Seizoensgroente in februari

         Friet met knolselderij reepjes en big mac saus

Kook jij met seizoensgroente? Of bedenk jij meestal in welke groente je zin hebt en leg je je erbij neer dat je in de winter dan €3,- betaalt voor een bloemkool? Waarom zou je koken met seizoensgroente? Lees het hieronder en check ook welke groente deze maand in het seizoen zijn. Bekijk per groente de lekkerste vegetarische recepten voor deze maand!

Seizoensgroente februari

De seizoensgroente voor de maand februari zijn aardappels, boerenkool, knolselderij, prei, rode biet, rode kool, savooikool en witte kool, spruiten, witlof en wortelen. Deze groente zijn deze maand op hun best.

Recepten bij de februari groente

Hieronder vind je de lekkerste vegeatarsiche recepten bij alle februari groente. Variërend van boerenkool stamppot tot vegetarische kapsalon met knolselderij en preilasagne.

Aardappelen

Geplette aardappeltjes uit de oven
Met deze verplette aardappeltjes uit de oven maak je een verpletterende indruk aan tafel. Het is super simpel, maar net weer even wat anders dan gewone frietjes of aardappels uit de oven. Een perfect vegetarisch bijgerecht ook voor kerst!
Bekijk recept
Vegetarisch bijgerecht kerst aardappel
Aardappelsalade met kappertjes
Deze aardappelsalade is een heerlijk 's zomers vegetarisch bijgerecht. Het is een frisse salade met appel en kappertjes en lekker romig door de crème fraîche. Een aanrader voor bij de BBQ of een 's zomerse salade avond!
Bekijk recept
Vegetarische aardappelsalade

Boerenkool

Boerenkoolstamppot met vegetarische spekjes
Deze boerenkoolstamppot met vegetarische spekjes is een super fijne vegetarische variant van deze Hollandse klassieker. Vega spekjes zijn een prima vervanger van het vlees alternatief.
Bekijk recept
Vegetarische boerenkool
Boerenkool stamppot met banaan en geraspte kaas uit de oven
Deze vegetarische boerenkool stamppot is een absolute verrassing op tafel. De stamppot gaat de oven in, met een laagje banaan en geraspte kaas. Dit geeft een super lekkere twist aan de boerenkool klassieker. Serveer met een mespuntje sambal en je hebt een heerlijke maaltijd!
Bekijk recept
Recept vegetarisch boerenkool stamppot
Boerenkoolsalade met gegrilde pompoen, granaatappel, geitenkaas en geroosterde amandelen
Wil jij een keer iets anders maken met boerenkool dan stamppot? Probeer dan eens deze super lekkere boerenkoolsalade! Een ideale vegetarische lunch of bijgerecht! Niet moeilijk, super smaakvol en lekker voedzaam!
Bekijk recept
Salade van boerenkool met pompoen en geitenkaas

Knolselderij

Spaghetti cacio e pepe met knolselderij
Spaghetti cacio e pepe is een vegetarische Italiaanse pasta klassieker. Het is waarschijnlijk een van de meest simpele Italiaanse gerechten; het bestaat namelijk alleen uit pasta, pecorino (kaas), zout en peper. Simpeler kan niet toch? Ik voegde knolselderij toe aan deze klassieker voor een heerlijke groente twist. Deze pasta cacio e pepe staat binnen 15 minuten op tafel, ideaal!

Bekijk recept
Pasta met kaas vegetarisch
Romige en zachte knolselderijsoep
Deze vegetarische knolselderijsoep is een ode aan de vergeten groente. Hij is makkelijk om te maken en romig en zacht van smaak. Een lekkere winterse soep voor lunch of diner. 
Bekijk recept
Soep vergeten groente knolselderij vegetarisch

Prei

Prei stamppot met Aziatisch gekruide vega balletjes
Deze prei stamppot is heerlijk zacht van smaak. Ideaal als je nog een berg prei in de koelkast hebt liggen. De Aziatisch gekruide vega balletjes geven een heerlijke twist aan deze vegetarische stamppot.
Bekijk recept
Vegetarische prei stamppot
Lasagne met prei
Deze vegetarische lasagne met prei is een heerlijke verrassing op je bord. Zacht en romig. Je hebt 15 minuten nodig om de lasagne voor te bereiden en daarna is het wachten op de oven. Ik heb jaren lang geen prei gegeten, maar deze lasagne vind ik heerlijk!
Bekijk recept
Vegetarische lasagne met prei
Prei fritters met feta
Deze preipannenkoekjes zijn een super lekkere manier om extra groente te eten. Deze vegetarische groentepannenkoeken maak je eenvoudig zelf en hebben een fantastisch lekkere smaak. Ook ideaal voor kinderen!
Bekijk recept
Vegetarische groentepannenkoekjes

Rode biet

Bietenrisotto met venkel en feta
Deze vegetarische risotto is een feestje op tafel: prachtig paars/roze en vol met verse groenten. De smaak is zacht en romig. Een ideaal vegetarisch recept voor het hele gezin!
Bekijk recept
Bieten risotto
Beet Wellington
De ultieme kerstklassieker: Beef Wellington. Maar dan nu de vegetarische versie, namelijk Beet Wellington. Een bladerdeegrol gevuld met champignons, bietjes en geitenkaas. Moeilijk? Nee hoor, dat valt reuze mee. De Beet Wellington kun je van tevoren klaarmaken, zodat je het tijdens het kerstdiner alleen nog maar hoeft te bakken in de oven. Perfecte kerst mealprep!
Bekijk recept
Vegetarisch hoofdgerecht kerst
Bieten carpaccio
Dit is een vegetarische variant op de traditionele carpaccio, namelijk een bieten carpaccio. Met deze dun gesneden bieten maak je super snel en makkelijk een prachtig vegetarisch voorgerecht!
Bekijk recept
Vegetarische groente carpaccio met biet

Rode kool

Ovenschotel met rode kool, hachee van jackfruit en aardappel puree
Hachee, rode kool en aardappelpuree; een traditioneel recept in een modern jasje. De hachee is namelijk gemaakt van jackfruit en daarmee is dit een vegetarische ovenschotel. Maak de ovenschotel eenvoudig vegan, door de melk en boter in de aardappelpuree te vervangen door groente bouillon en margarine.
Bekijk recept
Vegetarische winter ovenschotel
Vegetariche ovenschotel met rode kool, tofu en aardappelpuree
Op zoek naar een vegetarische ovenschotel met rode kool? Zoek dan niet verder! Deze ovenschotel heeft alles: het zoete van de rode kool, het romige van de aardappelpuree en het knapperige van de tofu. Een heerlijk vegetarisch gerecht. 
Bekijk recept
Rode kool schotel
Bloemkool pizza met 4 verschillende vega toppings
Met kant en klare bloemkool bodems maak je de lekkerste en behoorlijk gezonde vegetarische pizza’s. Ik deel vandaag 4 verschillende fantastische toppings voor je vegetarische pizza. 
Bekijk recept
bloemkool pizza

Savooikool en witte kool

Geroosterde kool steaks
Deze geroosterde kool steak is perfect voor als je nog een halve kool hebt liggen. Het is heel erg makkelijk om te maken en verrassend van smaak. Door het roosteren komen heerlijke zoete smaken vrij in de kool en dat maakt deze geroosterde kool echt een perfect vegetarisch bijgerecht! Super licht en gezond. Probeer het ook eens!
Bekijk recept
Kool uit de oven
Super simpele en smaakvolle koolsla
Deze koolsla is een plaatje op tafel door de prachtige kleuren. De salade is vegetarisch en leent zich perfect als bijgerecht bij een curry of als lunch. 
Bekijk recept
De beste coleslaw
Romige koolsoep
Deze romige koolsoep is een absolute positieve verrassing! Soms weet ik even niet wat ik met kool aan moet. Na wat experimenteren kan ik je deze romige koolsoep van harte aanbevelen! Een heerlijke vegetarische maaltijdsoep! 
Bekijk recept
Soep van kool

Spruiten

Spruitjes salade
Deze spruitjes salade is de perfecte wintersalade. Je maakt de salade met rauwe spruitjes, appel, gedroogde cranberry, pijnboompit en Parmezaanse kaas. Daarover een heerlijke dressing met mosterd en mayonaise. Deze spruitjes salade is niet bitter, probeer het zelf eens!
Bekijk recept
Vegetarische salade winter
Risotto met spruitjes à la Ottolenghi
Deze risotto met spruitjes en blauwe kaas is een top vegetarisch gerecht! Zelfs als je niet van spruitjes houdt, is dit gerecht een aanrader. Het recept is gebaseerd op een recept van Ottolenghi. Met spruitjes, blauwe kaas en citroen maak je een super verrassend vegetarisch gerecht!
Bekijk recept
Risotto vegetarisch Ottolenghi
Geroosterde spruitjes uit de oven
Deze geroosterde spruitjes uit de oven zijn super lekker zoet van smaak. Zo lusten kinderen ze wel! Deze spruitjes zijn een super lekker vegetarisch bijgerecht voor kerst.
Bekijk recept
Kerst bijgerecht vegetarisch spruitjes

Witlof

Witlof met kaas en aardappelpuree uit de oven
Deze witlof met kaas is een vegetarische variant op de witlof met ham en kaas. Lekker smeuïg door de  creme fraiche en lekker knapperig door de kaas. Een lekkere winterse vegetarische ovenschotel!
Bekijk recept
Witlof gratin
Gekarameliseerde witlof
Deze witlof smaakt heerlijk zoet. Het bittere van de witlof verdwijnt wat naar de achtergrond. Een fantastisch vegetarisch bijgerecht.
Bekijk recept
Vegetarische witlof
Vegetarische witlofgratin
Vegetarische gratin met witlof en aardappelschijfjes. Dit is een ideaal vegetarisch bijgerecht voor kerst. De gratin is makkelijk om te maken en handig om van tevoren te meal preppen.
Bekijk recept
Kerst bijgerecht witlof gratin

Wortelen

Risotto met wortel en venkel
Dit is een heerlijke vegetarische risotto met wortel en venkel. Met 200 gram groente per persoon is dit een lekker voedzame risotto.
Bekijk recept
Vegetarische risotto met wortel
Hartige taart met wortel en pompoen à la Ottolenghi
Deze hartige taart met wortel en pompoen is hét ideale herfstgerecht. De smaken combineren fantastisch en de taart is zacht van smaak waardoor het ook voor kinderen een toppertje is!
Bekijk recept
Wortel pompen quiche
Winterse salade met porselein en gekarameliseerde wortel
Deze salade zit vol met seizoensgroente die je in de winter goed kunt verkrijgen. Met postelein en wortel maak je een heerlijke vegetarische salade die je als bijgerecht, voorgerecht of hoofdgerecht kunt serveren.
Bekijk recept
Vegetarische wintersalade

5 x waarom koken met seizoensgroente een goed idee is!

Koken met het seizoen heeft veel voordelen. Ik zet de 5 belangrijkste voor je op een rij!

  1. Portemonnee – Allereerst zijn seizoensgroente beter voor je portemonnee. Het is nu eenmaal een stuk duurder om zomergroente en -fruit in de winter te kopen. Producten moeten van ver worden verscheept, of worden op kunstmatige manier verbouwd om enigszins toonbaar in de schappen te liggen in de winter. Kijk maar eens in de supermarkt welke groente het best te betalen zijn. Over het algemeen zijn dit producten van het seizoen!
  2. Milieu – Seizoensproducten zijn ook beter voor het milieu. Je koopt namelijk lokalere (lees: vaak nationale en regionale) producten. Hierdoor hoeft de groente geen wereldreis af te leggen om in de supermarkt te komen.
  3. Kwaliteit – De smaak van groente in het seizoen is ook echt een stuk lekkerder. Denk eens aan tomaten in de zomer versus tomaten in de winter. ‘s Zomers smaken die een stuk lekkerder! Hetzelfde geldt voor komkommer. Daar zit in de winter echt een ander smaakje aan. Doordat seizoensgroente vaak lokaler geteeld worden, hoeven ze ook minder ver te reizen en krijgen ze minder te verduren; dat proef je!
  4. Variatie – Koken met het seizoen zorgt ook voor meer varieteit op je bord. In de winter eet ik graag winterse kost zoals boerenkool, zuurkool en wortels, terwijl ik in de zomer heel veel tomaten en komkommer eet. Elk seizoen ziet mijn bordje avondeten er daardoor anders uit!
  5. Bewust – Het eten van seizoensproducten draagt ook bij aan je bewustzijn wat je allemaal eet. En vaak is dat ook nog eens heel natuurlijk. In de zomer heeft bijna niemand zin in een flinke zuurkoolstamppot. Je lichaam voelt haarfijn aan waar het behoefte aan heeft en meestal matcht dat wel met het seizoen. Bewustzijn zit em bij mij ook in het feit dat ik meer lokaal eet doordat ik voor seizoensproducten kies. Ik heb een abonnement op een biologische groentetas uit de streek. Hierdoor steun ook ook de lokale boeren.
Wat vind je van dit recept?
Pin it Print
Vegetarische risotto met wortel Risotto met wortel en venkel
Salade niçoise met sperziebonen en linzen Vegetarische maaltijdsalade

2 reacties op “Seizoensgroente in februari

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *