Koken met seizoensgroente

Wist je dat het heel goed is om met seizoensgroente te koken? Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor je portemonnee. Koken met seizoensgroente betekent namelijk dat er minder energie nodig is om de groente te verbouwen en te vervoeren. Dat scheelt een hoop voor het millieu en de portemonnee. Bekijk per groente de lekkerste vegetarische recepten voor deze maand!

Seizoensgroente maart

De seizoensgroente voor de maand maart zijn:

  • Aardappels
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Knolselderij
  • Pastinaak
  • Prei
  • Raapstelen
  • Radijs
  • Rode biet
  • Savooikool en witte kool,
  • Spinazie
  • Witlof
  • Wortelen.

Recepten bij de maart groente

Hieronder vind je de lekkerste vegetarische recepten bij alle maart groente. Variërend van curry’s tot pasta’s en ovenschotels tot soepjes.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Aardappelen

Geplette aardappeltjes uit de oven
Met deze verplette aardappeltjes uit de oven maak je een verpletterende indruk aan tafel. Het is super simpel, maar net weer even wat anders dan gewone frietjes of aardappels uit de oven. Een perfect vegetarisch bijgerecht ook voor kerst!
Bekijk recept
Aardappelsalade met kappertjes
Deze aardappelsalade is een heerlijk 's zomers vegetarisch bijgerecht. Het is een frisse salade met appel en kappertjes en lekker romig door de crème fraîche. Een aanrader voor bij de BBQ of een 's zomerse salade avond!
Bekijk recept
Zelfgemaakte vegan aardappelpuree met zwarte knoflook
Vegan aardappelpuree: de lekkerste aardappelpuree maak je gewoon zelf, zonder pakjes en zakjes. Dat is lekker én goedkoop. Deze aardappelpuree is extra lekker van smaak door de zwarte knoflook. Een perfect bijgerecht voor kerst.
Bekijk recept

Bekijk hier alle vegetarische recepten met aardappel.

Bloemkool

Super snelle curry madras met bloemkool
Super snelle curry madras met bloemkool. Op zoek naar een snelle en lekkere vegetarische curry? Dan is deze curry madras iets voor jou. Snel klaar, heerlijk gekruid, geen pakjes en zakjes en lekker voedzaam door de bloemkool en paprika.
Bekijk recept
Bloemkoolsoep met bladerdeeg sterren
Bloemkoolsoep is een heerlijk romige vegetarische soep. Lekker als voorgerecht, of als hoofdgerecht met wat brood. De bladerdeeg sterren geven een feestelijk tintje aan de soep. Daarmee is deze bloemkoolsoep een heerlijk kerst voorgerecht.
Bekijk recept
Snelle pasta met bloemkool, kaas en basilicum
Deze vegetarische pasta met bloemkool staat in een handomdraai op tafel en is een super verrassende smaaksensatie! Echt even wat anders, lekker en behoorlijk gezond (als je de creme fraiche weg denkt).
Bekijk recept

Bekijk hier alle vegetarische recepten met bloemkool.

Broccoli

‘Naked’ koolhydraatarme broccoli burger
Een broodje vega burger zonder broodje. Deze broccoli burgers zijn een lekker gezond en vegetarisch alternatief. Zo krijg je ongemerkt een flinke portie groente naar binnen. omdat dit een 'bunless' variant is; een burger zonder broodje, heb je een koolhydraatarme maaltijd.
Bekijk recept
Tagliatelle met broccoli, champignons en roomsaus
Comfort food met hoofdletter C. Deze tagliatelle roomsaus is super romig, maar ook nog behoorlijk verantwoord door de hoeveelheid groente. Voel je dus niet schuldig als je deze heerlijke vegetarische pasta eet.
Bekijk recept
Ovenschotel met pasta, broccoli en quorn
Deze ovenschotel is puur comfort food: pasta, roomsaus, geraspte kaas en broccoli. Meer comfy kan het bijna niet. De quorn stukjes zijn een prima vleesvervanger in dit recept en zorgen voor de nodige eiwitten. Een super makkelijke en snelle vegetarische maaltijd die binnen een half uur op tafel staat.
Bekijk recept

Bekijk hier alle vegetarische recepten met broccoli.

Knolselderij

Spaghetti cacio e pepe met knolselderij
Spaghetti cacio e pepe is een vegetarische Italiaanse pasta klassieker. Het is waarschijnlijk een van de meest simpele Italiaanse gerechten; het bestaat namelijk alleen uit pasta, pecorino (kaas), zout en peper. Simpeler kan niet toch? Ik voegde knolselderij toe aan deze klassieker voor een heerlijke groente twist. Deze pasta cacio e pepe staat binnen 15 minuten op tafel, ideaal!

Bekijk recept
Vegetarische erwtensoep
Voor lekkere erwtensoep heb je helemaal geen vlees nodig, dat kan ook gewoon vegetarisch. Deze vegetarische erwtensoep zit bomvol groenten en smaakt echt fantastisch! Nu nog even duimen voor natuurijs, dan smaakt de snert natuurlijk nóg beter.
Bekijk recept
Vegetarische kapsalon met shoarma van knolselderij en big mac saus
Deze vegetarische kapsalon is een absolute guilty pleasure. De shoarma is vervangen door knolselderij met shoarmakruiden. Hier komen heerlijk knapperige ovengebakken frietjes bij en een big mac saus! Hier zeg je geen nee tegen!
Bekijk recept

Bekijk hier alle vegetarische recepten met knolselderij.

Pastinaak

Tagliatelle met pastinaak roomsaus
Tagliatelle met pastinaak roomsaus en kastanje champignons. Een heerlijke vegetarische romige saus op basis van kookroom en pastinaak. Geserveerd met tagliatelle en kastanje champignons. Ontzettend makkelijk om te maken, binnen 20 minuten op tafel en geweldig lekker.
Bekijk recept
Risotto met pastinaak en kastanje champignons
Risotto met pastinaak en kastanje champignons: Hou je van risotto? Dan moet je deze risotto zeker proberen. De pastinaak geeft een lekker romige en nootachtige smaak aan het gerecht. Een perfect vegetarisch gerecht voor de herfst en winter.
Bekijk recept
Bloemkool pastinaak stamppot met zelfgemaakte vegetarische gehaktballen
Deze vegetarische bloemkool pastinaak stamppot is een heerlijk bordje oer-Hollands comfort food. De vegetarische gehaktballen en de vega jus maken het helemaal af. Een heerlijk verfijnd stamppotje om je tafelgenoten mee te verrassen.
Bekijk recept

Bekijk hier alle vegetarische recepten met pastinaak.

Prei

Prei stamppot met Aziatisch gekruide vega balletjes
Deze prei stamppot is heerlijk zacht van smaak. De Aziatisch gekruide vega balletjes geven een heerlijke twist aan deze vega stamp.
Bekijk recept
Preischotel met aardappelpuree
Preischotel met aardappelpuree. Deze comfort food ovenschotel maak je van verse prei en zelfgemaakt aardappelpuree. Het laagje geraspte kaas zorgt voor een heerlijk krokante korst. Een perfecte vegetarische ovenschotel voor de herfst en winter.
Bekijk recept
Prei fritters met feta
Deze preipannenkoekjes zijn een super lekkere manier om extra groente te eten. Deze vegetarische groentepannenkoeken maak je eenvoudig zelf en hebben een fantastisch lekkere smaak. Ook ideaal voor kinderen!
Bekijk recept

Bekijk hier alle vegetarische recepten met pastinaak.

Raapstelen

Lente stamppot met raapstelen
Deze raapstelen stamppot is een heerlijk vegetarisch lente gerecht. De geitenkaas, appel en limoen zorgen voor een fris zoete smaak. De raapstelen, ook wel bekend als keeltjes, komen perfect tot hun recht in deze stamppot. 
Bekijk recept
Vegetarische zoete aardappel stamppot met raapstelen
Dit is een heerlijk frisse vegetarische stamppot op basis van zoete aardappelen. De raapstelen geven een lekkere bite aan de stamp. De geitenkaas, zongedroogde tomaat en vega spekjes geven een heerlijke smaak aan het gerecht. Zet deze vega stamppot in de lente of vroege zomer op tafel.
Bekijk recept

Radijs

Gemarineerde limoen tofu met frisse salade van radijs en komkommer
Dit is een heerlijk fris vegetarisch zomergerecht met gemarineerde limoen tofu en een frisse salade van radijs en komkommer. De tofu is gemarineerd met limoen en sojasaus. Dit past perfect bij de frisse salade.
Bekijk recept
Eiwtrijke vegan poké bowl met tempeh, spitskool, radijs en edamame bonen
Deze vegan poké bowl is een heerlijke maaltijd om te maken als lunch of als diner. De geroerbakte spitskool en radijs zorgen voor een lekkere bite. De tempeh en edamame bonen maken het helemaal af en zorgen ervoor dat je een lekkere dosis plantaardige eiwitten binnen krijgt. Een perfecte vegan maaltijd dus.
Bekijk recept
Aziatische vegetarische kip met rijst en komkommer-radijssalade
Dit is een fantastisch fris en licht recept; Aziatische kip met rijst. Gemarineerde vegetarische stukjes, rijst en een heerlijk frisse radijs-komkommersalade. Een fijne lente en zomermaaltijd!
Bekijk recept

Bekijk hier alle vegetarische recepten met radijs

Rode biet

Bietenrisotto met venkel en feta
Deze vegetarische risotto is een feestje op tafel: prachtig paars/roze en vol met verse groenten. De smaak is zacht en romig. Een ideaal vegetarisch recept voor het hele gezin!
Bekijk recept
Vegetarische rode bietenburger
Deze vegetarische bietenburger is de lekkerste vega burger in tijden. Dit recept is makkelijk om zelf te maken en leuk om te serveren voor je gezin, familie of vrienden.
Bekijk recept
Bieten carpaccio
Dit is een vegetarische variant op de traditionele carpaccio, namelijk een bieten carpaccio. Met deze dun gesneden bieten maak je super snel en makkelijk een prachtig vegetarisch voorgerecht!
Bekijk recept

Bekijk hier alle vegetarische recepten met rode biet.

Savooikool en witte kool

Geroosterde kool steaks
Deze geroosterde kool steak is perfect voor als je nog een halve kool hebt liggen. Het is heel erg makkelijk om te maken en verrassend van smaak. Door het roosteren komen heerlijke zoete smaken vrij in de kool en dat maakt deze geroosterde kool echt een perfect vegetarisch bijgerecht! Super licht en gezond. Probeer het ook eens!
Bekijk recept
Super simpele en smaakvolle koolsla
Deze koolsla is een plaatje op tafel door de prachtige kleuren. De salade is vegetarisch en leent zich perfect als bijgerecht bij een curry of als lunch. 
Bekijk recept
Romige koolsoep
Deze romige koolsoep is een absolute positieve verrassing! Soms weet ik even niet wat ik met kool aan moet. Na wat experimenteren kan ik je deze romige koolsoep van harte aanbevelen! Een heerlijke vegetarische maaltijdsoep! 
Bekijk recept

Bekijk hier alle vegetarische recepten met kool.

Spinazie

Risotto met spinazie en geitenkaas
Deze risotto met spinazie en geitenkaas is een absolute vegetarische smaaksensatie. Hier kun je van blijven eten. Doordat de spinazie wordt gepureerd, is dit ook een topper voor kids. Een heerlijke vegetarische comfort food maaltijd.
Bekijk recept
Palak paneer
Palak paneer of saag paneer is een curry met spinazie en Indiase paneerkaas. Deze palak paneer maak je zonder pakjes en zakjes en staat snel op tafel. Dit recept voor vegetarische curry met paneer is ideaal comfort food voor het hele gezin. Zowel volwassenen, als kinderen maak je hier blij mee. 
Bekijk recept
Spinazietaart à la Jamie Oliver
Deze spinazietaart komt oorspronkelijk uit het '30 minuten' kookboek van Jamie Oliver. Een heerlijke vegetarische taart met spinazie, feta en pijnboompitten. Super smaakvol en makkelijk om te maken.
Bekijk recept

Bekijk hier alle vegetarische recepten met spinazie.

Witlof

Witlof met kaas en aardappelpuree uit de oven
Deze witlof met kaas is een vegetarische variant op de witlof met ham en kaas. Lekker smeuïg door de  creme fraiche en lekker knapperig door de kaas. Een lekkere winterse vegetarische ovenschotel!
Bekijk recept
Gekarameliseerde witlof
Deze witlof smaakt heerlijk zoet. Het bittere van de witlof verdwijnt wat naar de achtergrond. Een fantastisch vegetarisch bijgerecht.
Bekijk recept
Vegetarische witlofgratin
Vegetarische gratin met witlof en aardappelschijfjes. Dit is een ideaal vegetarisch bijgerecht voor kerst. De gratin is makkelijk om te maken en handig om van tevoren te meal preppen.
Bekijk recept

Bekijk hier alle vegetarische recepten met witlof.

Wortelen

Risotto met wortel en venkel
Dit is een heerlijke vegetarische risotto met wortel en venkel. Met 200 gram groente per persoon is dit een lekker voedzame risotto.
Bekijk recept
Hartige taart met wortel en pompoen à la Ottolenghi
Deze hartige taart met wortel en pompoen is hét ideale herfstgerecht. De smaken combineren fantastisch en de taart is zacht van smaak waardoor het ook voor kinderen een toppertje is!
Bekijk recept
Winterse salade met postelein en gekarameliseerde wortel
Deze salade zit vol met seizoensgroente die je in de winter goed kunt verkrijgen. Met postelein en wortel maak je een heerlijke vegetarische salade die je als bijgerecht, voorgerecht of hoofdgerecht kunt serveren.
Bekijk recept

Bekijk hier alle vegetarische recepten met wortel.

Seizoensrecepten van andere maanden

Sinds kort maak ik voor iedere maand een overzicht met de seizoensgroenten van de maand en de lekkerste recepten bij die groente. Hieronder vind je de seizoensrecepten van de andere maanden, zodat je iedere maand lekkere seizoensgerechte kunt koken. Let op; dit overzicht is nog niet compleet, ik werk het elke maand bij :).

Seizoensgroente per seizoen

Hierboven vind je een overzicht van de seizoensgroente van de maand maart. Ben je benieuwd welke groente ieder seizoen in het seizoen zijn en welke gerechten je ermee kunt maken? Klik dan op een van deze overzichten van seizoensgroente en seizoensrecepten:

3x waarom koken met seizoensgroente een goed idee is!

Koken met het seizoen heeft veel voordelen.

  1. Portemonnee – Allereerst zijn seizoensgroente beter voor je portemonnee. Het is nu eenmaal een stuk duurder om zomergroente en -fruit in de winter te kopen. Producten moeten van ver worden verscheept, of worden op kunstmatige manier verbouwd om enigszins toonbaar in de schappen te liggen in de winter. Kijk maar eens in de supermarkt welke groente het best te betalen zijn. Over het algemeen zijn dit producten van het seizoen!
  2. Milieu – Seizoensproducten zijn ook beter voor het milieu. Je koopt namelijk lokalere (lees: vaak nationale en regionale) producten. Hierdoor hoeft de groente geen wereldreis af te leggen om in de supermarkt te komen.
  3. Kwaliteit – De smaak van groente in het seizoen is ook echt een stuk lekkerder. Denk eens aan tomaten in de zomer versus tomaten in de winter. ‘s Zomers smaken die een stuk lekkerder! Hetzelfde geldt voor komkommer. Daar zit in de winter echt een ander smaakje aan. Doordat seizoensgroente vaak lokaler geteeld worden, hoeven ze ook minder ver te reizen en krijgen ze minder te verduren; dat proef je!
  4. Variatie – Koken met het seizoen zorgt ook voor meer varieteit op je bord. In de winter eet ik graag winterse kost zoals boerenkool, zuurkool en wortels, terwijl ik in de zomer heel veel tomaten en komkommer eet. Elk seizoen ziet mijn bordje avondeten er daardoor anders uit!
  5. Bewust – Het eten van seizoensproducten draagt ook bij aan je bewustzijn wat je allemaal eet. En vaak is dat ook nog eens heel natuurlijk. In de zomer heeft bijna niemand zin in een flinke zuurkoolstamppot. Je lichaam voelt haarfijn aan waar het behoefte aan heeft en meestal matcht dat wel met het seizoen. Bewustzijn zit em bij mij ook in het feit dat ik meer lokaal eet doordat ik voor seizoensproducten kies. Ik heb een abonnement op een biologische groentetas uit de streek. Hierdoor steun ook ook de lokale boeren.