Vegan kerst voorgerecht
Eigenlijk is het elk jaar toch weer een dingetje… Wat gaan we eten met kerst? Daarom heb ik dit jaar een aantal heerlijke vegan recepten voor jullie uitgewerkt. Om jullie te inspireren en het allemaal net even wat makkelijker te maken. Eén van de voorgerechten die ik heb gemaakt is deze verrassend lekkere bietentartaar met edamame puree en tempeh kruimels.
Makkelijk recept voor bietentartaar
Deze bietentartaar is perfect als je een keer wilt uitpakken met een plantaardig voorgerecht tijdens het kerstdiner. Met dit recept mis je geen vlees of zuivel. Omdat je de tempeh verkruimelt en marineert met ketjap, krijgt je gerecht een lekker zout krokantje.
Ingrediënten voor bietentartaar
Laat je niet afschrikken door de lijst met ingrediënten. Het recept is echt niet ingewikkeld om te maken! Dit heb je ervoor nodig:
Voor de bietentartaar
- 500 gram voorgekookte bieten
- 2 eetlepels balsamico azijn ik gebruik balsamico vijgenazijn, voor een lekkere zoete twist
- 0,5 rode ui
- 1 kleine appel ik had een appel van 75 gram
- 2 theelepels kappertjes
- 2 theelepels vocht van kappertjes
Voor de edamame puree
- 300 gram edamame bonen
- 6 eetlepels water
- 2 eetlepels vegan mayonaise
- eetlepel citroensap
- theelepel vegan mosterd
- eetlepel olijfolie
- 2 theelepels vocht van kappertjes
- 1 handje verse dille
- 1 teentje knoflook
- zout
- peper
Tempeh
- 125 gram tempeh
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 3 eetlepels ketjap
Overig
- 4 handjes sla naar keuze
- 1 handje granaatappelpitjes
- een paar dille takjes
Kerst gerecht van tevoren bereiden
Dit recept voor bietentartaar is super smaakvol en makkelijk. Je kunt de bietjes, edamame puree en tempeh heel eenvoudig voorbereiden. Eerst bereid je alle losse elementen. Vervolgens bewaar je deze in bakjes in de koelkast. Tot slot hoef je op het moment suprême alleen nog maar de borden op te maken met een serveerring. Op deze manier wordt het dit jaar een stressvrij kerstdiner!
Vegan kerstmenu
Ik heb mezelf dit jaar extra uitgedaagd. Eerder maakte ik altijd een vegetarisch kerstmenu voor Foxilicious. Dit jaar ben ik voor een veganistisch kerstmenu gegaan. Zelf kook ik een paar keer per week vegan. Desalniettemin, een volledig plantaardig kerstmenu is een heel nieuw project voor mij. Voornamelijk omdat ik gewend ben om vegetarische gerechten op smaak te brengen met zuivel. Maar plantaardig koken is net weer even wat anders dan vegetarisch koken. Je moet even weten hoe je lekker vegan kunt koken. Desondanks is dat bij deze bietentartaar heel goed gelukt. Wil jij ook een volledig vegan kerstmenu verzorgen? Je maakt het af met deze gerechten:
Meer vega kerst voorgerechten
Kun je nog wel wat meer inspiratie gebruiken voor vegetarische voorgerechten? Wat dacht je van een super snelle paddenstoelen bouillon of een bieten carpaccio? Ik heb de lekkerste vegetarische voorgerechten voor je verzameld op een speciale kerst voorgerechten pagina. Of maak bijvoorbeeld één van de recepten hieronder.
Vegetarische kerstrecepten
Ga jij dit jaar een vegetarisch kerstmenu maken en heb je nog wat inspiratie nodig? Hieronder vind je de lekkerste vegetarische kerst recepten:
Vegan bietentartaar met edamame puree en tempeh kruimels
Keukengerei
- Serveer ring van 8 of 9 cm.
Ingrediënten
Voor de bietentartaar
- 500 gram biet
- 2 eetlepels balsamico azijn ik gebruik balsamico vijgenazijn, voor een lekkere zoete twist
- 0,5 rode ui
- 1 kleine appel ik had een appel van 75 gram
- 2 theelepels kappertjes
- 2 theelepels vocht van kappertjes
Voor de edamame puree
- 300 gram edamame boon diepvries
- 6 eetlepels water
- 2 eetlepels vegan mayonaise
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel vegan mosterd
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 theelepels vocht van kappertjes
- 1 handje verse dille
- 1 teentje knoflook
- zout
- peper
Tempeh
- 125 gram tempeh
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 3 eetlepels ketjap
Overig
- 4 handjes sla naar keuze
- 1 handje granaatappel
- een paar dille takjes
Instructies
- Giet de bietjes af en snij in kleine blokjes van maximaal 0,5×0,5 cm. Schil de appel en snij fijn. Schil de ui en snij fijn. Hak de kappertjes fijn. Voeg de appel, ui, kappertjes en balsamico azijn en vocht van de kappertjes toe aan de bietjes. Breng op smaak met zout en peper. Zet even apart.
Edamame puree
- Laat de edamame bonen ontdooien. Ik doe dit door ze even in een badje met kokend water te leggen, maar je kunt de zak ook gewoon wat eerder uit de vriezer halen. Doe de ontdooide edamame bonen in een blender of keukenmaler. Giet het water erover en voeg ook de vegan mayo, olijfolie, mosterd, vocht van kappertjes, citroensap, knoflook en dunne dille takjes toe. Pureer tot een mooie puree, zo grof of fijn als je zelf wil. Breng op smaak met zout en peper.
Tempeh
- Snij de tempeh in plakjes van iets minder dan 0,5 cm dik. Snij vervolgens in kleine blokjes. Verwarm de zonnebloemolie in een koekenpan. Doe de tempeh kruimels erin als de olie warm is. Bak in ongeveer 5 minuten goudbruin. Roer tussendoor goed door. Schep de tempeh uit de pan en leg op een keukenpapier, zodat de olie goed kan uitlekken. Haal de olie uit de pan. Doe de tempeh nog even terug in de pan. Voeg de ketjap toe en bak nog even 2 minuten met de ketjap. Haal uit de pan.
Opmaken
- Giet de bietjes nogmaals af, om te voorkomen dat er teveel vocht op het bord komt. Verdeel wat blaadjes sla en dille over de borden. Zet een serveerring op een bord en vul met 2 eetlepels bieten. Druk de bietjes plat met de onderkant van een lepel, zodat de hele ring goed gevuld is. Doe vervolgens twee eetlepels edamame puree erop en smeer dit goed uit, zodat de hele ring gevuld is en de bovenkant vlak is. Strooi wat tempeh over de edamame puree. Haal de ring eraf, maak deze schoon en doe hetzelfde met de overige borden. Garneer met wat granaatappelpitjes.
Kidsproof tips
- Voor de kinderen kun je ervoor kiezen om óf alleen de bieten, of alleen de edamame puree te serveren.Â
- In plaats van een gewone serveerring, kun je een ster of kerstboom vorm gebruiken om te serveren. Dat maakt het voor kinderen vaak extra leuk om te eten.Â
Review