Risotto recept
Risotto is met stip mijn lievelingsgerecht. In allerlei soorten en smaken; met pompoen, spinazie, appel en gorgonzola, sperziebonen, koolrabi. Heerlijk! Omdat risotto behoorlijk koolhydraatrijk is en snel vult, wilde ik eens iets anders proberen. En zo ontstond deze quinotto.
Wat is quinotto?
Quinotto is een risotto, bereid met quinoa. Of een quinoa, bereid op de risottowijze. Dit houdt in dat je steeds beetjes bouillon toevoegt totdat het is opgenomen In het kader van verwachting management: quinotto is heerlijk, maar niet zo smeuïg als een echte risotto. Hou je van iets smeuïger? Voeg dan wat roomboter of creme fraiche toe aan het eind. Minder gezond, wel heel lekker. Vind je het idee van quinoa in risotto interessant? Probeer dan ook eens dit recept met spinazie.
Herfst en winter seizoen recept
Dit creatieve risotto recept is een perfect herfst of winter recept. Knolselderij is in het seizoen van augustus tot maart. Het heeft een nootachtige smaak, wat perfect tot z’n recht komt in dit gerecht. Zeker in combinatie met de paddenstoelen.
Vegetarische risotto recepten
Risotto is ontzettend lekker om te maken. Je hebt een beetje geduld nodig, omdat de rijst wat langzamer gaart dan wanneer je het gewoon zou koken. Maar het resultaat is absoluut de moeite waard. Het wordt namelijk heerlijk smeuïg en neemt zo lekker de smaken van de bouillon op. Ik heb al mijn vegetarische risotto recepten verzameld op een aparte pagina.
Meer recepten met knolselderij
Ben je gek op knolselderij? Dan vind je het vast leuk om meer lekkere receptinspiratie met knolselderij te vinden.
Quinotto met knolselderij en paddenstoelen
Ingrediënten
- olijfolie
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 200 gram paddenstoel
- 250 gram kastanje champignon
- 1 kleine knolselderij 300-500 gram
- 300 gram quinoa
- 100 ml witte wijn
- 1 liter paddenstoelen bouillon
- 75 gram Parmezaanse kaas
- een paar takjes verse rozemarijn
- zout
- peper
Optioneel voor Parmezaanse kaaskoekjes
- 75 gram Parmezaanse kaas, geraspt
Instructies
- Schil de ui en knoflook en snij fijn. Verwarm een scheut olijfolie in een hapjespan en bak hierin de ui en knokflook voor 2 minuten. Zet het vuur niet te hoog, want dan verbrandt de knoflook.
- Snij de paddenstoelen in parten of plakjes.
- Voeg de paddenstoelen toe aan de ui en bak 2 minuten mee.
- Schil de knolselderij. Verwijder de 'harige' stukjes en snij de knolselderij in dobbelsteenblokjes van ongeveer 1×1 cm.
- Voeg nu de knolselderijblokjes toe in de pan en bak 2 minuten mee.
- Voeg de quinoa toe en blus af met de witte wijn. Als de wijn is opgenomen, voeg dan de paddenstoelen bouillon toe, totdat de quinoa en groente net onder water staat. Zet het vuur middelhoog en roer af en toe door. Als de bouillon is opgenomen, voeg je weer nieuwe bouillon toe, net zo lang totdat de quinoa en de knolselderij gaar zijn. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten.
- Hak de rozemarijn fijn en breng de quinoa op smaak met de rozemarijn, zout en peper. Roer de Parmezaanse kaas erdoor en je quinotto is klaar.
Optioneel: Parmezaanse kaaskoekjes
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
- Leg 75 gram Parmezaanse kaas op het bakpapier en maak er een mooie vorm van (vierkant, driehoek, rond, maakt niet uit, als de kaas maar aaneengesloten naast elkaar ligt. Schuif de bakplaat 5-6minuten in de oven zodat de kaas mooi gesmolten is. Pas op dat de kaas niet aanbrandt. Haal de bakplaat uit de oven en laat even afkoelen. Daarna kun je de kaaskoek in stukken breken.
Kidsproof tips
- Dit was bij mij zo’n gevalletje van; ik heb hier zelf zin in, de kids zullen het wel niks vinden. Tot mijn verrassing vonden ze het allebei heel erg lekker! Zo zie je maar dat het goed is om af en toe wat nieuwe dingen voor te schotelen.Â
- Je kunt de knolselderij eventueel pureren. Kook de knolselderij in een aparte pan gaar. Giet af en bewaar een beetje kookvocht. Pureer tot een egale puree. Voeg een klein beetje kookvocht toe en pureer tot een puree. Roer de puree aan het einde door de quinoa.Â
- De paddenstoelen kun je vervangen door gewone champignons of kastanje champignons.Â
Review