Risotto recept

Risotto is met stip mijn lievelingsgerecht. In allerlei soorten en smaken; met pompoen, spinazie, appel en gorgonzola, sperziebonen, koolrabi. Heerlijk! Omdat risotto behoorlijk koolhydraatrijk is en snel vult, wilde ik eens iets anders proberen. En zo ontstond deze quinotto.

Wat is quinotto?

Quinotto is een risotto, bereid met quinoa. Of een quinoa, bereid op de risottowijze. Dit houdt in dat je steeds beetjes bouillon toevoegt totdat het is opgenomen In het kader van verwachting management: quinotto is heerlijk, maar niet zo smeuïg als een echte risotto. Hou je van iets smeuïger? Voeg dan wat roomboter of creme fraiche toe aan het eind. Minder gezond, wel heel lekker. Vind je het idee van quinoa in risotto interessant? Probeer dan ook eens dit recept met spinazie.

Herfst en winter seizoen recept

Dit creatieve risotto recept is een perfect herfst of winter recept. Knolselderij is in het seizoen van augustus tot maart. Het heeft een nootachtige smaak, wat perfect tot z’n recht komt in dit gerecht. Zeker in combinatie met de paddenstoelen.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Vegetarische risotto recepten

Risotto is ontzettend lekker om te maken. Je hebt een beetje geduld nodig, omdat de rijst wat langzamer gaart dan wanneer je het gewoon zou koken. Maar het resultaat is absoluut de moeite waard. Het wordt namelijk heerlijk smeuïg en neemt zo lekker de smaken van de bouillon op. Ik heb al mijn vegetarische risotto recepten verzameld op een aparte pagina.

Pompoenrisotto met burrata
Risotto en pompoen zijn een perfecte combinatie. Voeg daar burrata aan toe en het kan niet meer stuk. Deze vegetarische pompoenrisotto is een absolute aanrader voor de herfst en de winter.
Bekijk recept
Risotto met gegrilde paprika
Een heerlijk vegetarische risotto met gegrilde paprika en buffel mozzarella. Makkelijk om te maken en super smaakvol.
Bekijk recept
Risotto alla milanese
Risotto milanese is een van de bekendste Italiaanse risotto's. En ook meteen één van de meest pure risotto's. Het heeft maar weinig ingrediënten. Less is more gaat echt op in dit traditionele Italiaanse gerecht. Deze vegetarische risotto staat binnen een half uur op tafel. Lekker met een salade.
Bekijk recept

Meer recepten met knolselderij

Ben je gek op knolselderij? Dan vind je het vast leuk om meer lekkere receptinspiratie met knolselderij te vinden.

Vegetarische kapsalon met shoarma van knolselderij en big mac saus
Deze vegetarische kapsalon is een absolute guilty pleasure. De shoarma is vervangen door knolselderij met shoarmakruiden. Hier komen heerlijk knapperige ovengebakken frietjes bij en een big mac saus! Hier zeg je geen nee tegen!
Bekijk recept
Spaghetti cacio e pepe met knolselderij
Spaghetti cacio e pepe is een vegetarische Italiaanse pasta klassieker. Het is waarschijnlijk een van de meest simpele Italiaanse gerechten; het bestaat namelijk alleen uit pasta, pecorino (kaas), zout en peper. Simpeler kan niet toch? Ik voegde knolselderij toe aan deze klassieker voor een heerlijke groente twist. Deze pasta cacio e pepe staat binnen 15 minuten op tafel, ideaal!

Bekijk recept
Romige en zachte knolselderijsoep
Deze vegetarische knolselderijsoep is een ode aan de vergeten groente. Hij is makkelijk om te maken en romig en zacht van smaak. Een lekkere winterse soep voor lunch of diner. 
Bekijk recept
Risotto van quinoa vegetarisch
Quinotto met knolselderij en paddenstoelen

Quinotto met knolselderij en paddenstoelen

Quinotto met knolselderij en paddenstoelen. Ben je gek op risotto en wil je weer eens wat nieuws en gezonders proberen? Dan is deze quinotto iets voor jou. Quinoa bevat veel vezels en is eiwitrijk en daardoor een gezonde keuze. Een heerlijke herfst / winter risotto.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenFusion, Italiaans
TrefwoordKidsproof, Knolselderij, Paddenstoelen, Quinoa, Risotto, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram paddenstoel
  • 250 gram kastanje champignon
  • 1 kleine knolselderij 300-500 gram
  • 300 gram quinoa
  • 100 ml witte wijn
  • 1 liter paddenstoelen bouillon
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • een paar takjes verse rozemarijn
  • zout
  • peper

Optioneel voor Parmezaanse kaaskoekjes

  • 75 gram Parmezaanse kaas, geraspt

Instructies

  • Schil de ui en knoflook en snij fijn.
    Verwarm een scheut olijfolie in een hapjespan en bak hierin de ui en knokflook voor 2 minuten. Zet het vuur niet te hoog, want dan verbrandt de knoflook.
  • Snij de paddenstoelen in parten of plakjes.
  • Voeg de paddenstoelen toe aan de ui en bak 2 minuten mee.
  • Schil de knolselderij. Verwijder de 'harige' stukjes en snij de knolselderij in dobbelsteenblokjes van ongeveer 1×1 cm.
  • Voeg nu de knolselderijblokjes toe in de pan en bak 2 minuten mee.
  • Voeg de quinoa toe en blus af met de witte wijn.
    Als de wijn is opgenomen, voeg dan de paddenstoelen bouillon toe, totdat de quinoa en groente net onder water staat. Zet het vuur middelhoog en roer af en toe door.
    Als de bouillon is opgenomen, voeg je weer nieuwe bouillon toe, net zo lang totdat de quinoa en de knolselderij gaar zijn. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten.
  • Hak de rozemarijn fijn en breng de quinoa op smaak met de rozemarijn, zout en peper. Roer de Parmezaanse kaas erdoor en je quinotto is klaar.

Optioneel: Parmezaanse kaaskoekjes

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Leg 75 gram Parmezaanse kaas op het bakpapier en maak er een mooie vorm van (vierkant, driehoek, rond, maakt niet uit, als de kaas maar aaneengesloten naast elkaar ligt.
    Schuif de bakplaat 5-6minuten in de oven zodat de kaas mooi gesmolten is. Pas op dat de kaas niet aanbrandt.
    Haal de bakplaat uit de oven en laat even afkoelen. Daarna kun je de kaaskoek in stukken breken.

Kidsproof tips

  • Dit was bij mij zo’n gevalletje van; ik heb hier zelf zin in, de kids zullen het wel niks vinden. Tot mijn verrassing vonden ze het allebei heel erg lekker! Zo zie je maar dat het goed is om af en toe wat nieuwe dingen voor te schotelen. 
  • Je kunt de knolselderij eventueel pureren. Kook de knolselderij in een aparte pan gaar. Giet af en bewaar een beetje kookvocht. Pureer tot een egale puree. Voeg een klein beetje kookvocht toe en pureer tot een puree. Roer de puree aan het einde door de quinoa. 
  • De paddenstoelen kun je vervangen door gewone champignons of kastanje champignons.Â