Vegan kerst voorgerecht

Eigenlijk is het elk jaar toch weer een dingetje… Wat gaan we eten met kerst? Daarom heb ik dit jaar een aantal heerlijke vegan recepten voor jullie uitgewerkt. Om jullie te inspireren en het allemaal net even wat makkelijker te maken. Eén van de voorgerechten die ik heb gemaakt is deze verrassend lekkere bietentartaar met edamame puree en tempeh kruimels.

Vegetarische bietentartaar kerst
Vegan bietentartaar met edamame puree en tempeh kruimels

Makkelijk recept voor bietentartaar

Deze bietentartaar is perfect als je een keer wilt uitpakken met een plantaardig voorgerecht tijdens het kerstdiner. Met dit recept mis je geen vlees of zuivel. Omdat je de tempeh verkruimelt en marineert met ketjap, krijgt je gerecht een lekker zout krokantje.

Ingrediënten voor bietentartaar

Laat je niet afschrikken door de lijst met ingrediënten. Het recept is echt niet ingewikkeld om te maken! Dit heb je ervoor nodig:

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Voor de bietentartaar

  • 500 gram voorgekookte bieten
  • 2 eetlepels balsamico azijn ik gebruik balsamico vijgenazijn, voor een lekkere zoete twist
  • 0,5 rode ui
  • 1 kleine appel ik had een appel van 75 gram
  • 2 theelepels kappertjes
  • 2 theelepels vocht van kappertjes

Voor de edamame puree

  • 300 gram edamame bonen 
  • 6 eetlepels water
  • 2 eetlepels vegan mayonaise
  • eetlepel citroensap
  • theelepel vegan mosterd
  • eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels vocht van kappertjes
  • 1 handje verse dille
  • 1 teentje knoflook
  • zout
  • peper

Tempeh

  • 125 gram tempeh
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 3 eetlepels ketjap

Overig

  • 4 handjes sla naar keuze
  • 1 handje granaatappelpitjes
  • een paar dille takjes

Kerst gerecht van tevoren bereiden

Dit recept voor bietentartaar is super smaakvol en makkelijk. Je kunt de bietjes, edamame puree en tempeh heel eenvoudig voorbereiden. Eerst bereid je alle losse elementen. Vervolgens bewaar je deze in bakjes in de koelkast. Tot slot hoef je op het moment suprême alleen nog maar de borden op te maken met een serveerring. Op deze manier wordt het dit jaar een stressvrij kerstdiner!

Vegetarische bietentartaar kerst
Vegan bietentartaar met edamame puree en tempeh kruimels

Vegan kerstmenu

Ik heb mezelf dit jaar extra uitgedaagd. Eerder maakte ik altijd een vegetarisch kerstmenu voor Foxilicious. Dit jaar ben ik voor een veganistisch kerstmenu gegaan. Zelf kook ik een paar keer per week vegan. Desalniettemin, een volledig plantaardig kerstmenu is een heel nieuw project voor mij. Voornamelijk omdat ik gewend ben om vegetarische gerechten op smaak te brengen met zuivel. Maar plantaardig koken is net weer even wat anders dan vegetarisch koken. Je moet even weten hoe je lekker vegan kunt koken. Desondanks is dat bij deze bietentartaar heel goed gelukt. Wil jij ook een volledig vegan kerstmenu verzorgen? Je maakt het af met deze gerechten:

Vegan boeuf bourguignon met oesterzwammen
Vegan boeuf bourguignon: de plantaardige versie van een van de grootste kerstklassiekers. De bourguignon maak je met oesterzammen, wortels en kastanje champignons.
Bekijk recept
Zelfgemaakte vegan aardappelpuree met zwarte knoflook
Vegan aardappelpuree: de lekkerste aardappelpuree maak je gewoon zelf, zonder pakjes en zakjes. Dat is lekker én goedkoop. Deze aardappelpuree is extra lekker van smaak door de zwarte knoflook. Een perfect bijgerecht voor kerst.
Bekijk recept
Hele bloemkool uit de oven
Hele bloemkool uit de oven: een plaatje om te serveren en een genot om te eten. Het staat zo op tafel, want de oven doet het werk!
Bekijk recept

Meer vega kerst voorgerechten

Kun je nog wel wat meer inspiratie gebruiken voor vegetarische voorgerechten? Wat dacht je van een super snelle paddenstoelen bouillon of een bieten carpaccio? Ik heb de lekkerste vegetarische voorgerechten voor je verzameld op een speciale kerst voorgerechten pagina. Of maak bijvoorbeeld één van de recepten hieronder.

Gepofte rode biet met geitenkaas
Biet en geitenkaas is natuurlijk een perfecte combinatie. En die combinatie komt perfect tot z'n recht in deze gepofte biet. Dit is een heerlijk vegetarisch voorgerecht die niet misstaat bij het kerst diner.
Bekijk recept
Vegetarische mini tarte tartin met gekarameliseerde ui
Maak super eenvoudig zelf deze tarte tartin met gekarameliseerde sjalotjes. Dit is een perfect voorgerecht voor kerst. Deze mini taartjes zijn makkelijk te maken en handig te meal preppen. Hou je niet van ui? Maak deze tarte tartin dan met cherrytomaat.
Bekijk recept
Bloemkoolsoep met bladerdeeg sterren
Bloemkoolsoep is een heerlijk romige vegetarische soep. Lekker als voorgerecht, of als hoofdgerecht met wat brood. De bladerdeeg sterren geven een feestelijk tintje aan de soep. Daarmee is deze bloemkoolsoep een heerlijk kerst voorgerecht.
Bekijk recept
Caprese taartje
Dit capresetaart van tomaat, buffel mozzarella en zelfgemaakte pesto van verse basilicum is niet alleen een plaatje, maar ook een heerlijke smaakbom! Makkelijk om te maken en prachtig om te serveren met de feestdagen. Staat deze ook bij jou op het menu met kerst?
Bekijk recept

Vegetarische kerstrecepten

Ga jij dit jaar een vegetarisch kerstmenu maken en heb je nog wat inspiratie nodig? Hieronder vind je de lekkerste vegetarische kerst recepten:

Vegan bietentartaar met edamame puree en tempeh kruimels

Vegan bietentartaar: een ideaal plantaardig voorgerecht voor kerst. Je maakt deze bietentartaar heel eenvoudig zelf met voorgekookte bietjes. De edamame puree en tempeh kruimels maken dit vegan feestje helemaal af en zorgen voor de nodige eiwitten.
4.80 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
GangVoorgerecht
KeukenFusion, Hollands
TrefwoordBiet, Bietentartaar, Kerst, Vegan
Porties4 personen

Keukengerei

  • Serveer ring van 8 of 9 cm.

Ingrediënten

Voor de bietentartaar

  • 500 gram biet
  • 2 eetlepels balsamico azijn ik gebruik balsamico vijgenazijn, voor een lekkere zoete twist
  • 0,5 rode ui
  • 1 kleine appel ik had een appel van 75 gram
  • 2 theelepels kappertjes
  • 2 theelepels vocht van kappertjes

Voor de edamame puree

  • 300 gram edamame boon diepvries
  • 6 eetlepels water
  • 2 eetlepels vegan mayonaise
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel vegan mosterd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels vocht van kappertjes
  • 1 handje verse dille
  • 1 teentje knoflook
  • zout
  • peper

Tempeh

  • 125 gram tempeh
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 3 eetlepels ketjap

Overig

  • 4 handjes sla naar keuze
  • 1 handje granaatappel
  • een paar dille takjes

Instructies

  • Giet de bietjes af en snij in kleine blokjes van maximaal 0,5×0,5 cm.
    Schil de appel en snij fijn.
    Schil de ui en snij fijn.
    Hak de kappertjes fijn.
    Voeg de appel, ui, kappertjes en balsamico azijn en vocht van de kappertjes toe aan de bietjes. Breng op smaak met zout en peper. Zet even apart.

Edamame puree

  • Laat de edamame bonen ontdooien. Ik doe dit door ze even in een badje met kokend water te leggen, maar je kunt de zak ook gewoon wat eerder uit de vriezer halen.
    Doe de ontdooide edamame bonen in een blender of keukenmaler. Giet het water erover en voeg ook de vegan mayo, olijfolie, mosterd, vocht van kappertjes, citroensap, knoflook en dunne dille takjes toe. Pureer tot een mooie puree, zo grof of fijn als je zelf wil. Breng op smaak met zout en peper.

Tempeh

  • Snij de tempeh in plakjes van iets minder dan 0,5 cm dik. Snij vervolgens in kleine blokjes.
    Verwarm de zonnebloemolie in een koekenpan. Doe de tempeh kruimels erin als de olie warm is.
    Bak in ongeveer 5 minuten goudbruin. Roer tussendoor goed door.
    Schep de tempeh uit de pan en leg op een keukenpapier, zodat de olie goed kan uitlekken.
    Haal de olie uit de pan. Doe de tempeh nog even terug in de pan. Voeg de ketjap toe en bak nog even 2 minuten met de ketjap. Haal uit de pan.

Opmaken

  • Giet de bietjes nogmaals af, om te voorkomen dat er teveel vocht op het bord komt.
    Verdeel wat blaadjes sla en dille over de borden.
    Zet een serveerring op een bord en vul met 2 eetlepels bieten. Druk de bietjes plat met de onderkant van een lepel, zodat de hele ring goed gevuld is.
    Doe vervolgens twee eetlepels edamame puree erop en smeer dit goed uit, zodat de hele ring gevuld is en de bovenkant vlak is.
    Strooi wat tempeh over de edamame puree.
    Haal de ring eraf, maak deze schoon en doe hetzelfde met de overige borden.
    Garneer met wat granaatappelpitjes.

Kidsproof tips

  • Voor de kinderen kun je ervoor kiezen om óf alleen de bieten, of alleen de edamame puree te serveren. 
  • In plaats van een gewone serveerring, kun je een ster of kerstboom vorm gebruiken om te serveren. Dat maakt het voor kinderen vaak extra leuk om te eten.Â