Seizoensgroente in maart

         Bieten risotto

Kook jij met seizoensgroente? Of bedenk jij meestal in welke groente je zin hebt en leg je je erbij neer dat je in de winter dan €3,- betaalt voor een bloemkool? Waarom zou je koken met seizoensgroente? Lees het hieronder en check ook welke groente deze maand in het seizoen zijn. Bekijk per groente de lekkerste vegetarische recepten voor deze maand!

Seizoensgroente maart

De seizoensgroente voor de maand maart zijn aardappels, bloemkool, broccoli, knolselderij, prei, raapstelen, radijs, rode biet, Savooikool en witte kool, spinazie, witlof en wortelen.

Recepten bij de maart groente

Hieronder vind je de lekkerste vegetarische recepten bij alle maart groente. Variërend van curry’s tot pasta’s en ovenschotels tot soepjes.

Aardappelen

Geplette aardappeltjes uit de oven
Met deze verplette aardappeltjes uit de oven maak je een verpletterende indruk aan tafel. Het is super simpel, maar net weer even wat anders dan gewone frietjes of aardappels uit de oven. Een perfect vegetarisch bijgerecht ook voor kerst!
Bekijk recept
Vegetarisch bijgerecht kerst aardappel
Aardappelsalade met kappertjes
Deze aardappelsalade is een heerlijk 's zomers vegetarisch bijgerecht. Het is een frisse salade met appel en kappertjes en lekker romig door de crème fraîche. Een aanrader voor bij de BBQ of een 's zomerse salade avond!
Bekijk recept
Vegetarische aardappelsalade

Bloemkool

Vegetarische curry met bloemkool
Deze vega bloemkool curry ik lekker, gezond en snel klaar! Vol van smaak en zonder gekke pakjes en zakjes. Deze curry staat binnen 20 minuten op tafel.
Bekijk recept
Vega curry zonder pakjes en zakjes
Bloemkoolsoep met bladerdeeg sterren
Bloemkoolsoep is een heerlijk romige vegetarische soep. Lekker als voorgerecht, of als hoofdgerecht met wat brood. De bladerdeeg sterren geven een feestelijk tintje aan de soep. Daarmee is deze bloemkoolsoep een heerlijk kerst voorgerecht.
Bekijk recept
Vegetarische soep kerst voorgerecht
Snelle pasta met bloemkool, kaas en basilicum
Deze vegetarische pasta met bloemkool staat in een handomdraai op tafel en is een super verrassende smaaksensatie! Echt even wat anders, lekker en behoorlijk gezond (als je de creme fraiche weg denkt).
Bekijk recept
Penne met bloemkool, basilicum en creme fraiche

Broccoli

‘Naked’ koolhydraatarme broccoli burger
Een broodje vega burger zonder broodje. Deze broccoli burgers zijn een lekker gezond en vegetarisch alternatief. Zo krijg je ongemerkt een flinke portie groente naar binnen. omdat dit een 'bunless' variant is; een burger zonder broodje, heb je een koolhydraatarme maaltijd.
Bekijk recept
Bunless broccoli burger zonder broodje koolhydraatarm
Tagliatelle met broccoli, champignons en roomsaus
Comfort food met hoofdletter C. Deze tagliatelle roomsaus is super romig, maar ook nog behoorlijk verantwoord door de hoeveelheid groente. Voel je dus niet schuldig als je deze heerlijke vegetarische pasta eet.
Bekijk recept
Vegetarische pasta tagliatella
Snelle udon noedels met snijbonen, broccoli en tofu
Dit is een snel, makkelijk en super lekker vegetarisch roerbakgerecht met udon noedels. Veel groente, knapperige tofu en heerlijk dikke mie. Voor dit gerecht heb je geen ingewikkelde sauzen of specerijen nodig. Een perfecte doordeweekse vegetarische maaltijd voor het hele gezin!
Bekijk recept
Snelle vegetarische roerbak

Knolselderij

Spaghetti cacio e pepe met knolselderij
Spaghetti cacio e pepe is een vegetarische Italiaanse pasta klassieker. Het is waarschijnlijk een van de meest simpele Italiaanse gerechten; het bestaat namelijk alleen uit pasta, pecorino (kaas), zout en peper. Simpeler kan niet toch? Ik voegde knolselderij toe aan deze klassieker voor een heerlijke groente twist. Deze pasta cacio e pepe staat binnen 15 minuten op tafel, ideaal!

Bekijk recept
Pasta met kaas vegetarisch
Romige en zachte knolselderijsoep
Deze vegetarische knolselderijsoep is een ode aan de vergeten groente. Hij is makkelijk om te maken en romig en zacht van smaak. Een lekkere winterse soep voor lunch of diner. 
Bekijk recept
Soep vergeten groente knolselderij vegetarisch

Prei

Prei stamppot met Aziatisch gekruide vega balletjes
Deze prei stamppot is heerlijk zacht van smaak. Ideaal als je nog een berg prei in de koelkast hebt liggen. De Aziatisch gekruide vega balletjes geven een heerlijke twist aan deze vegetarische stamppot.
Bekijk recept
Vegetarische prei stamppot
Lasagne met prei
Deze vegetarische lasagne met prei is een heerlijke verrassing op je bord. Zacht en romig. Je hebt 15 minuten nodig om de lasagne voor te bereiden en daarna is het wachten op de oven. Ik heb jaren lang geen prei gegeten, maar deze lasagne vind ik heerlijk!
Bekijk recept
Vegetarische lasagne met prei
Prei fritters met feta
Deze preipannenkoekjes zijn een super lekkere manier om extra groente te eten. Deze vegetarische groentepannenkoeken maak je eenvoudig zelf en hebben een fantastisch lekkere smaak. Ook ideaal voor kinderen!
Bekijk recept
Vegetarische groentepannenkoekjes

Raapstelen

Lente stamppot met raapstelen
Deze raapstelen stamppot is een heerlijk vegetarisch lente gerecht. De geitenkaas, appel en limoen zorgen voor een fris zoete smaak. De raapstelen, ook wel bekend als keeltjes, komen perfect tot hun recht in deze stamppot. 
Bekijk recept
frisse vegetarische stamppot

Radijs

Gemarineerde limoen tofu met frisse salade van radijs en komkommer
Dit is een heerlijk fris vegetarisch zomergerecht met gemarineerde limoen tofu en een frisse salade van radijs en komkommer. De tofu is gemarineerd met limoen en sojasaus. Dit past perfect bij de frisse salade.
Bekijk recept
Vegetarisch aziatisch gerecht met limoen, tofu, radijs en komkommer

Rode biet

Bietenrisotto met venkel en feta
Deze vegetarische risotto is een feestje op tafel: prachtig paars/roze en vol met verse groenten. De smaak is zacht en romig. Een ideaal vegetarisch recept voor het hele gezin!
Bekijk recept
Bieten risotto
Vegetarische rode bietenburger
Deze vegetarische bietenburger is de lekkerste vega burger in tijden. Dit recept is makkelijk om zelf te maken en leuk om te serveren voor je gezin, familie of vrienden.
Bekijk recept
Vegetarische groentenburg
Bieten carpaccio
Dit is een vegetarische variant op de traditionele carpaccio, namelijk een bieten carpaccio. Met deze dun gesneden bieten maak je super snel en makkelijk een prachtig vegetarisch voorgerecht!
Bekijk recept
Vegetarische groente carpaccio met biet

Savooikool en witte kool

Geroosterde kool steaks
Deze geroosterde kool steak is perfect voor als je nog een halve kool hebt liggen. Het is heel erg makkelijk om te maken en verrassend van smaak. Door het roosteren komen heerlijke zoete smaken vrij in de kool en dat maakt deze geroosterde kool echt een perfect vegetarisch bijgerecht! Super licht en gezond. Probeer het ook eens!
Bekijk recept
Kool uit de oven
Super simpele en smaakvolle koolsla
Deze koolsla is een plaatje op tafel door de prachtige kleuren. De salade is vegetarisch en leent zich perfect als bijgerecht bij een curry of als lunch. 
Bekijk recept
De beste coleslaw
Romige koolsoep
Deze romige koolsoep is een absolute positieve verrassing! Soms weet ik even niet wat ik met kool aan moet. Na wat experimenteren kan ik je deze romige koolsoep van harte aanbevelen! Een heerlijke vegetarische maaltijdsoep! 
Bekijk recept
Soep van kool

Spinazie

Risotto met spinazie en geitenkaas
Deze risotto met spinazie en geitenkaas is een absolute vegetarische smaaksensatie. Hier kun je van blijven eten. Doordat de spinazie wordt gepureerd, is dit ook een topper voor kids. Een heerlijke vegetarische comfort food maaltijd.
Bekijk recept
Risotto met spinazie vegetarisch
Palak paneer
Palak paneer of saag paneer is een curry met spinazie en Indiase paneerkaas. Deze palak paneer maak je zonder pakjes en zakjes en staat snel op tafel. Dit recept voor vegetarische curry met paneer is ideaal comfort food voor het hele gezin. Zowel volwassenen, als kinderen maak je hier blij mee. 
Bekijk recept
Saag paneer zonder pakjes en zakjes
Spinazietaart à la Jamie Oliver
Deze spinazietaart komt oorspronkelijk uit het '30 minuten' kookboek van Jamie Oliver. Een heerlijke vegetarische taart met spinazie, feta en pijnboompitten. Super smaakvol en makkelijk om te maken.
Bekijk recept
Spanakopita

Witlof

Witlof met kaas en aardappelpuree uit de oven
Deze witlof met kaas is een vegetarische variant op de witlof met ham en kaas. Lekker smeuïg door de  creme fraiche en lekker knapperig door de kaas. Een lekkere winterse vegetarische ovenschotel!
Bekijk recept
Witlof gratin
Gekarameliseerde witlof
Deze witlof smaakt heerlijk zoet. Het bittere van de witlof verdwijnt wat naar de achtergrond. Een fantastisch vegetarisch bijgerecht.
Bekijk recept
Vegetarische witlof
Vegetarische witlofgratin
Vegetarische gratin met witlof en aardappelschijfjes. Dit is een ideaal vegetarisch bijgerecht voor kerst. De gratin is makkelijk om te maken en handig om van tevoren te meal preppen.
Bekijk recept
Kerst bijgerecht witlof gratin

Wortelen

Risotto met wortel en venkel
Dit is een heerlijke vegetarische risotto met wortel en venkel. Met 200 gram groente per persoon is dit een lekker voedzame risotto.
Bekijk recept
Vegetarische risotto met wortel
Hartige taart met wortel en pompoen à la Ottolenghi
Deze hartige taart met wortel en pompoen is hét ideale herfstgerecht. De smaken combineren fantastisch en de taart is zacht van smaak waardoor het ook voor kinderen een toppertje is!
Bekijk recept
Wortel pompen quiche
Winterse salade met porselein en gekarameliseerde wortel
Deze salade zit vol met seizoensgroente die je in de winter goed kunt verkrijgen. Met postelein en wortel maak je een heerlijke vegetarische salade die je als bijgerecht, voorgerecht of hoofdgerecht kunt serveren.
Bekijk recept
Vegetarische wintersalade

3x waarom koken met seizoensgroente een goed idee is!

Koken met het seizoen heeft veel voordelen.

  1. Portemonnee – Allereerst zijn seizoensgroente beter voor je portemonnee. Het is nu eenmaal een stuk duurder om zomergroente en -fruit in de winter te kopen. Producten moeten van ver worden verscheept, of worden op kunstmatige manier verbouwd om enigszins toonbaar in de schappen te liggen in de winter. Kijk maar eens in de supermarkt welke groente het best te betalen zijn. Over het algemeen zijn dit producten van het seizoen!
  2. Milieu – Seizoensproducten zijn ook beter voor het milieu. Je koopt namelijk lokalere (lees: vaak nationale en regionale) producten. Hierdoor hoeft de groente geen wereldreis af te leggen om in de supermarkt te komen.
  3. Kwaliteit – De smaak van groente in het seizoen is ook echt een stuk lekkerder. Denk eens aan tomaten in de zomer versus tomaten in de winter. ‘s Zomers smaken die een stuk lekkerder! Hetzelfde geldt voor komkommer. Daar zit in de winter echt een ander smaakje aan. Doordat seizoensgroente vaak lokaler geteeld worden, hoeven ze ook minder ver te reizen en krijgen ze minder te verduren; dat proef je!
  4. Variatie – Koken met het seizoen zorgt ook voor meer varieteit op je bord. In de winter eet ik graag winterse kost zoals boerenkool, zuurkool en wortels, terwijl ik in de zomer heel veel tomaten en komkommer eet. Elk seizoen ziet mijn bordje avondeten er daardoor anders uit!
  5. Bewust – Het eten van seizoensproducten draagt ook bij aan je bewustzijn wat je allemaal eet. En vaak is dat ook nog eens heel natuurlijk. In de zomer heeft bijna niemand zin in een flinke zuurkoolstamppot. Je lichaam voelt haarfijn aan waar het behoefte aan heeft en meestal matcht dat wel met het seizoen. Bewustzijn zit em bij mij ook in het feit dat ik meer lokaal eet doordat ik voor seizoensproducten kies. Ik heb een abonnement op een biologische groentetas uit de streek. Hierdoor steun ook ook de lokale boeren.
Wat vind je van dit recept?
Vegetarische falafel bowl Vegan buddha bowl met rode kool, linzen, pompoen, hummus en falafel
Vegan ‘kaassoep’ met broccoli Veganistische soep groente

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *