrooi met flink wat zout en het zout 15 minuten intrekken. Je kunt de aubergine eventueel ook een hele nacht laten trekken. Hoe langer, hoe meer vocht eruit komt en hoe sappiger de aubergine wordt. Dep de aubergines vervolgens droog met keukenpapier of een theedoek.

Fan van aubergine? Dan kan ik je onderstaande recepten ook zeker aanraden!

Gegrilde aubergine met bulgur en linzen
Deze gevulde aubergine met bulgur en linzen is absoluut een fantastisch smaakbommetje. De aubergines zijn heerlijk mals en smeuiig en de vulling van bulgur, tomaat en linzen maakt het helemaal af. Een heerlijk plantaardig gerecht waarin je vlees absoluut niet mist. Leuk voor als je je tafelgenoten wilt verrassen!
Bekijk recept
Traditionele melanzane Parmigiana
Deze melanzane Parmigiana is een heerlijke vegetarische ovenschotel met aubergines, tomaten en mozzarella. Het kost even wat tijd om te bereiden, maar het is absoluut de moeite waard! Een gezonde variant op lasagne. Kinderen vinden dit vaak ook erg lekker. 
Bekijk recept
Pasta alla Norma
Vegetarische pasta alla Norma: deze Siciliaanse klassieker is één van de meest pure en lekkerste pasta's die er zijn! Het recept heb ik geleerd van een Italiaanse nonna. De kern ingrediënten van pasta alla Norma zijn aubergine en tomaten. Hier tover je super lekker vegetarisch comfort food mee op tafel.
Bekijk recept

Wat eet je bij ratatouille?

Tsja, dat kan eigenlijk van alles zijn. Ik maak mijn vegetarische ratatouille vaak met rijst. Ik weet eigenlijk niet waarom. Volgens mij aten wij dat vroeger thuis zo en ik vind het heerlijk. De Franse soldaten eten ratatouille vaak op stokbrood. Italianen zijn ook bekend met ratatouille en eten het ook wel met polenta. Pasta is ook heerlijk met ratatouille. Kortom; oneindig veel mogelijkheden!

Ratatouille warm of koud eten?

Ratatouille kun je zowel warm, als koud eten. ‘s Winters vind ik warme ratatouille het lekkerst en in de zomer eet ik het liever lauw of koud. Ratatouille is trouwens ideaal om te meal preppen! Je maakt dit gerecht heel makkelijk een dag of twee dagen van tevoren klaar en kunt het prima bewaren. Sterker nog, dit is zo’n gerecht waar de smaken nog wat beter in de groente trekken, dus perfect om van tevoren te bereiden!

Ratatouille als perfect camping recept

Tot slot nog de tip om dit gerecht ook eens op de camping te koken! Het is een eenpansgerecht en dat maakt het dus ideaal voor de camping. Mijn moeder maakte op vakantie vaak haar ratatouille versie en dat was echt perfect op de camping. Je hebt maar één pan nodig en de groente zijn in bijna elk land wel verkrijgbaar.

Meer ratatouille recepten

Hou je van ratatouille? Probeer dan ook eens mijn ratatouille soep of mijn ratatouille met groente uit de oven, ook een aanrader!

Ratatouille tray bake met orzo
Deze ratatouille bakplaat is ideaal om restjes groente op te maken. De groente grill je in de oven. Daarna is het lekker om de groente nog een paar minuten te laten sudderen in de pan, zodat de smaken lekker intrekken. Een makkelijke en super smaakvolle vegetarische maaltijd.
Bekijk recept
Ratatouille soep
Ratatouille is een heel handig en lekker recept als je restjes groente in huis hebt. Maar wist je dat je er ook soep van kunt maken? Dit is super makkelijk om te maken en heel erg smaakvol! De soep is goed gevuld met veel groente.
Bekijk recept

Vegetarische ratatouille met veel groente

Ratatouille is een Franse groentenstoof uit de Provence. Een vegetarisch eenpansgerecht dat heel makkelijk is om te maken en heerlijk op smaak is door de onmisbare provençaalse kruiden.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
GangBijgerecht, Hoofdgerecht, Voorgerecht
KeukenFrans, Fusion
TrefwoordKidsproof, Ratatouille, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 aubergine
  • 1 paprika
  • 1 courgette
  • 750 gram cherry tomaten
  • 2 theelepels gedroogde provençaalse kruiden
  • zout
  • peper

Instructies

  • Was de groente. Snij de aubergine in blokjes en bestrooi met wat zout. Snij de overige groente in blokjes en snij de ui en knoflook fijn.
  • Bak de ui en knoflook in een flinke scheut olijfolie in een hapjespan. Voeg na een paar minuten de paprika en courgette toe en roer goed door.
  • Dep intussen het vrijgekomen vocht van de aubergine met een stuk keukenpapier. Voeg na ongeveer 4 minuten bakken de aubergine toe aan de rest van de groente. Bak alle groente gaar in ongeveer 5 minuten. Voeg nu de cherrytomaten (in z'n geheel) toe. Doe een deksel op de pan en laat nog even 5 minuten smoren.
  • Breng op smaak met de provençaalse kruiden en eventueel zout en peper.

Kidsproof tips

  • Ratatouille is een gerecht met veel groente en je ziet ze ook nog eens goed zitten. Niet per se het slimste gerecht voor kinderen zou je denken… Maar als je de groente lekker doorbakt, worden ze zacht en dat eet al makkelijker. 
  • Mijn dochter van 1 is gek op gebakken groente. Ze kan dit makkelijk met haar handen eten en dat maakt het weer leuk. 
  • Qua groente kun je er nog voor kiezen om te variëren. Zo kun je de aubergine bijvoorbeeld vervangen door champignons of extra paprika.