Risotto met andijvie: geen voor de hand liggende combinatie
Ik geef toe: risotto en andijvie is niet bepaald een logische combinatie. Niet zoals biet en geitenkaas, of peer en blauwe kaas. Hoe is dit recept dan toch ontstaan? Nou, dat zal ik je zeggen. Ik had nog een krop andijvie in de koelkast én ik had zin in risotto. Dus ik dacht: waarom ook niet? Dat is altijd een beetje spannend hoor. Ik heb mijn website inmiddels vol staan met risotto recepten. En stuk voor stuk kan ik ze aanbevelen. Tot op heden heeft er maar 1 risotto recept mijn website niet gehaald en dat is een risotto met rabarber. De andijvie risotto was echter super geslaagd, dus die deel ik maar al te graag hier!
Meer vegetarische risotto recepten
Ben jij ook zo gek op risotto? Probeer dan ook eens één van onderstaande recepten.
Ingrediënten voor andijvie risotto
Voor andijvie risotto heb je helemaal niet veel ingrediënten nodig. Haal daarom snel deze boodschappen in huis voor 4 personen:
- olijfolie
- 1 rode ui
- 320 gram risotto rijst
- 100 ml droge witte wijn
- 400 gram andijvie
- 1 liter groente bouillon
- 75 gram Parmezaanse kaas
- 2 theelepels grove mosterd
- 50 gram pistache noten
- nootmuskaat
- zout
- peper
Wanneer is andijvie in het seizoen?
Andijvie kun je in Nederland het hele jaar door kopen. De Nederlandse andijvie komt in de maanden mei t/m oktober van het land. In de overige maanden kun je er dus op rekenen dat de andijvie is geëxporteerd uit het buitenland. Het meest duurzaam is dus om andijvie niet in de winter te kopen. Van alle stamppot groenten is andijvie niet een typische wintergroente. Een andijvie stamppot is daardoor vaak wat frisster en minder zwaar van smaak dan bijvoorbeeld boerenkool
Meer recepten met andijvie
Andijvie is natuurlijk heerlijk om een goede andijvie stamppot mee te maken. Daar heb ik inmiddels al aardige recepten van uitgewerkt. Maar wist je dat andijvie ook heel lekker is om salade mee te maken? Of te gebruiken in een nachoschotel? Ik deel mijn favorieten met andijvie hieronder met je.
Risotto met andijvie en pistache
Ingrediënten
- olijfolie
- 1 rode ui
- 320 gram risotto rijst
- 100 ml droge witte wijn
- 400 gram andijvie
- 1 liter groente bouillon
- 75 gram Parmezaanse kaas
- 2 theelepels grove mosterd
- 50 gram pistache noten
- nootmuskaat
- zout
- peper
Instructies
- Schil de ui en snij fijn.
- Verwarm een fline scheut olijfolie in een grote hapjespan. Bak hierin de ui.
- Voeg de risottorijst toe aan de pan en bak 2 minuten mee totdat de rijst glazig oogt. Blus af met de droge witte wijn. Laat de wijn inkoken. Voeg vervolgens een scheut groente bouillon toe. Laat de bouillon inkoken. Voeg een nieuwe scheut bouillon toe en laat weer inkoken. Herhaal dit totdat de rijst gaar is. Dit duurt, afhankelijk van de rijst, zo'n 20-30 minuten. Is je bouillon op, maar de rijst nog niet gaar? Maak dan wat extra bouillon en voeg toe tot de rijst gaar is.
- Roer de mosterd door de risotto. Breng op smaak met zout en peper en nootmuskaat. Roer ook de helft van de geraspte Parmezaanse kaas erdoor. Roer de andijvie door de risotto. Serveer direct, zodat de andijvie nog wat knapperig is.
- Serveer de risotto met de rest van de Parmezaanse kaas en de pistache noten.
Kidsproof tips
- Van al mijn risotto recepten is dit niet de meest kidsproof risotto. De knapperige blaadjes andijvie gaan er bij mijn kids niet in.
- Maak de risotto meer kidsproof door de andijvie iets eerder toe te voegen. Zo wordt de andijvie wat zachter.Â
Review