Favoriet risotto recept
Laat ik er maar geen doekjes om winden: ik ben gek op risotto! Wat mij betreft eet ik iedere avond risotto. Deze pompoen risotto is één van mijn meest favoriete risotto’s allertijden.
Risotto met pompoen: het perfecte comfort food
Risotto en pompoen zijn een match made in heaven! Risotto is van nature al heerlijk smeuïg en romig van smaak. Als ik de Italianen moet geloven, komt dat doordat er tijdens het roeren in de risotto zetmeel vrijkomt uit de rijstkorrels. Tel hier de romige smaak van oven gegrilde pompoen en een goed glas Chardonnay bij op en je hebt de perfecte combi! Het glas wijn moet je misschien even achterwege laten voor je kids, maar verder is dit echt een super kidsproof gerecht! Kortom: met dit vegetarische recept maak jij je gezin heel erg blij!
Pompoen is een echte herfstgroente
In september begint het bij mij al te kriebelen. Want ik weet: eind van de maand komen de eerste pompoenen van het land. En daar kan ik echt naar uit kijken. Als de zomer voorbij is en het weer wat guurder wordt, dan vind ik het heerlijk om pompoen te eten. Het is heel lekker romig en super veelzijdig. Pompoen is het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt. Maar het liefst kook je pompoen in de maanden oktober, november en december. Dan komen ze namelijk vers van het land. En dat is het meest duurzaam; voor het milieu én voor de portemonnee.
Hoe maak je risotto met pompoen?
Deze pompoen risotto is heel gemakkelijk om te maken. Je hoeft niet eens de pompoen te schillen. Was de pompoen goed, snij doormidden en verwijder de pitten. Snij vervolgens in blokjes. Doe op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met olijfolie, zout en chilivlokken en bak 20 minuten in de oven.
Bereid intussen de risotto volgens de ‘standaard’ risotto werkwijze. Bak de risottorijst kort glazig in wat boter en olijfolie. Blus af met witte wijn en laat dit inkoken. Schenk vervolgens steeds wat groente bouillon bij de risotto en laat dit inkoken. Herhaal dit net zo lang tot je risottorijst al dente is. Roer de pompoenblokjes erdoor en klaar is je heerlijke pompoen risotto!
Hoe maak je pompoen risotto veganistisch?
Deze pompoen risotto is vegetarisch. Er zit geen vlees in verwerkt, maar wel roomboter en Parmezaanse kaas. Echter, als je plantaardig eet, dan kun je dit recept met een paar kleine aanpassingen maken. Vervang de roomboter door een plantaardige boter. En vervang de Parmezaanse kaas door een plantaardige geraspte kaas, of een paar eetlepels edelgistvlokken.
Meer vegetarische recepten met pompoen
Pompoen is een ontzettend veelzijdige groente. Het is heerlijk in risotto, maar je kunt er ook fantastische wraps mee maken. Of een lekkere pasta met gegrilde pompoen. Curry met pompoen is ook altijd een goed idee, of een lekker winters stoofpotje. Een buddha bowl met gegrilde pompoen kan ik ook van harte aanbevelen.
Meer vegetarische risotto recepten
Ben jij net als ik een echte risotto liefhebber? Probeer dan ook eens één van mijn andere risotto gerechten. Ik heb ook mijn favoriete risotto recepten voor je op een rij gezet. De pompoen risotto staat er uiteraard tussen, maar ook een bieten risotto, een risotto met spinazie en een super verrassende risotto met spruitjes. Op zoek naar een leuke twist op dit recept? Heerlijke Happen voegde kastanje champignons toe aan dit recept. Bekijk haar versie op de website van Heerlijke Happen.
Welke ingredienten heb je nodig voor pompoen risotto?
Ook zo’n trek gekregen van deze risotto? Haal de volgende ingredienten in huis om de risotto zelf te maken:
Gegrilde pompoen
- 1 kleine pompoen flespompoen of ronde pompoen, kan allebei
- 0,5 theelepel kaneel
- 0,5 theelepel chilivlokken alternatief: snufje chilipoeder
- olijfolie
Salieboter
- 75 gram roomboter
- 1 handje verse salieblaadjes
Risotto
- 1 ui
- 320 gram risottorijst
- 100 ml droge witte wijn
- 3 blokjes groenten bouillon +1,5 liter water
- 75 gram Parmezaanse kaas
- zout
- peper
Om te garneren
- 1 handje amandelschaafsel
De lekkerste pompoenrisotto
Ingrediënten
Gegrilde pompoen
- 1 kleine pompoen flespompoen of ronde pompoen, kan allebei
- 0,5 theelepel kaneel
- 0,5 theelepel chilivlokken alternatief: snufje chilipoeder
- 2 eetlepels olijfolie
Risotto
- 25 gram roomboter of plantaardig alternatief
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui
- 320 gram risottorijst
- 100 ml droge witte wijn
- 3 blokjes groenten bouillon +1,5 liter water
- 75 gram Parmezaanse kaas of plantaardig alternatief
- zout
- peper
Salieboter
- 75 gram roomboter of plantaardig alternatief
- 1 handje verse salieblaadjes
Om te garneren
- 1 handje amandelschaafsel
Instructies
Gegrilde pompoen
- Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een bakplaat met bakpapier klaar.
- Was de pompoen goed. Halveer de pompoen en verwijder de zaden en de draderige binnenkant van de pompoen. Snij de pompoen in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm. Als je de pompoen goed wast, hoef je deze niet te schillen, dit scheelt een hoop werk! Leg de pompoenstukjes op de bakplaat en besprenkel met olijfolie, kaneel, chilivlokken en zout. Grill de pompoen in 15-20 minuten gaar in de oven. De pompoen is goed als ie zacht is.
Risotto
- Verwarm een hapjespan op het vuur. Voeg de boter en olijfolie voor de risotto toe. Snij de ui fijn en bak deze ongeveer 2 minuten. Voeg dan de risottorijst toe. Roer goed door en bak de risotto ongeveer 1-2 minuten mee met de ui totdat deze glazig oogt. Blus af met de witte wijn en blijf goed roeren.
- Zet je pan nu wat lager, op middelhoog vuur. Als je wijn verdampt is, giet je wat bouillon bij de rijst totdat deze net onder water staat. Roer de rijst goed door en laat de bouillon opnemen door de rijst. Als de rijst weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon net zo lang totdat de rijstkorrels gaar zijn. De rijst mag een lichte bite hebben. Dit duurt meestal zo’n 20-30 minuten. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je rijst gaar is.
Salieboter en amandelschaafsel
- Braad in de tussentijd de rest van de roomboter kort in een steelpan en voeg de salieblaadjes toe. Bak de salie een paar minuten mee. Laat de boter niet zwart / donkerbruin worden! Na 2-3 minuten is je salieboter klaar. Haal de salieblaadjes uit de boter.
- Grill de amandelschaafsel in een pan totdat deze mooi goudbruin kleurt.
- Als de risotto gaar is, voeg je de pompoen toe, samen met de helft van de geraspte Parmezaanse kaas. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Garneer de pompoenrisotto met de rest van de Parmezaanse kaas, de amandelschaafsel en de salieboter.
Kidsproof tips
- Deze risotto is erg kindvriendelijk. Het is zacht en romig van smaak. Je kunt er voor kiezen om de wijn achterwege te laten als je voor kinderen kookt. Deze verdampt grotendeels tijdens het koken, maar nooit helemaal. De wijn kun je vervangen door groente bouillon.
- Laat eventueel de chilipeper achterwege als je kids niet van pittig eten houden.
- Maak de risotto nog kindvriendelijker door de pompoen te pureren nadat je deze hebt gegrild en je risotto krijgt een prachtig oranje kleurtje, zonder stukjes!
Review