Risotto met andijvie: geen voor de hand liggende combinatie

Ik geef toe: risotto en andijvie is niet bepaald een logische combinatie. Niet zoals biet en geitenkaas, of peer en blauwe kaas. Hoe is dit recept dan toch ontstaan? Nou, dat zal ik je zeggen. Ik had nog een krop andijvie in de koelkast én ik had zin in risotto. Dus ik dacht: waarom ook niet? Dat is altijd een beetje spannend hoor. Ik heb mijn website inmiddels vol staan met risotto recepten. En stuk voor stuk kan ik ze aanbevelen. Tot op heden heeft er maar 1 risotto recept mijn website niet gehaald en dat is een risotto met rabarber. De andijvie risotto was echter super geslaagd, dus die deel ik maar al te graag hier!

Recept risotto met andijvie vegetarisch
Andijvie risotto met pistache noten

Meer vegetarische risotto recepten

Ben jij ook zo gek op risotto? Probeer dan ook eens één van onderstaande recepten.

Risotto met pastinaak en spinazie
Dit is een heerlijk romige vegetarische risotto met pastinaak en spinazie. De pastinaak geeft een nootachtige smaak aan de risotto. Een lekkere maaltijd om je eters mee te verrassen.
Bekijk recept
Vegan pesto risotto met sperziebonen
Vegan pesto risotto. Dit is een super lekker en makkelijk recept voor een bordje comfort food. Deze risotto is vegan door de vegan pesto en vegan kaas. Je kunt het recept ook vegetarisch maken. Vervang de vegan pesto en kaas dan door gewone pesto en kaas.
Bekijk recept
Risotto met rode wijn en paddenstoelen
Dit is een heerlijk winterse vegetarische risotto. De rode wijn zorgt voor een verrassende smaak aan de risotto. Deze vegetarische risotto valt ook goed in de smaak bij vleeseters! 
Bekijk recept

Ingrediënten voor andijvie risotto

Voor andijvie risotto heb je helemaal niet veel ingrediënten nodig. Haal daarom snel deze boodschappen in huis voor 4 personen:

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

  • olijfolie
  • 1 rode ui
  • 320 gram risotto rijst
  • 100 ml droge witte wijn
  • 400 gram andijvie
  • 1 liter groente bouillon
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • 2 theelepels grove mosterd
  • 50 gram pistache noten
  • nootmuskaat
  • zout
  • peper

Wanneer is andijvie in het seizoen?

Andijvie kun je in Nederland het hele jaar door kopen. De Nederlandse andijvie komt in de maanden mei t/m oktober van het land. In de overige maanden kun je er dus op rekenen dat de andijvie is geëxporteerd uit het buitenland. Het meest duurzaam is dus om andijvie niet in de winter te kopen. Van alle stamppot groenten is andijvie niet een typische wintergroente. Een andijvie stamppot is daardoor vaak wat frisster en minder zwaar van smaak dan bijvoorbeeld boerenkool

Meer recepten met andijvie

Andijvie is natuurlijk heerlijk om een goede andijvie stamppot mee te maken. Daar heb ik inmiddels al aardige recepten van uitgewerkt. Maar wist je dat andijvie ook heel lekker is om salade mee te maken? Of te gebruiken in een nachoschotel? Ik deel mijn favorieten met andijvie hieronder met je.

Andijvie stamppot tofu en kaas
Andijvie stamppot vind ik één van de lekkerste stamppotten. Het is geen mega zware winter stamppot zoals boerenkool en hutspot, maar juist meer een lichte en frisse stamppot. Deze stamppot is een volwaardige vegetarische maaltijd, met tofu en kaasblokjes.
Bekijk recept
Andijvie stamppot met vegetarische balletjes en een twist van mijn oma
Andijvie stamppot is één van de lekkerste stamppotten. Het is geen mega zware winter stamppot zoals boerenkool en hutspot, maar juist meer een frisse lente stamppot. Perfect voor de lente en zomer! Check hier het lekkerste recept voor grootmoeders andijviestamppot met vegetarische balletjes.
Bekijk recept
Andijviesalade met cottage cheese en croutons van oud brood
Met andijvie kun je veel meer lekkere gerechten maken dan alleen een stamppot. Deze andijviesalade is heerlijk fris en knapperig. De cottage cheese (huttenkase) zorgt voor een lichte dressing en geeft een frisse smaak. De croutons maak je van oud brood. Daarmee is het een heerlijk zero waste recept!
Bekijk recept
Nachoschotel met andijvie, kidney bonen en groente
Vegetarische nachoschotel? Ben je op zoek naar TexMex comfortfood met een gezonde twist? Dan is deze nachoschotel voor jou. De andijvie zorgt voor extra groente en knapperigheid. De schotel is verder gevuld met kidneybonen, mais, tomaat, paprika, kaas en natuurlijk nacho's. Ultiem comfortfood dat je lekker met je vingers mag eten.
Bekijk recept
Recept risotto met andijvie vegetarisch
Andijvie risotto met pistache noten

Risotto met andijvie en pistache

Risotto en andijvie? Dat bedenk je misschien niet als combinatie, maar het is echt heel lekker! Bekijk hier het heerlijke en makkelijke vegetarische recept.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaans
TrefwoordAndijvie, Kidsproof, Risotto, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 1 rode ui
  • 320 gram risotto rijst
  • 100 ml droge witte wijn
  • 400 gram andijvie
  • 1 liter groente bouillon
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • 2 theelepels grove mosterd
  • 50 gram pistache noten
  • nootmuskaat
  • zout
  • peper

Instructies

  • Schil de ui en snij fijn.
  • Verwarm een fline scheut olijfolie in een grote hapjespan. Bak hierin de ui.
  • Voeg de risottorijst toe aan de pan en bak 2 minuten mee totdat de rijst glazig oogt. Blus af met de droge witte wijn. Laat de wijn inkoken.
    Voeg vervolgens een scheut groente bouillon toe. Laat de bouillon inkoken. Voeg een nieuwe scheut bouillon toe en laat weer inkoken. Herhaal dit totdat de rijst gaar is. Dit duurt, afhankelijk van de rijst, zo'n 20-30 minuten.
    Is je bouillon op, maar de rijst nog niet gaar? Maak dan wat extra bouillon en voeg toe tot de rijst gaar is.
  • Roer de mosterd door de risotto. Breng op smaak met zout en peper en nootmuskaat. Roer ook de helft van de geraspte Parmezaanse kaas erdoor.
    Roer de andijvie door de risotto. Serveer direct, zodat de andijvie nog wat knapperig is.
  • Serveer de risotto met de rest van de Parmezaanse kaas en de pistache noten.

Kidsproof tips

  • Van al mijn risotto recepten is dit niet de meest kidsproof risotto. De knapperige blaadjes andijvie gaan er bij mijn kids niet in.
  • Maak de risotto meer kidsproof door de andijvie iets eerder toe te voegen. Zo wordt de andijvie wat zachter.Â